Site icon NewsIT

Τραγική η κατάσταση στην Ειδομένη – Τιτάνια προσπάθεια από τους εθελοντές

02.03.2016 | 16:46
Τραγική η κατάσταση στην Ειδομένη  – Τιτάνια προσπάθεια από τους εθελοντές

Ασφυκτική, κάθε μέρα και περισσότερο, γίνεται η κατάσταση στον καταυλισμό στην Ειδομένη, όπου, σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν συρρεύσει περίπου 10.000 άνθρωποι.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ροή στην ΠΓΔΜ γίνεται με το “σταγονόμετρο”, εξακολουθούν να θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν εκεί επί πολλές μέρες, με την ελπίδα ότι ίσως μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα.

Είναι ενδεικτικό, ότι από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο μόλις σε περίπου 250 πρόσφυγες και αφού προηγήθηκε εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους. Μάλιστα, έχει ανακύψει πρόβλημα με δεκάδες υπηρεσιακά σημειώματα όπου η ημερομηνία γέννησης των κατόχων τους, δεν είναι η ορθή.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το γεγονός αυτό, διορθώνεται η ημερομηνία από αστυνομικούς που βρίσκονται στον καταυλισμό, με την αρωγή και της Ύπατης Αρμοστείας.

Πάντως, η υπερσυγκέντρωση προσφύγων στην περιοχή έχει επιφέρει πολλαπλά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές. Το βασικότερο είναι η έλλειψη φαγητού, αφού τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν και πολλές φορές, ενήλικες και παιδιά, αναγκάζονται να ικανοποιούν την πείνα τους με ένα σάντουιτς για ολόκληρη την μέρα που τούς παρέχεται από ΜΚΟ, αφού προηγουμένως περιμένουν επί τρεις και πλέον ώρες, σε τεράστιες ουρές.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα”

Αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δαπανούν καθημερινά 50.000 ευρώ, για γεύματα “που είναι κυρίως ξηρά τροφή”, σύμφωνα με την Βίκυ Μαρκολέφα από τους ΓΧΣ, “νερό και στέγαση”. Εθελοντές και άλλες ΜΚΟ προσπαθούν να συνεισφέρουν, αλλά ο συνεχώς διογκούμενος πληθυσμός και οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις.

Προβλήματα έχουν προκύψει και με τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά, με σκηνές, στα χωράφια ενώ, με τις βροχές, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε βούρκο.

Παιδιά μεταφέρονται συχνά, με υψηλό πυρετό, στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενήλικες αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα από την πολυήμερη αναμονή αλλά η ελπίδα για ένα μέλλον στη δική τους “γη της επαγγελίας” παραμένει άσβεστη.

Έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμη και μωρά, άνθρωποι που χρειάζονται τις πρώτες βοήθειες από το πολύωρο ταξίδι της προσφυγιάς, συνωστίζονται στο θάλαμο αναμονής των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα”, στην Ειδομένη. “Ο κόσμος είναι πολύς. Ο καταυλισμός φτιάχτηκε για 1.500 άτομα, φέραμε υποδομές για τέσσερις χιλιάδες και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εδώ έντεκα χιλιάδες άνθρωποι. Έχουμε διαρκώς περιστατικά, όμως αυτό που κάνουμε είναι να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες. Σε περιπτώσεις σοβαρότερων περιστατικών, αυτά μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Κιλκίς ή το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Καθημερινά υπάρχουν 10 με 12 τέτοιες περιπτώσεις” αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”.

Για την κατάσταση που επικρατεί σημειώνει ότι πράγματι στήνονται σκηνές ακόμη και πάνω σε νερά και ότι οι σκηνές δεν επαρκούν καθώς οι περισσότερες που υπάρχουν είναι καλοκαιρινές. “Χρειαζόμαστε καλές σκηνές” υπογραμμίζει, ενώ για τις ανάγκες σε ιατρικό υλικό διευκρινίζει ότι λόγω του ειδικού πρωτοκόλλου που υπάρχει για τα φάρμακα δεν συνιστάται η αποστολή φαρμάκων από τον κόσμο στην Ειδομένη αλλά η αποστολή χρηματικών δωρεών ώστε η οργάνωση να μπορεί να τα προμηθεύεται ανάλογα με τις ανάγκες που διαμορφώνονται κάθε φορά. “Χρειάζονται και εθελοντές για τη διανομή των τροφίμων και των λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης” αναφέρει και διαβεβαιώνει ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής στη διαχείριση των χημικών και μη τουαλετών.

Πάνω από όλα, τονίζει ότι “το θέμα πρέπει να λυθεί πολιτικά”. “Δε γίνεται η Ευρώπη και οι γειτονικές χώρες να κλείνουν τα σύνορα χωρίς προειδοποίηση. Βρισκόμαστε σε ανθρωπιστική κρίση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη” προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version