Σάββατο, 30 Νοε.
14oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Θεσσαλονίκη: Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το παρών στη συνεδρίαση, πέρα από τους δημοτικούς συμβούλους, έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, καθηγητές πανεπιστημίων, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και της πυροσβεστικής.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε στην τοποθέτηση του πως “προτεραιότητα είναι να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων”.

“Η κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους πρέπει να πάψει να μας τυραννάει. Να βρούμε ένα “μπαι πας” και θα το βρούμε μόνο εφόσον είμαστε ενωμένοι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης. “Πάντα προκύπτει γκρίνια από κάθε περιστατικό που είναι πιο υπερβολικό από τα συνηθισμένα. Είτε είναι χιόνι, είτε η βροχή. Είναι δεδομένη η κλιματική αλλαγή”, πρόσθεσε ο δήμαρχος, κάνοντας αναφορά, για μια ακόμη φορά, στο πρόγραμμα Ανθεκτικών Πόλεων, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, εξέφρασε διαφορετική άποψη, στη διάρκεια της τοποθέτησης του, υπογραμμίζοντας μια σειρά διαχειριστικών παραλείψεων από την πλευρά της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.”Ανθεκτικοί είναι οι δημότες της Θεσσαλονίκης, απέναντι σε αυτήν τη διοίκηση και όχι η πόλη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καλαφάτης.

Κατηγόρησε τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη – μεταξύ άλλων – για έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, ενώ είπε πως δεν συστάθηκε, όπως θα έπρεπε, Κέντρο Επιχειρήσεων στο δημαρχείο, υπό τον δήμαρχο, με την έναρξη του πρόσφατου φαινομένου της βροχόπτωσης. Επίσης, είπε, πως δεν υπήρξε έκτακτη ενίσχυση του προγράμματος αποκομιδής των σκουπιδιών πριν την καταιγίδα και πως πλατείες και παιδικές χαρές μετατράπηκαν σε λίμνες.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, άφησε αιχμές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “‘Οταν έγιναν οι πλημμύρες στην Αθήνα είχαν ονοματεπώνυμο. Δεν ευθυνόταν ούτε ο δήμος, ούτε η πυροσβεστική, ούτε η ΕΥΔΑΠ. Μόνο η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου. Στη Θεσσαλονίκη, δεν γίνεται να φταίνε όλοι οι άλλοι πλην της Περιφέρειας, που δεν φταίει καθόλου”, ενώ ζήτησε και από τον δήμο Θεσσαλονίκης να αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, στάθηκε στην “απουσία των αντιπλημμυρικών υποδομών”, ενώ η Μόνικα Αϊβάζογλου, από τις “Γειτονιές σε Δράση”, πρότεινε “να πάψουμε να λειτουργούμε αντιπολιτευτικά και να συγκεντρωθούν όλοι οι φορείς, ώστε να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας και να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο έντονο καιρικό φαινόμενο”. Τέλος, ο Κωνσταντής Σεβρής, εκ μέρους της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, είπε πως “ο εχθρός μας είναι το μπετόν κι όχι μόνο τα ακάθαρτα φρεάτια, ή τα χτισμένα ρέματα. Στοίχημα είναι η πόλη να συμμαχήσει με τη βροχή, αξιοποιώντας το νερό προς όφελος των πολιτών”.

Η θέση της ΕΥΑΘ και η απάντηση του Στ.Καλαφάτη

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο υποστήριξε πως τα συνεργεία της Εταιρίας είχαν φροντίσει για τη συντήρηση των αγωγών, ενώ υπογράμμισε πως τα φρεάτια είναι ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. “Στη συγκεκριμένη βροχόπτωση, οι αγωγοί λειτούργησαν και γι αυτό οι δρόμοι δεν κράτησαν το νερό της βροχής. Τα φρεάτια και οι αγωγοί ήταν καθαροί”, είπε ο κ.Κρεστενίτης, συμπληρώνοντας πως “η επόμενη μέρα πρέπει να μας δώσει ένα μάθημα. Ανάλογα με την ευθύνη που έχει να αναλάβει την ευθύνη, να συντονιστούμε ώστε να μην ξαναγίνει κάτι παρόμοιο”.

Ο κ.Καλαφάτης, στην τοποθέτηση του, έθεσε δύο ερωτήσεις προς την ΕΥΑΘ. “Την επόμενη φορά που θα πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη ολόκληρες περιοχές θα μείνουν και πάλι χωρίς νερό; Και:για ποιον λόγο, ως τώρα, όποτε είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα δεν είχαμε και διακοπή υδροδότησης;”. “Η ΕΥΑΘ αντιμετώπισε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δύο κρίσεις. Πήρε κάτω από τη βάση και στις δύο”, είπε ο επικεφαλής των “Εντάξει”.

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, υπογράμμισε πως οι υπηρεσίες λειτούργησαν άμεσα και στάθηκε στις κοινές επιτροπές – με τον δήμο Θεσσαλονίκης – για τις αποζημιώσεις των πολιτών.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, είπε πως “η πόλη δεν είναι θωρακισμένη. Μακάρι να διαψευστώ Να μη γίνω μάντης κακών. Εάν είχαμε κάποια φαινόμενα ατόμων που παρασύρθηκαν, σε περίπτωση που η καταρρακτώδης βροχή είχε μεγαλύτερη διάρκεια θα είχαμε εκατοντάδες τέτοια φαινόμενα”.

“Σπάνια” η καταιγίδα της 10ης Μαϊου

“Πρωτόγνωρη” και “σπάνια”, χαρακτήρισε την καταιγίδα της 10ης Μαϊου, που προκάλεσε τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καρακώστας.

Σύμφωνα με τον κ.Καρακώστα, το σύνολο της βροχής που έπεσε στο κέντρο της πόλης, μέσα σε διάστημα μιας ώρας, ήταν 72 χιλιοστά, ενώ το χαλάζι, ως προς το μέγεθός του, ήταν από στραγάλι έως κεράσι.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Φώτης Μάρης, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

“Τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή τις ζείτε ήδη στη Θεσσαλονίκη”, είπε, αναφερόμενος στην χιονόπτωση του 2017 και στην πρόσφατη ισχυρή βροχόπτωση. Κατά την παρέμβασή του, πρότεινε ενίσχυση της προστατευτικής δράσης του Σέιχ Σου, με νέες φυτεύσεις και ποιοτική αναβάθμιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις