Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ζήτησε την ενοχή των 11 κατηγορούμενων, μελών της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», για το πρωτοφανές περιστατικό της απαγωγής γυμνασιάρχη, τον Δεκέμβριο του 2021, στο Αιγίνιο Πιερίας, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού που εφάρμοζε στο σχολείο.
Μάλιστα ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης είπε ζητώντας την ενοχή των μελών της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» για την απαγωγή του γυμνασιάρχη πως «εκτός από γραφικοί είναι και επικίνδυνοι».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών μέσων και τεκμηριώνοντας την πρόταση του νομικά, ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» για παράνομη κατακράτηση από κοινού (κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από αρπαγή), συμμορία, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και κατά περίπτωση για σωματική βλάβη και παραβίαση προσωπικών δεδομένων (λόγω βιντεοσκόπησης με κινητό τηλέφωνο των πράξεών τους).
«Παράνοια»
Ο γυμνασιάρχης υπέστη «εξευτελισμό», ήταν «όμηρος» στο αυτοκίνητο, καθώς βρέθηκε «υπό την αυθαίρετη εξουσία των κατηγορουμένων», είπε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός της Θεσσαλονίκης, ενώ έκανε λόγο για «παράνοια» και «γραφικότητα» που συνεχίστηκε και στη δικαστική αίθουσα.
«Έπρεπε αυτόν τον… “επικίνδυνο εγκληματία” να τον δέσουν πισθάγκωνα για να τον πάνε στο αστυνομικό τμήμα» σχολίασε ο ίδιος κατά την αγόρευσή του, αναλύοντας για καθέναν ξεχωριστά τη συμμετοχή του στην επίδικη υπόθεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και θα ακολουθήσει η ετυμηγορία των δικαστών.
Του είχαν περάσει και χειροπέδες
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα κατηγορούμενα μέλη της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ακινητοποίησαν τον παθόντα διευθυντή τη στιγμή που έφτανε στο σχολείο και αφού του πέρασαν χειροπέδες, τον μετέφεραν διά της βίας στο αστυνομικό τμήμα του Αιγινίου, όπου τελικά συνελήφθησαν.
Τρεις εξ αυτών βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές, ενώ μεταξύ αυτών που παραπέμφθηκαν σε δίκη είναι ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Οι ίδιοι, στις απολογίες τους αποδέχθηκαν ότι ήταν παρόντες στο περιστατικό αλλά αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για τον λόγο της παρουσίας τους στο σχολείο.
Κάποιοι μίλησαν για «περιέργεια», κάποιοι για «επίταξη του σχολείου», αλλά κοινός παρονομαστής ήταν η αντίθεσή τους στα ισχύοντα τότε μέτρα για τον κορονοϊό.
Ένας εκ των κατηγορουμένων απολογούμενος απέδωσε ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης μιλώντας για διόγκωση του περιστατικού και εκμετάλλευσή του υπέρ των μέτρων.