Άνθρωποι και σκουπίδια. Μια συνηθισμένη ημέρα στο κολαστήριο του κέντρου υποδοχής στην Μόρια. Παιδιά παίζουν ανάμεσα στα σκουπίδια, με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη. Η παιδική αθωότητα αδυνατεί να συλλάβει το δράμα.
Το κέντρο υποδοχής στην Μόρια προσβάλει το ανθρώπινο γένος με εικόνες σαν κι αυτές που παρουσιάζει σήμερα το Newsit.gr. Άνθρωποι συνυπάρχουν με πολύχρωμες σακούλες σκουπιδιών που δημιουργούν αυτά τα πολύχρωμα βουνά στα οποία βολτάρουν άνετα δεκάδες τρωκτικά και παράλληλα ανθρώπινα όντα, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσουν το ένστικτο τις επιβίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr ακόμα και οι σκληροτράχηλοι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα του ΚΥΤ, πλέον δεν αντέχουν άλλο αυτές τις εικόνες και αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.
[read4more]
Οι μνήμες από την εξέγερση στην Μόρια αλλά και την χαμένη ζωή της μητέρας από το Αφγανιστάν που τυλίχθηκε στης φλόγες, είναι ακόμα νωπές κυρίως για τον Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, οποίος είδε εκείνη την ημέρα έκπληκτος δεκάδες μετανάστες να του σταματούν το αυτοκίνητο και να πετούν στα πίσω καθίσματα μια κουβέρτα, στην οποία ήταν τυλιγμένη η απανθρακωμένη γυναίκα.
Πανικόβλητος ο Έλληνας Αξιωματικός μετέφερε το απανθρακωμένο πτώμα στο Νοσοκομείο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει μια χαμένη ζωή. Ακόμα ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι με ψυχολογική υποστηρίξει από ειδικούς καθώς αδυνατεί να ξεπεράσει αυτή την οδυνηρή εμπειρία.
Πόσο να αντέξει ένας ανθρώπινος νους τέτοιες εικόνες, πόσο να μην λυγίσει μπροστά στο αθώο χαμόγελο των παιδιών που παίζουν ανέμελα δίπλα στα πολύχρωμα βουνά των απορριμμάτων. Και εδώ είναι που μπαίνει το ερώτημα: «…μα δεν μαζεύει ο Δήμος η κάθε αρμόδια υπηρεσία τα απορρίμματα από το ΚΥΤ; Ένα ερώτημα που σαφώς αναμένει απάντηση.
Ωστόσο το τελευταίο που χάνεται από έναν άνθρωπο είναι η Ελπίδα και με αυτή βαδίζει η ανθρωπότητα και σίγουρα δικαίως. Ήδη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση για την προκήρυξη διαγωνισμού, προκειμένου να βρεθούν καταλύματα φιλοξενίας για μετανάστες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ της Μόρια και παράλληλα αυτοί οι άνθρωποι …να αισθανθούν ξανά άνθρωποι.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου