Τα αποτελέσματα του άτυπου δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση, ή μη, της ΕΥΑΘ παρουσίασαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) Σίμος Δανιηλίδης και μέλη της, εκπρόσωποι της Κίνησης 136, των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και του «SOSτε το Νερό», καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί το «συντριπτικό» κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Το βροντερό, το δυνατό, το πολύ αποφασιστικό «όχι» το επέλεξαν 213.502 συμπολίτες μας.
Το «ναι» επέλεξαν 4.278 συμπολίτες μας» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων ήταν «πολύ μεγαλύτερος από το 50%, όσων ψήφισαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές»,
αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι «υπολογίστηκαν μόνο οι περιοχές που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ».
Οι παρευρισκόμενοι πρόσθεσαν ότι διοργανώθηκε με επιτυχία και διαφάνεια «το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα στην πατρίδα μας» και κατήγγειλαν ως «απαράδεκτες» τις επισημάνσεις του ΥΠΕΣ προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν το δημοψήφισμα, σχετικά με την απαγόρευση παρουσίας άλλης κάλπης εκτός της προβλεπόμενης από το νόμο, εντός του χώρου των εκλογικών κέντρων των αυτοδιοικητικών εκλογών και την απαγόρευση χρήσης εκλογικών καταλόγων. «Απαντήσαμε και σε αυτή την πρόκληση ήρεμα, δημοκρατικά και θεσμικά» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.
Ακόμη, άφησαν αιχμές κατά υποψηφίων της αυτοδιοίκησης που δεν πήραν, ή πήραν αντίθετη θέση στο δημοψήφισμα και απαίτησαν από την πολιτεία «άμεσα» να προωθήσει τα προβλεπόμενα από τον ν.3852 (Καλλικράτης) προεδρικά διατάγματα για να επιτρέπεται η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.
«Ο παράνομος, ο αμελών, είναι το ίδιο το κράτος. Μετά από 3,5 χρόνια δεν ξεκίνησε τη διαδικασία για τα τοπικά δημοψηφίσματα» τόνισε ο Γ. Μπουτάρης. «Δείξαμε ότι ως αυτοδιοίκηση, αν πιστέψουμε σε κάτι, μπορούμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία» πρόσθεσε ο επανεκλεγμένος δήμαρχος Θέρμης και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΜΚ Θ. Παπαδόπουλος.
Σημείωσαν επίσης ότι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων καθώς και από τα νεοεκλεγέντα όργανα της Ε.Ε. τις ευρωπαϊκές οργανώσεις της αυτοδιοίκησης για να δώσουν τα πρακτικά του «ιστορικού» δημοψηφίσματος, ενώ έστειλαν και μήνυμα και προς τα ενδιαφερόμενα για την ιδιωτικοποίηση σχήματα «να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία της Θεσσαλονίκης».
Ευχαρίστησαν τέλος τους εθελοντές, τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου που συμμετείχαν ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής και τους τριάντα πέντε ξένους «παρατηρητές» μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) οι οποίοι δήλωσαν ότι θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους την άλλη εβδομάδα στο συνέδριο τους στη Μασσαλία και στις χώρες τους.
Διαβάστε ακόμα:
Τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το νερό – Βροντερό “ΟΧΙ” των Θεσσαλονικέων
Εκλογές 2014: Ψηφίζουν και για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Το δημοψήφισμα για το νερό θα γίνει, λένε οι Δήμαρχοι – Με συλλήψεις απειλεί η Εισαγγελία