Απίστευτες εικόνες συνωστισμού κατέγραψε πολίτης στα εξωτερικά ιατρεία του Θεαγενείου αντικαρκινικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Εικόνες που κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας του κορονοϊού ειδικά σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που εξυπηρετεί την ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα των καρκινοπαθών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου φαινόμενα συνωστισμού στους συγκεκριμένους χώρους παρουσιάζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση τις πρωινές ώρες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω πανδημίας στα εξωτερικά ιατρεία άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης.
Το περιστατικό απαθανάτισε ο Γ.Γ. ο οποίος επισκέφτηκε το νοσοκομείο για προγραμματισμένη εξέταση. «Πηγαίνοντας για την εξέταση μου είπαν ότι έπρεπε να πάρω χαρτί από τα εξωτερικά ιατρεία. Μπήκα στην αίθουσα, όπου δεν υπήρχε καρέκλα άδεια, ενώ και έξω υπήρχε κόσμος. Αν βλέπατε και τα μάτια των γυναικών που ήταν εκεί, θα ανατριχιάζατε. Μάλιστα, μία κυρία περίμενε περισσότερο από δύο ώρες», είπε στη voria.gr.
Περιορισμένα τα απογευματινά ιατρεία
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, Βασίλης Μουρατίδης, το πρόβλημα έχει επιδεινώσει και η υπολειτουργία των απογευματινών ιατρείων. «Τα απογευματινά ιατρεία υπολειτουργούν, καθώς έχει μπει ένα πλαφόν επτά περιστατικών για κάθε γιατρό, ο οποίος μέχρι πρότινος έβλεπε 20 με 25 κάθε εβδομάδα.
Ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε αυτά, οπότε όλοι έρχονται πρωί. Αυτός ο κόσμος πού θα πάει; Εμείς ως εργαζόμενοι θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε, γιατί όλα τα άλλα νοσοκομεία έχουν κλείσει και δεν δέχονται στα εξωτερικά ιατρεία ογκολογικούς ασθενείς», ανέφερε.
Ο κ. Μουρατίδης επισήμανε ότι το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, κάτι που αποτελούσε πρόβλημα και προ του κορoνοϊού. Όπως ανέφερε, στο διάστημα της πανδημίας έφυγαν 30 με 40 άτομα από συνταξιοδοτήσεις, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 10 με 15 άτομα, εκ των οποίων τέσσερις μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.
«Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα για 30 ασθενείς. Τα προβλήματα αυτά υπήρχαν και πριν, αλλά δυστυχώς δεν λύθηκαν. Δεν μπορείς να έχεις τους πολίτες να ταλαιπωρούνται. Οι ασθενείς δεν είναι αριθμοί», τόνισε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη 7 Απριλίου οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την στο προαύλιο του νοσοκομείου, προκειμένου να αναδείξουν τα ζητήματα αυτά.
Τι λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Το πρόβλημα παραδέχτηκε η διοικήτρια του Θεαγενείου, Λιάνα Κουρτέλη – Ξουρή, η οποία τόνισε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ωστόσο οι δυνατότητες του νοσοκομείου σε επίπεδο χώρων είναι περιορισμένες. Άλλωστε, το κτήριο λειτουργεί από το 1963 για να καλύψει τις ανάγκες εκείνης της εποχής, που τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί.
«Ο κόσμος που έρχεται είναι από τα δύο τρίτα της ελληνικής επικράτειας και λόγω COVID εξυπηρετούμε και όλα τα ογκολογικά περιστατικά από τα άλλα νοσοκομεία. Μόνο μέσα σε 20 μέρες ήρθαν 17 περιστατικά από άλλα νοσοκομεία για να χειρουργηθούν εδώ. Ο χώρος των εξωτερικών ιατρείων, όπου γίνονται και οι αιμοληψίες, είναι περίπου 120 τετραγωνικά κι έρχονται κάθε μέρα 500 άτομα.
Καθημερινά γίνονται περίπου 60 εισαγωγές και 17 χειρουργεία. Αυτά όλα σημαίνουν εμπλοκή πολλών ανθρώπων που πρέπει να περάσουν από τα εξωτερικά ιατρεία, όχι μόνο ασθενών αλλά και των συνοδών όσων δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Εκ των πραγμάτων θα έχει συνωστισμό, αλλά τουλάχιστον να είναι με συνθήκες ασφαλείας. Έχουμε βάλει συσκευές αποστείρωσης του αέρα, έχουμε μέτρα ατομικής προστασίας, έχουμε σειρά προτεραιότητας.
Επίσης, έχουμε βάλει ωριαίες ζώνες και η πύλη προσπαθεί με ενδοεπικοινωνία να ελέγχει τη ροή των πολιτών, αλλά από ένα σημείο και μετά έρχεται όλο περισσότερος κόσμος. Το παρήγορο είναι πως όλο το νοσοκομείο είναι εξοπλισμένο με σύστημα αποστείρωσης του αέρα, με UVC και καταλυτική οξείδωση. Με βάση τα τετραγωνικά που έχουμε αυτό που έγινε είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Γιατί όλα μπορούμε να τα κάνουμε, όμως το νοσοκομείο δεν μπορούμε να το μεγαλώσουμε», τόνισε η κ. Κουρτέλη – Ξουρή, η οποία επισήμανε ότι καθημερινά διενεργούνται περίπου 150 τεστ κορωνοϊού, γρήγορης ανίχνευσης και PCR.