Site icon NewsIT
14:28 | 12.07.22

Τραγωδία στο Κιλκίς: Τι φέρνει τα αγριογούρουνα στις πόλεις, ακόμα και στην Αττική

Τραγωδία στο Κιλκίς: Τι φέρνει τα αγριογούρουνα στις πόλεις, ακόμα και στην Αττική
Newsit Newsroom

H ραγδαία αύξηση των αγριογούρουνων και η εξοικείωση τους με τους ανθρώπους είναι αυτά που όπως αναφέρουν οι ειδικοί «φέρνει» τα τετράποδα στις πόλεις αλλά και στους δρόμους, προκαλώντας πολλές φορές σοβαρά ατυχήματα ή δυστυχήματα, όπως έγινε χθες (σ.σ. 11.07.2022) το βράδυ στην τραγωδία στο 62ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέου Πετριτσίου στο Κιλκίς.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος» τονίζει μιλώντας στο newsit.gr ο πρώην πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παντελάκης, ο οποίος επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους τα αγριογούρουνα βρίσκονται πλέον μία ανάσα από τα σπίτια των κατοίκων και τους αστικούς δρόμους.

«Έχω επισημάνει δεκάδες φορές τον κίνδυνο που υπάρχει στις αστικές περιοχές περισσότερο. Οι θάνατοι από τους αγριόχοιρους συνεχίζονται. Έχει σκοτωθεί κόσμος και στη Φθιώτιδα και σε άλλες περιοχές. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει θάνατος από τους αγριόχοιρους. Τα έχουμε πει πολλές φορές με διάφορους παράγοντες. Οι αγριόχοιροι είναι έξυπνα ζώα. Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Όταν βγαίνουν να βρουν φαγητό, το 85% αυτών επιστρέφει στα καταφύγια. Θα πρέπει λοιπόν μέσα στην κυνηγετική περίοδο για να γίνεται καλύτερη επίβλεψη, δοκιμαστικά να απελευθερωθούν τα καταφύγια σταδιακά».

Ο κος Παντελάκης αναφέρει μάλιστα ότι «το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο στη Μακεδονία, αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Εγώ μένω στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και τα βλέπω κάθε μέρα στους δρόμους και είναι πολύ επικίνδυνα. Δεν γίνεται να μην λαμβάνει ευθύνη η πολιτεία. Τώρα σκοτώθηκε στο Κιλκίς ένας άνθρωπος που είχε 5 παιδιά και τα άφησε μόνα τους, το καταλαβαίνετε; Και δεν είναι καθόλου σπάνιο, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος».

Χαρακτηριστικό της συνεχούς παρουσίας των αγριογούρουνων στις πόλεις και στους δρόμους είναι και το βίντεο που παρουσιάζει το newsit.gr το οποίο δείχνει εννιά αγριογούρουνα να κυκλοφορούν στον δρόμο μεταξύ Πανοράματος και Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

«Το ότι κατεβαίνουν τα αγριογούρουνα πλέον στις πόλεις δεν είναι κάτι καινούργιο. απλώς αρχίζουμε να το βλέπουμε περισσότερο τώρα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία υπάρχει αυτό το πρόβλημα πάνω από μία δεκαετία. Η Ρώμη, οι Βρυξέλλες το έχουν και αυτές πολλά χρόνια» λέει στο newsit.gr ο θαλάσσιος και conservation βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστος Τακλής.

Τραγωδία στο Κιλκίς με αγριογούρουνα: Έχουμε υβριδισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα

Ο κος. Τακλής εξηγεί τους λόγους που παρουσιάζεται αυξημένος υβριδισμός όσον αφορά στα αγριογούρουνα στη χώρα μας. «Βλέπουμε έναν υπερπληθυσμό, όχι όμως των αυθεντικών αγριογούρουνων, τα λεγόμενα υβρίδια. Έχουμε υβριδισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Επιπλέον αρχίζουν και συνηθίζουν τους ανθρώπους, λόγω του ότι και οι άνθρωποι όπου βλέπουν αγριόχοιρους είτε τα πλησιάζουν, είτε προσπαθούν να τα ταΐσουν για να τα φωτογραφίζουν και να τα βγάζουν βίντεο. Επίσης έχουμε τα σκουπίδια που δεν τα μαζεύουμε και έτσι τα ζώα πάνε εκεί για να ψάξουν για φαγητό. Παίζουν μεγάλο ρόλο και οι κλιματολογικές συνθήκες. Επειδή έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τα υβρίδια, τώρα με τις καιρικές συνθήκες μπορούν και να αναπαράγονται καλύτερα και περισσότερα. Τα αυθεντικά αγριογούρουνα γεννούσαν έως 4 μικρά και τώρα μπορούν να γεννούν ακόμα και 12 αγριογούρουνα και γεννάνε δύο φορές τον χρόνο».

Προσθέτει ότι «στη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλη η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων γιατί τα χοιροστάσια απελευθέρωσαν όλα τα γουρούνια που εκτρέφανε επειδή είχαν τελειώσει οι επιδοτήσεις και τα απελευθέρωσαν δεν τα ήθελαν πια. Έτσι δημιουργήθηκε ο υβριδισμός στα βόρεια. Είχαμε απελευθέρωση υβριδίων και από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, ενώ αυτό έγινε και από κυνηγετικούς συλλόγους στην Πελοπόννησο».

Το πρόβλημα με τους αγριόχοιρους υπάρχει και στην Αττική, καθώς «τα συναντάμε και στον Διόνυσο, στο πάρκο του Αμαρουσίου στην Κηφισιά, στην Πεντέλη κατεβαίνουν και από την Πάρνηθα».

Σύμφωνα με τον κο. Τακλή, «είναι εφικτό να απομακρυνθούν πάλι από τον άνθρωπο και τις πόλεις αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια από το κράτος και από τους πολίτες. Πρέπει να μαζεύονται όλα τα σκουπίδια. Από την άλλη έχουμε τα προβλήματα στη ρυμοτομία. Πλέον ο καθένας χτίζει όπου θέλει, υπάρχουν πολλά σπίτια πλέον μέσα στο δάσος και πολλές δραστηριότητες μέσα στα δάση. Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα διώχνουμε από τις πόλεις με συνεργεία» λέει στο newsit.gr o διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης – Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version