Η μετατροπή ενός πρώην βιοτεχνικού χώρου σε σύγχρονο διαμέρισμα με όλες τις ανέσεις αποτελούσε πάντα μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Tι γίνεται όμως όταν πρόκειται για ένα κατάστημα ή ένα υπόγειο, που έχουν μείνει επί μακρόν αδιάθετα;
Το τελευταίο διάστημα κατασκευαστές και ανακαινιστές, στη Θεσσαλονίκη, έχουν βάλει στο “στόχαστρό” τους καταστήματα και υπόγεια, που βρίσκονται σε στενά κυρίως στο κέντρο όπως στην οδό Συγγρού, αλλά και στην Ολυμπιάδος, στην Ολύμπου, στη Φιλίππου καθώς και σε στενά πάνω από την Εγνατία, όπου υπάρχει πληθώρα εμπορικών ακινήτων που θα μπορούσαν να ανασκευαστούν σε κατοικίες, συχνά επιπλωμένες, που τελικά δεν θα θυμίζουν σε τίποτε από την αρχική τους μορφή.
Είναι χαρακτηριστικό πως δημιουργούνται σύγχρονες κατοικίες με ανέσεις, με ευφάνταστες διαρρυθμίσεις που χωρίζουν ενιαίους χώρους σε δωμάτια, υπερυψωμένους χώρους που διαμορφώνονται σε κρεβατοκάμαρες, ακόμη και σε υπόγεια, όταν αυτά είναι ψηλοτάβανα (ενδεικτικές είναι οι φωτο).
Όταν δε τα προς πώληση καταστήματα εκτείνονται σε πολλά τμ δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές που τα χωρίζουν σε περισσότερες από μια κατοικίες, προκειμένου να μπορέσουν να τα μεταπωλήσουν ή να τα νοικιάσουν με μεγαλύτερη ευκολία.
Τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κατοικίας
Οι τιμές απόκτησης τέτοιων χώρων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, περί τα 400 με 500 ευρώ ανά τμ, ενώ για την ανακαίνισή τους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ριζική, το κόστος είναι μεταξύ 300 έως 400 ευρώ ανά τμ. Η τελική τιμή πώλησης του τμ μπορεί να φτάσει στα 1.200 ευρώ ενώ η ενοικίασή τους τα 400.
Όπως λένε γνώστες της αγοράς δεν είναι λίγοι εκείνοι από επιλέγουν μια τέτοια διαφορετική κατοικία, που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες (π.χ. έλλειψη μπαλκονιών). Κάποιους φαίνεται να τους προβληματίζει και το ζήτημα της ασφάλειας καθώς η κατοικία είναι εκτεθειμένη περισσότερο από ένα διαμέρισμα που βρίσκεται σε όροφο πολυκατοικίας. Ωστόσο οι αγοραστές που επιλέγουν αυτές τις νεόκοπες κατοικίες βλέπουν τη μοναδικότητα τους και το γεγονός πως είναι πλήρως ανακαινισμένες δίνοντας την αίσθηση μιας εκ βάθρων καινούργιας οικίας.
Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετατροπή των καταστημάτων και των υπόγειων σε κατοικίες είναι η αλλαγή χρήσης. Τους λόγους, τους οποίους ωθούν ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές στην αναζήτηση και απόκτηση τέτοιων ακινήτων εξηγεί στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος.
«Τα εμπορικά ακίνητα έχουν χάσει την αξία τους. Θεωρώ βέβαιο ότι οι αξίες των καταστημάτων ακόμη και αυτών που βρίσκονται στους πλέον κεντρικούς δρόμους, σταδιακά, θα περιοριστούν. Σε στενούς δρόμους, οι τιμές πώλησης των καταστημάτων είναι πολύ χαμηλές. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη διαμερισμάτων στο κέντρο και δη καινούργιων. Ο συνδυασμός αυτός ωθεί τους κατασκευαστές – ανακαινιστές να αναζητούν χώρους που μπορούν να τους μετατρέψουν σε κατοικίες» αναφέρει ο κ. Γεωργάκος.