Λεπτομέρειες για τη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ, έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο και πολυαναμενόμενο έργο για την Κρήτη.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι «Ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή»
Και συμπλήρωσε ότι «αν δεν προχωρήσουμε σε αυτό το έργο, η Κρήτη θα μείνει αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη… Θα αποτελεί για μένα αδιαπραγμάτευτη αναπτυξιακή προτεραιότητα».
Δείτε εδώ τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Λεπτομέρειες για το νέο ΒΟΑΚ, είχε δώσει νωρίτερα, η Διευθύντρια Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Ευγενία Καλοφωλιά. Μεταξύ άλλων, είχε πει στο zarpanews.gr:
“Σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου το πλάτος θα είναι 21,5 μέτρα, που περιλαμβάνουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,5 μέτρων η καθεμία. Επίσης, από μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης σε κάθε κατεύθυνση πλάτους 2,5 μέτρων και μια κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο σκυροδέματος στη μέση.
Το τμήμα Σούδα –Βρύσσες είναι μήκους 25,7 χιλιομέτρων. Η αρχή του είναι εκεί που τελειώνει το κατασκευασμένο τμήμα της παράκαμψης Χανίων και το τέλος του στις Βρύσσες. Περιλαμβάνει έξι ανισόπεδους κόμβους και η πυκνότητα είναι περίπου ένας κόμβος ανά πέντε χιλιόμετρα. Πρόκειται για τον ανισόπεδο κόμβο Πλατανίου, τον ανατολικό ανισόπεδο κόμβο Απτέρων που θα εξυπηρετεί την κίνηση από και προς Χανιά, τον δυτικό ανισόπεδο κόμβο Απτέρων που θα εξυπηρετεί την κίνηση από και προς Ρέθυμνο. Επίσης προβλέπονται ανισόπεδοι κόμβου Καλυβών, Αγίων Πάντων και Βάμου.
Επίσης στο τμήμα αυτό υπάρχουν σήραγγες συνολικού μήκους 3,9 χιλιομέτρων, περίπου 2 χιλιόμετρα ανά κατεύθυνση. Η σημαντικότερη σήραγγα θα είναι στα Άπτερα, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο. Έχουμε λάβει αδειοδότηση από την Αρχαιολογία, γιατί υπάρχει μεγάλο υπερκείμενο ύψος και δεν ενοχλείται ο αρχαιολογικός χώρος”, ανέφερε η κ. Καλοφωλιά στο zarpanews.gr.
Το στέλεχος του Υπουργείου περιέγραψε και το τμήμα Βρύσσες – Ατσιπόποπουλο:
“Το δεύτερο τμήμα είναι από τις Βρύσσες ως το Ατσιπόπουλο, μήκους 21,6 χιλιομέτρων. Ξεκινάει μετά το τέλος του ανισόπεδου κόμβου των Βρυσσών και τελειώνει στην αρχή της κατασκευασμένης παράκαμψης Ρεθύμνου. Έχει δύο ανισόπεδους κόμβους, στη Γεωργιούπολη και στην Επισκοπή. Επειδή είναι περιοχή με σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, ο δρόμος πηγαίνει νοτιότερα από αυτό που υπάρχει τώρα.
Στο τμήμα επίσης έχουμε σήραγγες μήκους 9,6 χιλιόμέτρων.”
Όπως ανέφερε στο zarpanews.gr, η κα Καλοφωλιά η απόσταση Χανίων – Ρεθύμνου θα υποστεί μικρή μείωση με τη νέα χάραξη του δρόμου, αν και μεγάλο μέρος του θα χρησιμοποιεί τον ήδη υπάρχοντα ΒΟΑΚ.
“Η συνολική απόσταση από τα Χανιά ως το Ρέθυμνο θα είναι μικρότερη, γύρω στα 50 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν και οι παρακάμψεις που θα υποστούν βελτίωση. Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο δρόμος θα έχει σχεδιαστεί με ταχύτητα μελέτης 100 χιλιομέτρων την ώρα, που σημαίνει ότι η λειτουργική ταχύτητα θα είναι 30% παραπάνω περίπου. Όπου ήταν εφικτό, χρησιμοποιήσαμε τον υφιστάμενο ΒΟΑΚ. Στο τμήμα Σούδα – Βρύσσες, το 58% περίπου κατασκευάζεται με ενσωμάτωση του υφιστάμενου ΒΟΑΚ και το 42% είναι νέος δρόμος. Παντού υπάρχει παράπλευρο δίκτυο που εξυπηρετεί όλες τις οικιστικές περιοχές.”
Όσο για τα διόδια, θα εισπράττονται ηλεκτρονικά με τη χρήση συστήματος που θα χρεώνει τα αυτοκίνητα, καταγράφοντας από ποιον κόμβο μπαίνουν και σε ποιον κόμβο βγαίνουν από τον δρόμο. “Θα υπάρχουν διόδια σίγουρα στην αρχή και στο τέλος του αυτοκινητοδρόμου”, είπε η κα Καλοφωλιά. Διαβάστε περισσότερα εδώ