Οι όροι που αποφασίστηκε να του επιβληθούν -με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων- αφορούν τα εξής αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα:
1. Ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο οι γονείς του είναι υπεύθυνοι για οποιοδήποτε παραβατική πράξη, ενδεχομένως, εκδηλώσει ο 14χρονος αυτό το διάστημα.
2. Παρακολούθηση ψυχολογικού προγράμματος από τον ανήλικο σε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα.
3. Απαγόρευση μετάβασης και διαμονής του 14χρονου κατηγορούμενου στον τόπο κατοικίας του, τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, μέτρο που εκτιμάται ότι κινείται προς την κατεύθυνση προστασίας του ίδιου του παιδιού.
Όπως έγινε γνωστό, η ανακρίτρια προσανατολίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα να διατάξει τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, κάτι που βρίσκει σύμφωνο την υπεράσπιση του ανήλικου.
Ο 14χρονος απολογήθηκε σχεδόν επί 2,5 ώρες ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Έχοντας στον πλευρό του, εκτός από τον συνήγορό του, τους γονείς και τη γιαγιά του, ο ανήλικος πέρασε γύρω στις 9:30 την πόρτα του γραφείου της ανακρίτριας, στην οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη στυγερή δολοφονία που κατηγορείται ότι διέπραξε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, όταν μαχαίρωσε δύο φορές στον λαιμό τον 14χρονο φίλο του Τάσο.
Ο ίδιος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «μπούλινγκ» που υφίστατο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ενώ φέρεται να αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, κατά τα οποία έπεσε θύμα λεκτικής επίθεσης από φίλους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 14χρονος ήταν ψυχολογικά φορτισμένος και γι’ αυτόν τον λόγο απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος, ενώ δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη, τόσο από την οικογένεια του θύματος, όσο και από τη δική του.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο 14χρονος αρχίζει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πράξης του. «Μιλάμε για μία τραγική κατάσταση κι από τις δύο πλευρές, κι από την πλευρά της οικογένειας του θύματος, πρωτίστως, αλλά κι από την πλευρά της οικογένειας του ανήλικου», πρόσθεσε.
Σημειώνεται, ότι -σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα- σε ανήλικους δράστες που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις (εν προκειμένω ανθρωποκτονία από πρόθεση) και δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους (όπως ισχύει σε αυτήν την περίπτωση, δεν επιβάλλεται στο στάδιο της ανάκρισης το μέτρο του περιορισμού σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων. Ο ανακριτής, όμως, μπορεί να επιβάλει αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, όπως συνέβη εδώ. Για την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου ανηλίκων θα εκδοθεί βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ