Site icon NewsIT

Χαλκιδική: Απαγορεύτηκε το κολύμπι στην παραλία Ιερισσού, έσπασε αγωγός και γέμισε η θάλασσα λύματα

24.08.2024 | 17:44
Χαλκιδική: Απαγορεύτηκε το κολύμπι στην παραλία Ιερισσού, έσπασε αγωγός και γέμισε η θάλασσα λύματα

Προσωρινό «μπλόκο» για κολύμβηση στην παραλία Ιερισσού στη Χαλκιδική έβαλαν οι αρχές. Αγωγός έσπασε με αποτέλεσμα ανεπεξέργαστα λύματα να καταλήξουν στο νερό.

Η απαγόρευση κολύμβησης στην παραλία της Χαλκιδικής λόγω της διαρροής των λυμάτων αφορά το υδάτινο Πάρκο Ιερισσού (Μόλος επί της οδού Βασ. Γεωργίου με κατεύθυνση 200 μέτρων προς τον μόλο επί της οδού Ηρώων και 200 μέτρα προς το Κάμπινγκ Ιερισσού).

Η αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, Αικατερίνη Ζωγράφου, πήρε την απόφαση για την απαγόρευση μετά τη βλάβη στη μονάδα εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Αριστοτέλη.

Η παραλία θα «δοθεί» και πάλι στο κοινό μετά από έλεγχο της ποιότητας του νερού.

Στο σημείο θα τοποθετηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «Απαγορεύεται η κολύμβηση» ώστε να ενημερωθούν οι λουόμενοι. Επιτήρηση στην παραλία θα κάνουν οι λιμενικές αρχές.

Thestival.gr Έσπασε αγωγός λυμμάτων στην Ιερισσό

Για τα αποτελέσματα της εξέτασης των μολυσμένων νερών και την αποκατάσταση της βλάβης θα ενημερωθεί και η διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας της Χαλκιδικής.

Αντιμετωπίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά η διαρροή

Ο δήμος Αριστοτέλη μέσα σε λίγα λεπτά αφού ενημερώθηκε για το πρόβλημα, αντιμετώπισε τη διαρροή των λυμάτων στην παραλία Ιερισσός.

Η κολύμβηση θα επιτραπεί μέσα στο επόμενο διάστημα, όταν γίνουν οι ποιοτικοί έλεγχοι.

Ο δήμος σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως η διαρροή έγινε μετά από αυξομείωση τάσης στη γραμμή ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου λυμάτων της περιοχής που έριξε τις ασφάλειες προστασίας του εξοπλισμού.

«Πυρά» εξαπέλυσε και στους τοπικούς παράγοντες λέγοντας πως δεν ενημέρωσαν έγκαιρα το δήμο για να «σπηλώσουν» το όνομά του.

Η ανακοίνωση του δήμου

«Η περιορισμένη διαρροή θα ήταν ακόμα μικρότερη, αν τοπικοί παράγοντες που έτυχε να δουν το πρόβλημα τη στιγμή που παρουσιάστηκε, φρόντιζαν πρώτα να ενημερώσουν τα αρμόδια στελέχη του Δήμου προτάσσοντας την λύση του προβλήματος και έπειτα τις λοιπές αναρμόδιες για την αντιμετώπιση αρχές, ελπίζοντας να το εκμεταλλευτούν αντιπολιτευτικά, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη λήψη μέτρων εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών και αρχών.

Το προσωπικό του δήμου Αριστοτέλη υπό την προσωπική εποπτεία και παρουσία του αρμοδίου Αντιδημάρχου, έλυσε το πρόβλημα σε χρόνο λίγων λεπτών από την ενημέρωσή του, αποκαθιστώντας την κανονική ηλεκτροδότηση στο αντλιοστάσιο και σταματώντας την περαιτέρω διαρροή λυμάτων».

Ο μηχανισμός του δήμου βρισκόταν στην αναγκαία ετοιμότητα, ακριβώς λόγω της συχνότητας των φαινομένων αυξομείωσης τάσης και μικροδιακοπών ηλεκτροδότησης, πρόβλημα για τα οποίο είναι συνεχείς οι επικοινωνίες του ιδίου του δημάρχου Στ.Βαλιάνου το τελευταίο διάστημα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το πρόβλημα δεν θα εμφανιζόταν ούτε με την διακοπή ηλεκτροδότησης (και δεν θα επανεμφανιστεί στο μέλλον), με την ολοκλήρωση του μεγάλου αποχετευτικού έργου που εκτελεί ο Δήμος Αριστοτέλη στην Ιερισσό και το οποίο βρίσκεται σε προσωρινή παύση με παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το έργο αυτό θωρακίζει πολύ πιο αποτελεσματικά την περιοχή ακόμα και έναντι τέτοιων σπάνιων φαινομένων, που οφείλονται στην παλαιότητα των υποδομών και σε κακοτεχνίες δεκαετιών.

Ο δήμος Αριστοτέλη βρίσκεται σε διαρκή και στενή συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές για την εφαρμογή της προσωρινής απαγόρευσης, καθώς και με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που είναι αρμόδια να παρακολουθήσει και να επιβεβαιώσει την ποιότητα των υδάτων ακτών κολύμβησης πραγματοποιώντας δειγματοληψίες και αναλύσεις, στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αντίστοιχες δειγματοληψίες θα διενεργήσει και ίδιος ο δήμος.

 

 

Tags:

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version