Σε υπαίθριο παζάρι έχει μετατραπεί το -άλλοτε- πολυσύχναστο φοιτητικό στέκι της Θεσσαλονίκης, Μπιτ Παζάρ, από πλανόδιους πωλητές…
Τα γεμάτα… προ covid από κόσμο τραπεζοκαθίσματα και οι ταβέρνες στις στοές της ιστορικής περιοχής έδωσαν τη θέση τους σε απλωμένα σεντόνια με βαλίτσες, βιβλία, σερβίτσια, κουμπαράδες, είδη τεχνολογίας, ακόμη και σουγιάδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πολύμηνο κλείσιμο της εστίασης έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υπαίθριας αγοράς στο Μπιτ Παζάρ από ανθρώπους που με συναλλαγές από χέρι σε χέρι προσπαθούν πλάι σε ταμπέλες και εξοπλισμούς ταβερνών να βγάλουν τα προς το ζην και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Τα περισσότερα αντικείμενα που τίθενται προς πώληση είναι από «δεύτερο χέρι», ενώ υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν παζάρια για να πουλήσουν τα πράγματά τους στους πλανόδιους πωλητές με στόχο να μεταπωληθούν. Ο Σάββας Σιδερίδης, πλανόδιος πωλητής από τη Μικρά Ασία που μένει στη Θεσσαλονίκη από το 1990, μεταφέρει την πραμάτεια του κάθε πρωί στη νέα αγορά στις στοές του Μπιτ Παζάρ.
Όπως εξηγεί στο ThessToday.gr το «θολό» τοπίο στην οικονομία οδήγησε πολλούς στην παρανομία με κίνδυνο ακόμη και το «μαύρισμα» του ποινικού τους μητρώου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πολλά εκ των αντικειμένων που βγαίνουν στο πωλητήριο ήρθαν χωρίς το… κουτί.
Οι περισσότεροι πελάτες «ξεψαχνίζουν» τα προϊόντα της αγοράς χωμένοι ανάμεσα σε χαρτόκουτα με δίσκους και ανοιχτές δερμάτινες βαλίτσες. Άνθρωποι καθισμένοι σε καρεκλάκια που παρατηρούν για ώρα τα «διαμαντάκια» που κρύβονται στις πραμάτειες των πλανόδιων πωλητών συνθέτουν την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στις στοές με τα καταστήματα εστίασης του Μπιτ Παζάρ.