Οι ανθισμένες κερασιές στα Τρίκαλα μαγνητίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Ο δήμος αναμένεται να ξοδέχει 366.000 ευρώ, για να φυτέψει περισσότερες, μέσα στο επόμενο διάστημα…
Sakura, οι περίφημες ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας άνθησαν και φέτος στον Ληθαίο ποταμό στα Τρίκαλα προσφέροντας ακόμη πιο όμορφες εικόνες σε επισκέπτες/τριες και κατοίκους που θα κάνουν τη βόλτα τους στις όχθες του, κατά τις γιορτινές μέρες στη θεσσαλική πόλη. Πρόκειται για 70 καλλωπιστικές κερασιές, οι οποίες αναπτύσσονται από το μαιευτήριο μέχρι την πλατεία Βουβής και φυτεύτηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, από το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος και Αστικού πρασίνου του δήμου Τρικκαίων.
Με την πλούσια ροζ ανθοφορία τους, προσδίδουν στο περιβάλλον μία υψηλή αισθητική, ενώ αυτές οι κερασιές έχουν δημιουργήσει μια παράδοση στην Ιαπωνία με τις γιορτές «hanami». Ο δήμος Τρικκαίων θα φυτεύσει άλλες 30 κερασιές που, μάλιστα, είναι δωρεά συμπολίτη και σε ένα ακόμη σημείο του Ληθαίου, ανάμεσα στις γέφυρες οδού Αρριανού και Καρδίτσης. Δεν περιορίζεται η δημοτική αρχή όπως ανακοίνωσε μόνο στην φύτευση των παραπάνω δέντρων.
Πρόκειται για 1.300 δέντρα που θα φυτευτούν στις όχθες του Ληθαίου και του Αγιαμονιώτη ποταμών, στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση ζώνης πρασίνου στους ποταμούς Ληθαίο και Αγιαμονιώτη του Δήμου Τρικκαίων» με προϋπολογισμό 366.000 ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο».
Ήδη, όπως έγινε επίσημα γνωστό, υπογράφτηκε η σύμβαση με τον εργολάβο και σύντομα αναμένεται η φύτευσή τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δένδρα (800) σφενδάμου, μουριάς, ιτιάς, καστανιάς, καρυδιάς, κουτσουπιάς, σοφόρας, κυπαρισσιού Αριζόνας, λιγούστρου, φτελιάς, ροβίνιας, λικιδάμβαρης, βελανιδιάς, ιτιάς κλαίουσας, κέλτις, τίλιου, μαύρης πεύκης, μοσχοϊτιάς, παυλώνιας, φράξου μεγάλου, σορβιάς, ιπποκαστανιάς, ταξόδιου, πλατάνου Ανατολικού, σκλήθρου, κέδρου ντεοντάρα. Με το ίδιο έργο ο δήμος Τρικκαίων θα φυτεύσει θάμνους (500) κυδωνίαστρου αειθαλούς, λαγκεστρέμιας, κάννας, μυρτιάς, λυγαριάς, μαόνιας, κουμαριάς, βιγόνιας, γιασεμιού κίτρινου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Τρικάλων η δενδροφύτευση στον Ληθαίο ποταμό με λεύκες, γίνεται γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Μετά από μια δεκαετία αρχίζουν ουσιαστικότερα έργα αισθητικής διαμόρφωσης, με το χτίσιμο πέτρινων τοιχίων στα πρανή της κεντρικής γέφυρας και με την κατασκευή ενός μικρού φράγματος με κρυφό φωτισμό και πίδακες.
Το 1979 αποφασίζεται η κοπή των λευκών, μετά από έντονα παράπονα κατοίκων για την ενοχλητική παρουσία που προκαλούσε το χνούδι τους σε όλη την πόλη, κυρίως κατά την περίοδο της ανθοφορίας τους, την άνοιξη.
Στη θέση τους φυτεύτηκαν τα καναδέζικα πλατάνια, που και σήμερα αποτελούν τον βασικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Ο Ληθαίος είναι ένα από τα τέσσερα ποτάμια των Τρικάλων (Ληθαίος, Αγιαμονιώτης, Πηνειός, Κουμέρκης). Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε πως «είναι σημαντικό να ενισχύουμε το πράσινο με πρόσθετες δενδροφυτεύσεις.
Είτε με αυτές στα ποτάμια είτε με όσες σε τακτά διαστήματα υλοποιούμε, φροντίζουμε να διατηρούμε το περιβάλλον σε καλύτερη κατάσταση, να προωθούμε δράσεις για να το αναδείξουμε, να το προστατεύσουμε, να το ενισχύσουμε».
«Προηγήθηκαν», τόνισε, «οι καθαρισμοί των ποταμών για την αντιπλημμυρική προστασία, οπότε με τη δενδροφύτευση αυτή των 1300 δέντρων δίνουμε νέα όψη και προσφέρουμε χώρους αναψυχής και περιπάτου, αφού το έργο προβλέπει και καθιστικά και διαμορφώσεις χώρων για τους περιπάτους τρικαλινών και επισκεπτών».