(ΑΠΘ), στο πλαίσιο της πτυχιακής τους, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως δείκτες ποιότητας του αστικού πρασίνου! Στην πρωτότυπη αυτή εργασία των φοιτητριών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Σοφίας Καραϊνδρου και Ε. Γεωργιάδου, που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες υπό την επιστημονική καθοδήγηση του δασολόγου- εντομολόγου στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Αβτζή, μελετήθηκαν οι πεταλούδες σε έξι πάρκα εντός του δημοτικού διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και σε άλλα έξι στο δημοτικό διαμέρισμα Παύλου Μελά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ολα τα έντομα, επειδή έχουν πολύ μικρούς χρόνους ζωής, ανταποκρίνονται γρήγορα στις μεταβολές του περιβάλλοντος- πχ στην ύπαρξη εργοταξίου δίπλα σε πάρκο, όπου διαβιούν- και τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στον πληθυσμό, στην υγεία και την αφθονία των ειδών” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αβτζής, στο περιθώριο του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Οικολογίας, όπου παρουσιάστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εργασίας.Επιπλέον, οι πεταλούδες, εκτός από εξαιρετικοί δείκτες της ποιότητας των πάρκων, αυξάνουν, σύμφωνα με τον κ. Αβτζή και την αισθητική αξία αυτών των χώρων.
“Ήδη, πάντως, μετά τις πρώτες επισκέψεις, έχουν εντοπιστεί 10 είδη, με σημαντικές διαφορές όσον αφορά τους πληθυσμούς τους, ενώ διαφαίνεται και μια υπεροχή συγκεκριμένων θέσεων. Μετά την ολοκλήρωση των δειγματοληψιών που θα διαρκέσουν ένα χρόνο, θα υπολογιστούν δείκτες βιοποικιλότητας ανά περιοχή πρασίνου και αυτά τα αποτελέσματα θα επιχειρηθεί να συσχετιστούν, με ένα application, με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής” διευκρινίζει ο κ. Αβτζής, προσθέτοντας ότι οι φοιτήτριες χρησιμοποιούν ήδη μία εφαρμογή, μέσω της οποίας φωτογραφίζουν και γράφουν το κάθε είδος πεταλούδας που συναντούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσο για το ποιό πάρκο της Θεσσαλονίκης, έχει τις περισσότερες πεταλούδες, το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι εύλογο, αφού προέκυψε ότι είναι ο Βοτανικός κήπος του δήμου Παύλου Μελά. “Αυτό που ίσως δεν φαντάζεται ο κόσμος, είναι ότι το πάρκο με τις λιγότερες πεταλούδες είναι αυτό του ‘Ξαρχάκου’, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, γιατί έχει μόνο δέντρα και όχι χαμηλά ποώδη φυτά και θάμνους που προτιμούν οι πεταλούδες” αναφέρει ο κ. Αβτζής, προτείνοντας την υλοποίηση, σε πάρκα, μιας μικρής διαμόρφωσης της βλάστησης, ώστε να εμπλουτιστεί η εντομοπανίδα και να έχουμε ακόμα περισσότερες πεταλούδες μέσα στις πόλεις!