Τοπικά Νέα

Βίλα Γαλήνη: Αν τα δωμάτιά της είχαν στόμα

Στα δωμάτια, τα σαλόνια και τις αυλές της «γεννήθηκαν» πολλές δυνατές ιστορίες συνδεδεμένες με πλούσιους και διάσημους από τη δεκαετία του ’80, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Ανάμεσά τους σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες, βασιλείς, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, όπως: ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντε Εστέν, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο σουρεαλιστής ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, η διάσημη πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η Βασίλισσα της Ολλανδίας Juliana, ο Ροκφέλερ, ο κορυφαίος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η χορεύτρια κλασικού μπαλέτου της Βρετανίας, Μαργκότ Φοντέιν, οι άλλοτε πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου κ.ά.

Ο λόγος για τη «Βίλα Γαλήνη», ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα τουριστικά καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελεί τμήμα του γνωστού πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά. Και καθώς η τύχη της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή των τριών ξενοδοχείων του συγκροτήματος, το «Σιθωνία», το «Μελίτων» και το «VillageInn», τη μαρίνα σκαφών αλλά και με τους αμπελώνες και το ομώνυμο οινοποιείο «Domaine PortoCarras», η «Βίλα Γαλήνη» αλλάζει κι αυτή ιδιοκτήτη περνώντας, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, από τον Όμιλο «Τεχνική Ολυμπιακή» του Κωνσταντίνου Στέγγου στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Γνωριμία με τη βίλα

Με αυτή την αφορμή ας «γνωριστούμε» λίγο καλύτερα με τη «Βίλα Γαλήνη», η οποία, σημειωτέον, είναι ένα από τα λίγα ελληνικά μέλη του Οργανισμού «Ιστορικά Ξενοδοχεία της Ευρώπης» – HistoricHotels of Europe (μέσω του ελληνικού δικτύου: «YadesGreekHistoricHotels»).

Η βίλα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε (το 1976) από τον διάσημο αρχιτέκτονα Κώστα Καψαμπέλη. Διαθέτει 11 δωμάτια σε μοναστηριακό στιλ και 13 σουίτες με ξύλινα χαρακτηριστικά και ξύλινα δοκάρια στην οροφή. Με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της προσθέτει ένα διαφορετικό «πρόσωπο» στο τουριστικό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς.

Η θέα από εκεί ψηλά είναι εντυπωσιακή. Είναι χτισμένη -σαν αετοφωλιά- στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου με πανοραμική θέα τα νερά του Τορωναίου Κόλπου. Η βίλα βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από τα ξενοδοχεία του συγκροτήματος ενώ τη χωρίζει μισή ώρα ποδαρόδρομος από το οινοποιείο της επιχείρησης. Η αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά, αποτελούν ένα από τα δυνατότερα στοιχεία της βίλας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της βασίλισσας Juliana της Ολλανδίας, η οποία, ενώ προγραμμάτισε επίσκεψη διάρκειας 48 ωρών για χαλάρωση εντέλει παρέμεινε στη βίλα επί …40 ημέρες! Η τοποθεσία και η πλούσια φυσική δασώδης ομορφιά προσφέρουν στο κτίριο το ιδανικό περιβάλλον προστασίας από αδιάκριτα μάτια ανθρώπων και μηχανών και κάνουν σχετικά εύκολο τον έλεγχο και την προστασία του χώρου από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η «Βίλα Γαλήνη» φιλοξένησε στους χώρους της τόσες «ευαίσθητες» προσωπικότητες και συναντήσεις.

 Μεταξύ αυτών που θα αντικρίσει κανείς επισκεπτόμενος τη βίλα είναι το πιάνο της Τζίνα Μπαχάουερ και το δικό της δωμάτιο αλλά και το κόκκινο δωμάτιο όπου διέμενε ο Σαλβαντόρ Νταλί και βεβαίως το μπάνιο που ο ίδιος σχεδίασε. Σε όλο τον χώρο βρίσκονται τοποθετημένες φωτογραφίες «μάρτυρες» των γεγονότων αλλά και έργα ζωγραφικής, έπιπλα εποχής και αντίκες προερχόμενα κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία.

Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες

Καθώς η «Βίλα Γαλήνη» εγγράφει στο βιβλίο της δικής της ιστορίας τον τρίτο κατά σειρά ιδιοκτήτη της, ας θυμηθούμε αυτούς που προηγήθηκαν. 

Πρώτος κι αυτός που την οδήγησε, όπως και ολόκληρο το συγκρότημα, σε περιόδους μεγάλης δόξας καθιστώντας τα σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τον τουρισμό της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της χώρας, ήταν ο ιδρυτής της, ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς. Η αρχή της ιστορίας γράφτηκε το 1963, όταν ο Γιάννης Καρράς έφυγε με το γιοτ του από την Αθήνα για να ταξιδέψει μαζί με την οικογένεια και φίλους του για το Άγιο Όρος. Η κρουαζιέρα, όπως αναφέρεται σε ενημερωτική έκδοση του συγκροτήματος, οργανώθηκε προς τιμήν της χιλιόχρονης ιστορίας της μοναστικής κοινότητας του Άθω. Μόνο που πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους ξέσπασε καταιγίδα που ανάγκασε τον καπετάνιο Γιάννη Καρρά να αναζητήσει καταφύγιο σε κάποιον κοντινό κολπίσκο. Όταν η καταιγίδα κόπασε και ο ουρανός καθάρισε ο Γιάννης Καρράς μαγεύτηκε από τη φυσική ομορφιά του κόλπου και ήταν τότε που έδωσε την υπόσχεση να χτίσει εκεί ένα πολυτελές θέρετρο για το οποίο θα μιλά όλη η χώρα. Το είπε και το έκανε!

Αυτό το θέρετρο περιλαμβάνει σήμερα πεντάστερα ξενοδοχεία, κατοικίες, γήπεδο γκολφ, ιδιωτική μαρίνα, καζίνο, κέντρα θαλασσοθεραπείας, αμπελώνες, οινοποιείο κ.α.

 Το 1999 η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του Ομίλου «Τεχνική Ολυμπιακή» του Κωνσταντίνου Στέγγου. Οι νέοι ιδιοκτήτες είχαν το δικό τους όραμα για την ανάπτυξη του συγκροτήματος, το οποίο οδήγησε στον πλήρη εκσυγχρονισμό του. Πολλοί θυμούνται πως λίγο μετά την ανακαίνισή του το Πόρτο Καρράς φιλοξένησε (τον Ιούνιο του 2003) τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Στη διάρκεια της Συνόδου το ξενοδοχείο πολιορκήθηκε από χιλιάδες διαδηλωτών κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημειώθηκαν αρκετά σοβαρά επεισόδια στον χώρο γύρω από το συγκρότημα.

Στο πλαίσιο εκείνου του σχεδίου, έγινε πλήρης ανακαίνιση και της «Βίλα Γαλήνη» και αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της ενώ ακολούθησε η ένταξή της στον Οργανισμό των Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης.

Στα χρόνια διοίκησης του συγκροτήματος από την οικογένεια Στέγγου, το κομμάτι της οινοποίησης πέρασε στην ευθύνη μίας εκ των θυγατέρων του Κωνσταντίνου Στέγγου, της Υλιάνας Στέγγου, η οποία, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έθεσε ως σκοπό της να φέρει τα κρασιά με το εμπορικό σήμα «Domaine PortoCarras», στην κορυφή της οινοποιητικής αγοράς. Κι όπως φαίνεται τα κατάφερε αφού -όπως έκανε γνωστό, 27 χώρες του κόσμου απολαμβάνουν σήμερα τα βιολογικά κρασιά των αμπελώνων του κτήματος. Η ίδια επισημαίνει πως η «Βίλα Γαλήνη» βρέθηκε πρωτοπόρος και στον νέο θεματικό τουρισμό της Ελλάδας, «τον Οινοτουρισμό» καθώς στα κελάρια της και στα μοναδικής ομορφιάς μοναστηριακά τραπέζια της, εκατοντάδες οινόφιλοι απόλαυσαν τους οίνους των Πλαγιών του Μελίτωνα και περπάτησαν στα μονοπάτια των αμπελώνων του Λημνιού και του Ασύρτικου που την περιβάλουν».

Στο μεταξύ, με οικοδέσποινα την Υλιάνα Στέγγου, η «Βίλα Γαλήνη» για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες της και στο ευρύ κοινό, κάτι που έγινε στο πλαίσιο των Δρόμων του Κρασιού της Χαλκιδικής. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον χώρο και να «ζήσουν» για λίγο τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί, απολαμβάνοντας παράλληλα τη θέα του Αιγαίου από το εμβληματικό Chateau, τον πύργο της βίλας που χάρισε το όνομα στον πολύ γνωστό ερυθρό οίνο του κτήματος, το ChateauPortoCarras.

Όλα αυτά τα χρόνια, γνωστοί κοσμοπολίτες vip συνέχισαν να επισκέπτονται τη «Βίλα Γαλήνη», όπως η πριγκίπισσα Λάλα Σάλμα του Μαρόκου, ο Κωσταντίνος Καραμανλής ο νεότερος, η οικογένεια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, η οικογένεια Βωβού κ.α.

Φαντασμαγορικά πάρτι και γαμήλιες δεξιώσεις με θέα από «το μπαλκόνι του ουρανού» και δεκάδες ελικόπτερα να προσγειώνονται στα δύο ιδιωτικά αεροδρόμια μεταφέροντας ινκόγκνιτο διάσημους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έδωσαν μία εξωτική διάσταση στις καλοκαιρινές νύχτες της Χαλκιδικής.

Λεπτομέρεια που έχει την αξία της είναι ότι τόσο ο πρώτος ιδιοκτήτης του συγκροτήματος όσο και ο δεύτερος, διατηρούσαν το δικό τους δωμάτιο στη «Βίλα Γαλήνη». Ήταν δωμάτιο… γωνία και βεβαίως με εκπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε τη χαρά να επισκεφθεί και να φωτογραφήσει τους χώρους όπως και αντικείμενα «μάρτυρες» των ιστοριών που συνδέονται με τη «Βίλα Γαλήνη». 

Όταν κινείσαι στο χώρο διαπιστώνεις πως οι τοίχοι έχουν μιλιά και αφηγούνται. Μόνο που το κάνουν ψιθυριστά, μιας κι έτσι λέγονται τα …μυστικά.

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα