Αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις στη Βεργίνα και όχι μόνο, προκαλούν οι καταγγελίες για απώθηση μαθητών που πραγματοποιούσαν εκδρομή στο μουσείο της Βεργίνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου, πραγματοποίησαν εκδρομή στις 8 Μαΐου στο Μουσείο των βασιλικών τάφων στη Βεργίνα, αλλά όπως καταγγέλλεται, επειδή δεν πλήρωσαν ξεναγό, οι υπεύθυνοι δεν τους επέτρεψαν να μπουν στο χώρο του μουσείου!
Όταν με τα πολλά μπήκαν τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή συμπεριφορά των υπευθύνων που τα έσπρωχναν και προσπαθούσαν να τα διώξουν, όπως αναφέρουν οι συνοδοί καθηγητές τους.
Οι συνοδοί καθηγητές των μαθητών απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, την ΟΛΜΕ, την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Γυμνάσια της Μαγνησίας και προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, καταγγέλλοντας το γεγονός.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας
“Καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά των υπευθύνων του μουσείου Βεργίνας απέναντι σε μαθητές. Στην ουσία εμποδίστηκαν μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα εκθέματα του μουσείου, διότι δεν πλήρωσαν ξεναγό!!! Καταδικάζουμε την πρόθεση εμπορευματοποίησης αρχαιολογικών χώρων από εργαζόμενους που σκοπό έχουν να τους αναδείξουν και να τους προβάλλουν.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να επιληφθούν του θέματος στην απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο γεγονός. Η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη επίσκεψη των μαθητών σε όλα τα μουσεία”.
Η επιστολή διαμαρτυρίας των συνοδών καθηγητών
“Την 8/5/2018 το σχολείο μας, 10ο γυμνάσιο Βόλου, επισκέφτηκε το Μουσείο των βασιλικών τάφων στη Βεργίνα. Μόλις αντικρίσαμε τον αρχαιολογικό τόπο η συγκίνησή μας ήταν τεράστια μπροστά στο μεγαλείο και την ιστορία του ιερού αυτού χώρου των προγόνων μας. Δυστυχώς , όμως, βιώσαμε από εκεί και πέρα μια μεγάλη απογοήτευση με τη στάση των εργαζομένων και των ξεναγών που βρίσκονταν στο μουσείο εκείνο το χρονικό διάστημα.
Οι 3 καθηγήτριες –συνοδοί ήταν μάρτυρες της αποδοκιμασίας του υπαλλήλου όταν πληροφορήθηκε ότι το συγκεκριμένο σχολείο δεν είχε κανονίσει να πληρώσει για ξεναγό και απωθήθηκαν με άσχημο τρόπο οι μαθητές μας. Τότε χρειάστηκε η παρέμβαση και ο θυμωμένος τόνος της αρχηγού της εκδρομής ώστε τα παιδιά μας να εισέλθουν στο χώρο του μουσείου άμεσα όπως είχε κανονιστεί σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας.
Από εκεί και πέρα όμως ξεκίνησε μια τρομερά σοκαριστική περιήγηση στο χώρο του μουσείου, όχι μόνο για τους συνοδούς- καθηγητές, αλλά κυρίως για τους μαθητές. Οι υπεύθυνοι παραβρισκόμενοι-εργαζόμενοι στον εσωτερικό χώρο του μουσείου πίεζαν συνεχώς με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές μας με σκοπό να αποχωρήσουν από το χώρο ώστε να μην ενοχλούν τους ξεναγούς στο έργο τους, αφού εξυπηρετούσαν σχολεία που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
Μάλιστα, μετά από καταγγελίες μαθητών μας, τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου του Β’ , γιατί εκεί υπήρχε κάποιος ξεναγός με κάποιο σχολείο. Επίσης, σπρώχνονταν από τους εργαζομένους από τα διάφορα εκθέματα εάν εκεί κοντά υπήρχε ξεναγός με σχολείο και μάλιστα εμποδίζονταν με διακριτικό τρόπο με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν τις διάφορες πληροφορίες που αναγράφονταν δίπλα από τα εκθέματα.
Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από άλλο σχολείο, άγνωστο προς σε μας, πρότεινε (προς τιμήν του) να παρακολουθήσουν κάποιοι μαθητές μας τη ξενάγηση που είχε πληρώσει το σχολείο του, όμως προς έκπληξή μας ο ξεναγός σταμάτησε απότομα και αρνιόταν να συνεχίσει. Έτσι αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από το χώρο, τρομερά ταπεινωμένοι. Στη συνέχεια η συμπεριφορά τους ‘ήταν τόσο «πιεστική» ώστε όλοι οι μαθητές μας «πετάχτηκαν» έξω από το χώρο του μουσείου χωρίς να καταλάβουν τίποτα και νιώθοντας παραγκωνισμένοι και πολύ απογοητευμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνοδοί καθηγητές ήταν προετοιμασμένοι για να διδάξουν τους μαθητές τους κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Δυστυχώς, όμως παρεμποδίστηκαν από την παρεμβατική συμπεριφορά των εργαζομένων. Το σχολείο μας έχει μαθητές που στο σύνολό τους είναι παιδιά γονιών του μεροκάματου και μάλιστα εξαιτίας της κρίσης ανέργων γονέων. Πρέπει λοιπόν να τιμωρηθούν με μια τόσο φρικτή ρατσιστική αντιμετώπιση γιατί δε μπορούν να διαθέσουν κάποια παραπάνω χρήματα;
Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr