Τρίτη, 20 Αυγ.
29oC Αθήνα

Χαλκιδική: Ανακοπή έπαθε 8χρονος στην παραλία της Φούρκας, τον έσωσε η άμεση ΚΑΡΠΑ

Χαλκιδική: Ανακοπή έπαθε 8χρονος στην παραλία της Φούρκας, τον έσωσε η άμεση ΚΑΡΠΑ

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός 8χρονου αγοριού που παραλίγο να πνιγεί στη θάλασσα της Φούρκας, στη Χαλκιδική και σώθηκε χάρη στην ΚΑΡΠΑ.

Ο συναγερμός σήμανε το βράδυ της Δευτέρας (19/08/2024), όταν ο πατέρας είδε το 8χρονο μπρούμυτα στη θάλασσα της Φούρκας στη Χαλκιδική κι έτρεξε να το βγάλει στην ακτή, διαπιστώνοντας πως δεν κινούνταν, ενώ κατά τύχη δίπλα στην οικογένεια βρισκόταν ένας ιδιώτης γιατρός που ξεκίνησε αμέσως ΚΑΡΠΑ στο 8χρονο παιδί.

Την ίδια ώρα, ειδοποιήθηκε το 166 και ο εθελοντής εκπαιδευτής της περιοχής Θεμελής Ιερισσιώτης (ΕΟΔ | KSL), ο οποίος έφτασε μέσα σε 5 λεπτά με οξυγόνο και αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

Ο έμπειρος εθελοντής διασώστης μιλάει στο Thesstoday.gr τις πρώτες κρίσιμες στιγμές, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ζωή του μικρού αγοριού.
«Βρισκόμουν στη δουλειά μου στη Φούρκα όταν μου φώναξαν έντρομοι πολίτες ότι πνίγεται ένα παιδί. Έφτασα στην παραλία, παιδάκι βρισκόταν στην άμμο και ο γιατρός του παρείχε τις πρώτες βοήθειες, είχε αρκετό νερό στον πνεύμονα.

Σε λίγα λεπτά χορήγησα ιατρικό οξυγόνο, ήρθε ασθενοφόρο και το παρέλαβε έχοντας τις αισθήσεις του, πρώτα για το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και σε δεύτερο χρόνο στο εφημερεύον νοσοκομείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά κάνουν τη διαφορά».

«Δεν πρέπει να περιμένουμε το ΕΚΑΒ με σταυρωμένα χέρια»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Kids Save Lives,Αναστάσης Στεφανάκης υπογραμμίζει την σημασία του να λειτουργεί άμεσα η αλυσίδα επιβίωσης. «Βλέπουμε το πόσο σημαντικό είναι σε κάθε επείγον περιστατικό να υπάρχουν δίπλα επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευμένοι πολίτες και παιδιά που ξέρουν πρώτες βοήθειες και μάλιστα έχουν την ασφάλεια ενός εξωτερικού απινιδωτή.

Σε ένα επείγον περιστατικό, ο εχθρός μας είναι ο χρόνος. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε το ασθενοφόρο με σταυρωμένα χέρια».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις