Την αναδιανομή των διασωστών και ασθενοφόρων στην Χαλκιδική θέτει επί τάπητος ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Δεβελογλου, με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό στην Χαλκιδική, όταν μια 63χρονη τουρίστρια από την Ρουμανία έχασε την ζωή της καθώς το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο μια ώρα αργότερα.
«Από το κέντρο υγείας του Αγίου Νικολάου έως την Ουρανούπολη είναι 1 ώρα και 20 λεπτά απόσταση», λέει μιλώντας στο newsit.gr ο κ Δεβελογλου. «Το ασθενοφόρο πήρε την κλήση, ως όφειλε, μέσα σε ένα λεπτό από την ώρα επικοινωνίας που είχε το ΕΚΑΒ με τους ανθρώπους που κάλεσαν. Απλά η διαδικασία για να προσεγγίσει την Ουρανούπολη από τον άγιο Νικόλαο οπότε εκεί είναι το κέντρο υγείας είναι 1 ώρα και 20 λεπτά».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ στην κεντρική Μακεδονία μας εξηγεί ότι το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής είναι ιδιόμορφο. «Έχει πολύ στενούς δρόμους με πολλές στροφές και είναι και ορεινή, δηλαδή ανεβαίνεις και κατεβαίνεις βουνό. Δεν υπήρχε καθυστέρηση γιατί στο συγκεκριμένο περιστατικό με την τουρίστρια υπήρχε διαθεσιμότητα αλλά η απόσταση ήταν τόση».
Μάλιστα τονίζει ότι πρέπει να γίνει μια καινούργια αναδιανομή των ασθενοφόρων και των διασωστών, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες και των τριών ποδιών της Χαλκιδικής γιατί όταν είχε γίνει ο σχεδιασμός δεν υπήρχε ο τουρισμός που υπάρχει τώρα.
«Αυτή τη στιγμή τα Κέντρα υγείας που υπάρχουν, έχουν γίνει επί εποχής Γεννηματά. Έχουμε ένα αγροτικό ιατρείο στην Ιερισσό και εκεί απλά ο γιατρός γράφει τα φάρμακα. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη το αν θέλουν να κάνουν αναδιανομή και έναν καινούργιο σχεδιασμό είμαστε στη διάθεση και εμείς να κάνουμε προτάσεις». Υπάρχει βέβαια διαφορά μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού όπως αναφέρει ο κ.Δεβελογλου και προτείνει την σύσταση συγκεκριμένων χώρων, όπως hotspot.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η αλήθεια είναι ότι τον χειμώνα όντως δεν υπάρχει κίνηση αλλά το καλοκαίρι με τους παραθεριστές και τους τουρίστες. Θα μπορούσε να γίνει ένας σχεδιασμός. Θα πρέπει να υπάρχουν χώροι να μείνουν οι άνθρωποι για να μπορούν να δουλέψουν. Που θα βρεθούν χώροι; Ή θα πρέπει να γίνουν μέσω των δήμων κάποια οργανωμένα hotspot.
Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις με τις οποίες, οι δήμοι σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας και όποιο άλλο υπουργείο είναι αρμόδιο, να φτιάχνει σε αυτές τις περιοχές οργανωμένα hotspot όπως είχε γίνει με τους μετανάστες τα οποία θα είναι υπό την εποπτεία των δήμων που θα έχει και την συντήρηση αυτών και το καλοκαίρι που παρουσιάζονται προβλήματα είτε με τροχαία ασθένειες έτοιμα πυρκαγιές να έχει στη διάθεσή αυτά και να μετακινείται προσωπικό των διασωστών και των πυροσβεστών για να υπάρχει καλύτερη κάλυψη” καταλήγει, μιλώντας στο newsit.gr ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας.
Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα