Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

“Βουτιά” στον τουρισμό της Λέσβου – Σοκάρουν οι αριθμοί

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Για καταστροφή του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου ως αποτέλεσμα της περσινής προσφυγικής κρίσης μιλούν πλέον οι φορείς της Λέσβου.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διεύθυνση του αεροδρομίου της Μυτιλήνης μιλούν επίσημα για μείωση αφίξεων στη Λέσβο επιβατών εξωτερικού το μήνα Ιούλιο, κατά 62,8%. Συγκεκριμένα στη Λέσβο τον Ιούλιο ήρθαν 6.841 Ευρωπαίοι τουρίστες με 47 πτήσεις του εξωτερικού όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015 είχαν έλθει 18373 άτομα με 130 πτήσεις! Ανάλογη ήταν η μείωση και τον Ιούνιο που στη Λέσβο έφθασαν 4.825 τουρίστες, όταν τον περσινό Ιούνιο οι αφίξεις ήταν 15.026. Σε ποσοστό, η μείωση των αφίξεων του Ιουνίου ανέρχονταν σε 67,89%.

Συνολικά, το τετράμηνο της εφετινής τουριστικής περιόδου, δηλαδή τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο πήγαν στη Λέσβο 16.745 τουρίστες. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο στο νησί είχαν φθάσει 47.479. Δηλαδή σε επίπεδο τετραμήνου, η μείωση των αφίξεων ανέρχεται σε ποσοστό 64,73%.

Όπως όλα δείχνουν, η δραματική φετινή μείωση της τουριστικής κίνησης Ευρωπαίων τουριστών προς τη Λέσβο θα έχει σαν αποτέλεσμα το νησί φέτος να χάσει περίπου 55.000 τουρίστες, οι οποίοι πραγματοποιούν κατά μέσο όρο εννέα διανυκτερεύσεις ο καθένας. Δηλαδή η τουριστική βιομηχανία της Λέσβου θα χάσει το 2016 περί τις 495.000 διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης που δημοσιοποίησε και σχετική μελέτη, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου υποστηρίζει πως κάθε χαμένη διανυκτέρευση, αντιστοιχεί σε απώλειες από 1,5 έως δυο ημερομισθίων και πέντε έως έξi κιλών, από ιχθυοαλιευτικά και γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα. Δηλαδή το 2016 θα χαθούν, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 742.500 ημερομίσθια και η κατανάλωση 2.475 τόνων τροφίμων.

 

Έκτακτα μέτρα στήριξης

 

Ας σημειωθεί ότι Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε προβλέψει τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στην τουριστική εικόνα της Λέσβου. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, και δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, απέστειλε νέα επιστολή σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

Όπως υπογράμμιζε μεταξύ άλλων στην επιστολή ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, «κατέρρευσαν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της Λέσβου, με τις πληρότητες των Ξενοδοχείων του νησιού να αγγίζουν το 80% – 90%, πλήττοντας απασχόληση, κατανάλωση, τζίρους. Η αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, που απειλεί και τις επόμενες χρονιές, προϋποθέτει κι απαιτεί άμεσα τη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης κι όχι επιβολή νέων επαχθών επιβαρύνσεων».

Μεταξύ των προτάσεων-μέτρων που ζητούν οι ξενοδόχοι είναι:

· Μείωση κατά 50% στις πάσης φύσεως επιβαρύνσεις: Τιμολόγια Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, οριζόντιων προστίμων Τραπεζών, Ναύλων, υπέρ τρίτων πλαφοναρισμένων αμοιβών κλπ.
· Εφαρμογή χειμερινών ειδικών τιμολογίων ή άλλων κινήτρων – διευκολύνσεων (π.χ. επιδοτούμενη άδεια εργασίας, με επιπλέον μέρες άδειας), εκτός περιόδου τουριστικής αιχμής κι εορτών, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
· Ο ΦΠΑ διαμονής-εστίασης να επιστρέψει και να παραμείνει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015.
· Ειδική φορολογική-ασφαλιστική μεταχείριση τουλάχιστον στα πρότυπα άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε., που δεν έχουν ύφεση, προσφυγικό και τις άλλες μειονεξίες μας.
· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
· Εκλογίκευση των νομοθετικών πλαισίων
· Εξειδίκευση αναπτυξιακών προγραμμάτων, αναπτυξιακών νόμων, ΕΣΠΑ κλπ, αποκλειστικά και μόνο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
· Έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού
· Θεσμοθέτηση του ρόλου του Destination Manager – Task Force ανά περιφερειακή ενότητα
· Άμεση στελέχωση των διευθύνσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των δήμων της με υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό
· Ουσιαστική στήριξη της αυτοδιοίκησης
· Απαλοιφή του περιοριστικού όρου των 80 χλμ (μεταξύ οικίας δικαιούχου και καταλύματος) στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ
· Εξομοίωση της τουριστικής βιομηχανίας με τη βιοτεχνία – βιομηχανία, που απολαμβάνει χρόνια τώρα, ειδικών προνομίων – νομοθετικών πλαισίων – τιμολογίων κ.ά.
· Εφαρμογή ρήτρας ίσης μεταχείρισης αμφίδρομης ισχύος για το δημόσιο, αυτοδιοικητικό, ιδιωτικό τομέα.

 

Μικρότερη μείωση στη Σάμο

 

Στον αντίποδα της Λέσβου, μειωμένη κατά 16% ήταν η επιβατική κίνηση μέσω πτήσεων τσάρτερ τον μήνα Ιούλιο στη Σάμο. Σύμφωνα με το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ το ποσοστό της μείωσης έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, γεγονός που ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος το αποδίδει στις προσπάθειες που έκανε από μόνη της η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι φορείς του νησιού.

“Ξεκινήσαμε μια δύσκολη τουριστικά χρονιά, χτυπημένοι άδικα από το μεταναστευτικό πρόβλημα με μείωση της τάξεως του 40,44% το Μάιο. Ουσιαστικά αβοήθητοι από το κράτος, αυτοοργανωθήκαμε και όλοι μαζί, πολίτες, επαγγελματικοί φορείς και Αυτοδιοίκηση παλέψαμε, όπως μπορούσε ο καθένας με κάθε μέσο με κάθε ευκαιρία. Έτσι η ζημιά σήμερα, μειώθηκε σημαντικά οπότε και αισιοδοξούμε για ακόμα καλύτερες αφίξεις στους επόμενους μήνες. Καλώ όλους μαζί, ενωμένοι, ο καθένας από τη θέση του, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, στην κατεύθυνση και τις δράσεις που από κοινού έχουμε επιλέξει, ώστε να κλείσουμε το 2016 με το καλύτερο δυνατό τρόπο” δήλωσε ο κ. Κατρακάζος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε