«Καμπάνα» προχθές από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε βάρος μίας Βολιώτισσας για το αδίκημα της ρευματοκλοπής. Η κατηγορούμενη διαπιστώθηκε ότι στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2017 έκλεβε συστηματικά ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε στην οικία της το συνεργείο του Διαχειριστική Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) διαπίστωσε ότι η ιδιοκτήτρια του σπιτιού είχε επενέβη στον μετρητή και είχε παραβιάσει τις σφραγίδες και τους ακροδέκτες. Το Δικαστήριο έκρινε ένοχη την κατηγορούμενη για το αδίκημα της ρευματοκλοπής κατ’ εξακολούθηση και την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή.
Σε βάρος της καταδικασθείσας διαπιστώθηκε ότι με την κλοπή του ηλεκτρικού ρεύματος είχε ζημιώσει τη ΔΕΗ με το ποσό των 8.000 ευρώ καθώς στο επίμαχο χρονικό διάστημα είχε καταναλώσει 45.000 κιλοβατώρες. Η ίδια η καταδικασθείσα πάντως δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο για να απολογηθεί για τις πράξεις της και καταδικάστηκε χωρίς την εκπροσώπηση δικηγόρου.
Το 2018 δεκάδες άτομα, πάνω από εβδομήντα, παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο ακροατήριο για ρευματοκλοπές. Οι κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος γίνονται με επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης, απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το καλώδιο παροχής ή το δίκτυο και μεταξύ άλλων αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου η Αρχή Ρυθμιστικής Ενέργειας έχει λάβει αυστηρά μέτρα από το Μάρτιο του 2017. Ο Κώδικας Διαχείρισης προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να επιβάλει αναδρομικές χρεώσεις σε βάθος έως και 5 ετών για την ενέργεια που καταναλώθηκε χωρίς να πληρωθεί.
Επιπλέον, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε ύποπτα σημεία του δικτύου είναι συνεχείς από την Αστυνομία και συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Οι παραβάτες οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και δικάζονται καθώς η κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα.
Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr