εντός και εκτός συνόρων, που το επισκέπτονται για να το θαυμάσουν από κοντά και να συμμετέχουν στις εργασίες ανέγερσης. Αποτελεί -για τα ελληνικά δεδομένα- ένα πρωτοποριακό εγχείρημα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, που προωθεί τη φιλοσοφία «χτίζουμε μόνοι μας το σπίτι μας», ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες προσπάθειες.
Αρχιτέκτων και ιδιοκτήτρια της κατοικίας είναι η Βολιώτισσα Βάνα Γεωργαλά, η οποία τόλμησε να υλοποιήσει την επιστημονική έρευνα που είχε μελετήσει επί σειρά ετών. Να ανεγείρει δηλαδή, μια σύγχρονη αστική κατοικία με φυσικά υλικά (άχυρο, άργιλο και ξύλο), ξεφεύγοντας από τις συμβατές οικοδομικές τεχνικές του μπετόν. Το πάντρεμα του αχυροπηλού με το ξύλο δημιουργεί ένα άριστο αποτέλεσμα, φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, εξηγεί η ίδια και συμπληρώνει ότι «η ποιότητα ζωής που προσφέρει ένα τέτοιο σπίτι είναι ανεκτίμητη και δεν μετράται με νούμερα. Είναι ένα οικολογικό σπίτι που αναπνέει».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για ένα ο διώροφο οικοδόμημα 131ος τετραγωνικών μέτρων με ξύλινο σκελετό και γέμισμα τοίχων με αχυροπηλό. Εχει πιστοποιηθεί ενεργειακά στην κατηγορία Α plus, ενώ παρέχει άριστη αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Ο χρόνος ζωής του ξεπερνά τα εκατό χρόνια και αναμφίβολα πρόκειται για μια ασφαλή κατοικία που επιτυγχάνει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεγάλη πρόκληση για την αρχιτέκτων είναι να διασφαλίσει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χρησιμοποιώντας υλικά κατασκευής με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Γι’ αυτό το λόγο, μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης θα γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις του αέρα, της θερμοκρασίας και της ενεργειακής κατανάλωσης με όργανα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να διερευνηθεί η αποδοτικότητα της κατασκευής.
Πηγή: