Site icon NewsIT

Θεσσαλονίκη: Το αφηρημένο γλυπτό της ΔΕΘ και ο συμβολισμός που λίγοι γνωρίζουν [pic, vid]

19.02.2017 | 14:40
ΦΩΤΟ από seleo.gr

ΦΩΤΟ από seleo.gr

Ο λόγος για το γλυπτό «Cor-ten» ή αλλιώς όπως συνηθίσουν να το αποκαλούν οι Θεσσαλονικείς ''αφηρημένο γλυπτό στη ΔΕΘ''. Περνώντας έξω από την ΔΕΘ, επί της Εγνατίας...

στην Πλατεία Συντριβανίου, λίγο πριν φτάσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δεν γίνεται να μην το δεις, καθώς το ύψος του είναι 17 μέτρα, με έντονο σκούρο καφέ χρώμα. Είναι κατασκευασμένο από κράμα σίδερου και χαλκού, υλικά τα οποία έφερε από την Γαλλία ο Γ. Ζογγολόπουλος. Aποτελεί ένα από τα πρώτα αφαιρετικά γλυπτά που στήθηκαν σε δημόσιο χώρο στην Ελλάδα.

Το εν λόγω γλυπτό είναι δημιουργία του διάσημου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, βρίσκεται στη βορινή πύλη της ΔΕΘ, από το 1966, ύστερα από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από τη ΔΕΘ -όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο- για την κατασκευή της νέας πύλης και στοίχισε εκείνη την εποχή 1 εκατομμύριο δραχμές.

Η πρόθεση ήταν να συβολιστεί η βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο το γλυπτό συμβολίζει αφαιρετικά τη ”Νίκη της Σαμοθράκης”. Όταν τοποθετήθηκε στο σημείο αρχικά προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς διέφερε από τη δημόσια γλυπτική στην Ελλάδα της τότε εποχής. Το γλυπτό βρήκε όμως και πολλούς υποστηριχτές.

Όταν ο Γ.Ζογγολόπουλος ρωτήθηκε –πολλά χρόνια αργότερα– σε συνέντευξη του στον Γιώργο Κορδομενίδη το 1993, για το πώς του φάνηκε η έντονη κριτική που δέχθηκε και αν αμφέβαλε για το έργο του απάντησε: «Βρίσκω ότι ήταν δικαιολογημένες. Δεν αμφέβαλα για το έργο μου, ήξερα ότι κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα και μετά ξεπερνιούντα σιγά-σιγά. Αυτό έχει πια ξεπεραστεί και από εμένα. Αλλάζει η αισθητική μας, διότι η αισθητική είναι ένας περιηγητής, δεν είναι ποτέ στατική, αλλάζει διαρκώς. Σήμερα δεν θα το έκανα έτσι». Ακούστε τι αναφέρει ο Γιώργος Ζογγολόπουλος για το γλυπτό στη ΔΕΘ από το 6.10…

Πηγή: seleo.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version