Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έκαναν το πρωί εργαζόμενοι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, με κύρια αιτήματα την εύκολη και καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας, επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων, καθώς και στελέχωσή τους με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν στην συνέχεια με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και Στρατή Πλωμαρίτη, αντίστοιχα, στους οποίους εξέθεσαν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραδέχτηκε ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τη στελέχωση και την χρηματοδότηση. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των διοικήσεων των ΥΠΕ και των εργαζόμενων των νοσοκομείων, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν μηδενιστική προσέγγιση και δεν αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια έγιναν προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, στο βαθμό που επιτρέπεται.
Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είναι τα γνωστά προβλήματα στον χώρο της υγείας και ότι τα μνημόνια είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για να γίνουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις. Επισήμανε ότι οι όποιες προσλήψεις έχουν γίνει, είναι με ελαστικές μορφές εργασίας.
“Προσωπικό δεν έρχεται, παρά μόνο με ελαστικές μορφές εργασίας. Είναι αυτές οι τελευταίες προσλήψεις, που είναι μόνο 3.100 για όλη την Ελλάδα, μέσω του ΟΑΕΔ. Να φανταστείτε ότι με αυτές τις προσλήψεις έχουν έρθει και άνθρωποι 64 χρονών ΑΜΕΑ, να δουλέψουν ως τραυματιοφορείς. Φυσικά οι άνθρωποι είναι μακροχρόνια άνεργοι. Καταλαβαίνετε κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι παλεύουμε και για να έρθει μόνιμο προσωπικό και φυσικά οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας να αναβαθμιστούν, γιατί είναι η επιστήμη που το επιβάλει. Έγινε συνάντηση με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ. Η απάντηση ήταν ότι είναι τα μνημόνια αυτά που δεν τους αφήνουν να κάνουν αυτά που πρέπει” είπε η κ. Μπακιρλή.
Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Θεαγενείου, Αθηνά Γραμματικοπούλου, σημείωσε ότι οι προσλήψεις που γίνονται είναι ορισμένου χρόνου, που δεν ξεπερνούν το ένα έτος και ότι μέχρι να εκπαιδευτούν αυτοί οι εργαζόμενοι λήγουν οι συμβάσεις τους. Αναφερόμενη στα προβλήματα του Θεαγενείου, είπε ότι καθυστερούν πολύ τα ραντεβού για ακτινοθεραπεία, γιατί δεν λειτουργεί ο ένας από τους δύο γραμμικούς επιταχυντές και ότι το ΡΕΤ πότε λειτουργεί και πότε όχι.
Ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης, ανέφερε ότι προς το παρόν το υπουργείο έχει στο πρόγραμμά του μόνο εξάμηνες προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ και 12μηνες μέσω ΚΕΕΛΠΟ, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στο νοσοκομείο, σε ό,τι αφορά την ανακούφιση του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά και στην ανάπτυξη νέων τμημάτων και δραστηριοτήτων.
Το μέλος του σωματείου εργαζομένων του Παπανικολάου, Συμέλα Τεμερτζίδου, ανέφερε ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν υλικά, ότι οι πολίτες καθυστερούν να έχουν πρόσβαση στα τακτικά ιατρεία, μέχρι και έξι μήνες και ότι γίνονται προσλήψεις ατόμων που δεν είναι ειδικευμένα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ