Η Διοίκηση του Κέντρου Υγείας Τήνου έδωσε στη δημοσιότητα το χρονικό της τιτάνιας προσπάθειας που κατέβαλλε το υγειονομικό προσωπικό για να κρατήσει στη ζωή το 3χρονο αγοράκι, που έχασε τη ζωή του από πνιγμό, ύστερα από κατάποση σταφυλιού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά & Αιγαίου, το Κέντρο Υγείας Τήνου είναι στελεχωμένο, προκειμένου να καλύπτει καθημερινά και έκτακτα περιστατικά, τα οποία είναι και αυξημένα λόγω της έντονης τουριστικής περιόδου.
«Παρέχει τις υπηρεσίες του σε καθημερινή βάση σε εκατοντάδες πολίτες που το επισκέπτονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά, κι αυτό δίδεται ως απάντηση στις καταγγελίες του πατέρα του 3χρονου, ότι το παιδί του σήμερα θα μπορούσε να είχε σωθεί, εάν ήταν πλήρως στελεχωμένο το Κέντρο Υγείας του νησιού.
«Φτάσαμε πάρα πολύ γρήγορα, αλλά αν δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο το κέντρο υγείας Τήνου για 20.000 κατοίκους το καλοκαίρι, μπορεί και να υπήρχε ελπίδα και το παιδί να ζούσε τώρα», δήλωσε ο πατέρας στην εκπομπή “Live News” με τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι γιατροί που ήρθαν ήταν οι εξωτερικοί συνεργάτες, για να βοηθήσουν. Μέσα υπήρχαν κάτι γιατροί, δεν ξέρω στο ιατρικό τι κάνουν και κάτι νοσηλευτές παιδάκια, δεν είναι ότι κατηγορώ τα παιδάκια ή τους αγροτικούς γιατρούς, απλά η εμπειρία σώζει ζωές. Θα γυρίσω σήμερα να κάνω την κηδεία του παιδιού. Να μην υπάρξει άλλο τουλάχιστον», ανάφερε πιο συγκεκριμένα.
«Είχε ανοιχτά μάτια και χωρίς τις αισθήσεις του»
Ωστόσο, η εκδοχή της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για την εξέλιξη των δραματικών στιγμών της διάσωσης του παιδιού, είναι διαφορετική:
Το παιδί προσεκομίσθη στο Κ. Υ. στις 29 Αυγούστου και ώρα 09:02 το πρωί με περιπολικό και συνοδεία του πατέρα, ανήλικος (3 χρονών), λόγω αναφερόμενης πνιγμονής από ξένο σώμα (σταφύλι).
«Προσεκομίσθη ωχρός με κεντρική κυάνωση, απουσία βήχα, απουσία κλάματος, απουσία ομιλίας, ανοιχτούς οφθαλμούς», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, έγιναν προσπάθειες ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) από τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας (Μαργίτσα Σουράνη-Ειδικευμένη Παιδίατρος, Κιοσκλή Στεφανία, Ζέρβα Νεφέλη, Αναστασία Πολίτη, Αθηνά Παναγιωτοπούλου-Αγροτικοί Ιατροί και Νικόλαος Δημητρίου-Ειδικευόμενος Γεν.Ιατρικής) και από τους νοσηλευτές (Χρυσούλα Σαββοργινάκη, Άννα Πηλιωτοπούλου).
Έγινε αφαίρεση μίας ρόγας σταφυλιού χωρίς απόκριση του ασθενούς. Στη συνέχεια έγινε διασωλήνωση χωρίς αύξηση του κορεσμού σε οξυγόνο.
«Παρά τις προσπάθειες των ιατρών κατέστη αδύνατη η επαναφορά της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας του. Πραγματοποιήθηκε ό,τι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό, για τη σωτηρία του παιδιού», σημειώνουν οι υπεύθυνοι και καταλήγουν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια: «Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, ο οποίος μας βύθισε σε ανείπωτη θλίψη», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr