Ποινή φυλάκισης τριών ετών για υπεξαίρεση ποσού άνω των 30.000 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε 50χρονη Βολιώτισσα λογίστρια. Η 50χρονη κρίθηκε ένοχη, καθώς από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι δεν απέδιδε ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ στο ΙΚΑ και στην εφορία Βόλου για 43χρονη κομμώτρια πελάτισσά της. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Τότε υπάλληλος της κομμώτριας είχε απευθυνθεί στο ΙΚΑ προκειμένου να θεωρήσει το βιβλιάριο για πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και διαπίστωσε ότι δεν είχαν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Αποκαλύψεις για τη λογίστρια
Η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου, που κάλυπτε κανονικά τις υποχρεώσεις της, ξεκίνησε έρευνα για το τι ακριβώς συνέβαινε και διαπίστωσε με έκπληξη ότι ενώ πλήρωνε και δεν είχε καθυστερήσεις, εμφανιζόταν να έχει οφειλές τόσο στο ΙΚΑ όσο και στην εφορία. Από την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης, προέκυψε ότι η λογίστριά της επί συνεχόμενα έτη -και συγκεκριμένα για μία ολόκληρη δεκαετία- δεν απέδιδε διάφορα χρηματικά ποσά, αλλά τα παρακρατούσε παράνομα, με αποτέλεσμα η ίδια να είναι εκτεθειμένη στις υπηρεσίες.
Απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Βόλου και κατέθεσε μήνυση. Άμεσα παρενέβη η Εισαγγελία Βόλου και διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι η λογίστρια υπεξαίρεσε ποσό άνω των 30.000 ευρώ, από το 2002 έως τον Δεκέμβριο του 2013, και εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα.
Η λογίστρια και οι εξηγήσεις της
Στο δικαστήριο πάντως, η κατηγορούμενη αρνήθηκε κατηγορηματικά τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Υποστήριξε ότι η ίδια τύπωνε μόνο τις καταστάσεις με τις υποχρεώσεις και ότι η μηνύτρια ήταν η υπεύθυνη για τις πληρωμές και γι’ αυτό γνώριζε για τις οφειλές της. Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε γιατί η παθούσα δεν είχε ζητήσει ασφαλιστική ενημερότητα επί σειρά ετών. Ωστόσο, δεν είχε να προσκομίσει στο δικαστήριο έγγραφα για να αποδείξει την αθωότητά της.
Η παθούσα από την πλευρά της δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο γινόταν οι παρακρατήσεις των ποσών, αλλά και στην αμέλεια που επιδείκνυαν οι υπηρεσίες επί σειρά ετών να μην αποστέλλουν βεβαιώσεις οφειλών, με αποτέλεσμα να μην αποκαλύπτεται η παράνομη δράση.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που έδωσε η κατηγορούμενη και έκρινε ότι είναι ένοχη. Ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε καταδίκη τεσσάρων ετών. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να καταδικάσει τη λογίστρια σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή. Μετά το πέρας της δίκης, η καταδικασθείσα άσκησε έφεση…
Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr