Τραγική κατάληξη είχε η επιπλοκή στην εγκυμοσύνη μίας νεαρής γυναίκας στο νησί της Τήνου, καθώς οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν το νεογνό, το οποίο γεννήθηκε πρόωρα μετά από έξι μήνες κύησης. Το νεογνό γεννήθηκε χωρίς σφυγμό, ωστόσο μετά τις προσπάθειες ανάνηψης από τους γιατρούς, για έξι ώρες ήταν στη ζωή.
Ο ιατρός μαιευτήρας που βρισκόταν στο νησί, κλήθηκε εσπευσμένα να επέμβει. Παρά τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειές του και τη συνδρομή μαίας αλλά και παιδιάτρου, δεν κατάφερε να κρατήσει στη ζωή το νεογνό (πρόωρο-6 μηνών) αγόρι.
Με αφορμή το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό, επανέρχεται στην επικαιρότητα η πλημμελής υγειονομική περίθαλψη που παρέχει το ελληνικό κράτος στους κατοίκους των νησιών, τα οποία στερούνται ολοκληρωμένων μονάδων υγείας και ιατρικού προσωπικού, με συνέπεια να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, το οποίο έχει έδρα το αεροδρόμιο της Σύρου δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει στην Τήνο και να διακομίσει την ταλαιπωρημένη μητέρα και το άωρο βρέφος της. Επίσης το Super Puma, που απογειώθηκε από τη Ρόδο, δεν έφθασε και αυτό στην Τήνο, λόγω μηχανικής βλάβης, όπως ειπώθηκε.
Η απάντηση του ΕΚΑΒ για την τραγωδία
“Κατ΄ αρχάς εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του πρόωρου νεογνού που χάθηκε. Πρόκειται για κλήση που λήφθηκε τα μεσάνυχτα της 22ας Μαρτίου για οξύ τοκετό σε γυναίκα πρωτοτόκο 37 ετών, με το κύημα να είναι 23 εβδομάδων που γεννήθηκε με άπνοια, υποτονικότητα και APGAR score 3.
Ο τοκετός διενεργήθηκε από ιδιώτη μαιευτήρα στις εγκαταστάσεις του Κ.Υ. Τήνου. Το ΕΚΑΒ έθεσε άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τις υγειονομικές ιπτάμενες ομάδες τόσο της Σύρου όσο και της Ρόδου και ζήτησε πτητικό μέσο από τις Ε.Δ.
Η τραγική κατάληξη επήλθε παρά τις προσπάθειες πολλών ιατρών και άλλων υγειονομικών υπαλλήλων μεταξύ των οποίων του ιπτάμενου ιατρού και του ιπτάμενου διασώστη του ΕΚΑΒ οι οποίοι συμμετείχαν επί ώρες στην προσπάθεια ανάνηψης. Προς αποκατάσταση της ακρίβειας της περιγραφής των γεγονότων σας ενημερώνουμε ότι ελικόπτερο προερχόμενο από τη Λήμνο έφθασε στην Τήνο, με υγειονομικό πλήρωμα τους προαναφερόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε αυτό στην Σύρο.
Όσον αφορά το διαθέσιμο στην βάση Σύρου από την Αεροπορία Στρατού πτητικό μέσο (ελικόπτερο CHINOOK) είναι γνωστό πως δεν μπορεί να επιχειρήσει (προσγειωθεί) στην Τήνο καθώς και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα την νύχτα, λόγω διαστάσεων των ελικοδρομίων.
Είναι δε προφανές ότι για τα διαθέσιμα πτητικά μέσα καθώς και για την κατάσταση τους το ΕΚΑΒ βασίζεται στις ΕΔ και δεν δύναται να επηρεάσει καθοριστικά τις προτεραιότητες τους. Ωστόσο είναι γνωστό ότι εξαντλούνται από τις ΕΔ όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες και συχνά μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες. Τέλος διευκρινίζεται ότι ουδέποτε εκπληρώθηκαν οι ιατρικές προϋποθέσεις για την εκτέλεση της εν λόγω αεροδιακομιδής του νεογνού αφού ποτέ δεν σταθεροποιήθηκε (ασταθής ασθενής).
Πηγή: cyclades24.gr