Αυτό προκύπτει από έρευνα της βοηθού εργαστηριακής διδασκαλίας του Κολεγίου Περρωτής, Στέλλας Καζάκου, η οποία παρουσιάστηκε στη διάρκεια αποψινής ημερίδας που διοργάνωσαν το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.
Βάσει της έρευνας, ισχυρά εμπόδια για την προμήθεια βιολογικών προϊόντων παραμένει για τους Θεσσαλονικείς η υψηλή τιμή τους, η περιορισμένη ποικιλία, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για την ποιότητά τους πάνω στις συσκευασίες πώλησής τους.
Περαιτέρω, από την έρευνα της κυρία Καζάκου, προκύπτει ότι όσοι έχουν υψηλού επιπέδου μόρφωση αγοράζουν λιγότερο βιολογικά προϊόντα, ενώ τα προμηθεύονται κατά πολύ περισσότερο όσοι έχουν προχωρημένη ηλικία.
Πεποίθηση όσων αγοράζουν βιολογικά προϊόντα αποτελεί ότι έχουν καλύτερη γεύση και είναι πιο αγνά από τα συμβατικά.
Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Καζάκου είπε ότι η αγορά βιολογικών προϊόντων παραμένει μια ταχέως αναπτυσσόμενη, με την ετήσια παγκόσμια αύξησή της να διαμορφώνεται στο 20%. Επιπλέον, είπε ότι από την έρευνα προκύπτει ότι η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων στην Ελλάδα ολοένα και μεγεθύνεται.
Ο πρόεδρος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων, Δημήτρης Συμεωνίδης, χαρακτήρισε φυσική την κάμψη που παρουσιάζει τελευταία η αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο κλάδος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την οικονομική κρίση. Πρόσθεσε ότι αρνητικά επέδρασαν στην μεγέθυνση του κλάδου η λήξη προγραμμάτων επιδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η χρονική καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη νέων.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ετήσια έκθεση βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, τη Biofach και είπε ότι τα αποτελέσματά της συνηγορούν στο ότι τα βιολογικά προϊόντα συνεχίζουν να αποτελούν μια σταθερή επιλογή και δείχνουν ότι το 2011 ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο μια θετική σε ρυθμούς ανάπτυξης χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τους διοργανωτές της έκθεσης ο κύκλος εργασιών των βιολογικών προϊόντων είναι περίπου 59 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα 30 δισ. δολάρια αφορούν τον κύκλο εργασιών της Αμερικής. Αυτό, όπως εξήγησε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αμερικής για το εμπόριο των βιολογικών προϊόντων, δίνει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στον κλάδο.
Διαβάστε ακόμα:
Έδεσσα: Σκέψεις για δημοτικό λαχανόκηπο με βιολογικά προϊόντα!