Ο Βόλος στο επίκεντρο μετά την καταγγελία για τα όσα συμβαίνουν σε δύο χριστουγεννιάτικες φάτνες. Κτηνίατρος έφτασε στο σημείο να κάνει ένεση σε ζώο, μπροστά στον κόσμο…
Πρωτοφανείς καταστάσεις στην πόλη, με τους υπεύθυνους φιλοζωικής οργάνωσης να ξεσπούν και τον εισαγγελέα να παρεμβαίνει για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Αιτία τα όσα συμβαίνουν σε δύο χριστουγεννιάτικες φάτνες που στήθηκαν προ ημερών. Μέσα σε αυτές υπάρχουν ζώα που είναι ζωντανά και δεμένα. Αρνάκια αλλά και πόνυ που μαγνητίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Τα ζώα όμως υποφέρουν και το όλο «θέαμα» έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.
Πιο αναλυτικά, καταγγελία για εκμετάλλευση και βάναυση μεταχείριση ζώων κατέθεσε φιλοζωική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι τα ζώα δεν είναι εκθέματα. Μετά την καταγγελία ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσο υφίστανται κακοποίηση τα ζώα στις δύο φάτνες που στήθηκαν στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και στο χωριό του Άη Βασίλη, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στον Βόλο.
Η ανακοίνωση της Promise to Animals αναφέρει μεταξύ άλλων: ο ∆ήμος Βόλου δημιούργησε δύο φάτνες στο πλαίσιο του στολισμού της πόλης και μέσα σε αυτές τοποθέτησε ζωντανά ζωάκια ως δημόσιο θέαμα. Πώς δικαιολογείται η αυτή απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου; Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό της ∆ημοτικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, στη μία φάτνη έβαλε ένα πόνυ και τρία αρνάκια και στην άλλη ένα πόνυ και δύο αρνάκια. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα ζώα, βρίσκονται περιορισμένα μέσα στο χώρο της ξύλινης φάτνης, εκτεθειμένα στις διαθέσεις του καιρού, μην έχοντας χώρο να κινηθούν. Ειδικά τα αρνάκια – πολύ μικρής ηλικίας – είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα.
Όσον αφορά τα πόνυ, είναι δεμένα και περιορισμένα χωρίς να έχουν χώρο ούτε αυτά να κινηθούν. Κι επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω για να αναδείξουν την αδιαφορία των υπευθύνων για την ευζωία τους, ένα από τα πόνυ αρρώστησε.
Αντί λοιπόν να μεταφερθεί προκειμένου λάβει την απαραίτητη φροντίδα, προτιμήθηκε να γίνει μία «ξεχωριστή παράσταση» για το κοινό, καλώντας έναν κτηνίατρο να επιληφθεί επιτόπου, πραγματοποιώντας εξέταση και κάνοντας ένεση μπροστά στα μάτια των περαστικών θεατών και επισκεπτών.
Αλήθεια, έχει οριστεί και ανατεθεί σε κτηνίατρο η ευθύνη της υγείας των ζώων για όσο καιρό θα βρίσκονται εκεί, προκειμένου να διασφαλίζουν σε συνεχή βάση πως όλα πάνε καλά; Και αν ναι σε ποιόν; Με αυτή την κίνηση, εκτός από την έκθεση, τα ζώα περιορίζονται και κακοποιούνται, καταλήγοντας στο να έχει δημιουργηθεί μία φάτνη-τσίρκο, με αυτά πρωταγωνιστές.
Παραμονές Χριστουγέννων 2022, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση σαν κι αυτή… δηλαδή να χρησιμοποιούνται ζώα ως στολισμός μιας πόλης και ως δημόσιο θέαμα…»