συνολικής έκτασης 360.000 στρεμμάτων ενώ 60.000 άνθρωποι ασχολούνται με την ελιά. “Συνολικά το 80% του πληθυσμού της Χαλκιδικής ασχολείται με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, την εμπορία και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με την ελιά” επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Φάνης Παπάς, με αφορμή τη διάθεση 284.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας, για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2017 ώστε να προστατευτεί το κρίσιμο αυτό προϊόν.
Ο κ. Παπάς χαρακτηρίζει την ελιά ως “ναυαρχίδα” των αγροτικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας του τόπου που δίνουν υπεραξία στην πρωτογενή παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας για την ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, το ένα τρίτο της καλλιεργούμενης έκτασης της Χαλκιδικής αποτελείται από ελιές. Τα 135.000 στρέμματα χρησιμοποιούνται για ελαιοποίηση (παραγωγή ελαιολάδου), με μέση ετήσια παραγωγή 7.000 τόνους και τα 225.000 στρέμματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επιτραπέζιας (πράσινης) ελιάς, με μέση ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 120.000 τόνους.
Οι τιμές παραγωγού της επιτραπέζιας ελιάς κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 1 και 1,2 ευρώ ανά κιλό, όταν το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 0,80 – 1 ευρώ το κιλό. Στη Χαλκιδική παράγεται περίπου το 55% της συνολικής ποσότητας επιτραπέζιας της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων όλων των ποικιλιών Καλαμών, Κονσερβοελιά κ.ά.) ενώ περίπου το 90% της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής εξάγεται σε όλο τον Κόσμο (ΕΕ και τρίτες χώρες).