οι συλληφθέντες για την υπόθεση εκβιασμού και απάτης που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. σε τρεις περιοχές της χώρας. Οι έξι κατηγορούμενοι, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκβίαζε εκατοντάδες καταστημάρχες με την απειλή δήθεν ελέγχων, αποσπώντας διάφορα χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, σε βάρος των 6 έχει σχηματιστεί δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας – κακουργηματικού χαρακτήρα – για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με τα αδικήματα της εκβίασης, της απάτης και της αντιποίησης κατ’ εξακολούθηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έγινε κάτω απο απόλυτη μυστικότητα, απο την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στελέχη της οποίας είχαν εγκατασταθεί στο Αστυνομικό μέγαρο Χανίων. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, που εκτυλίχτηκαν ταυτόχρονα το Σάββατο 14 Μαΐου το μεσημέρι, σε περιοχές της Αττικής και ειδικότερα στο Κερατσίνι και στα Άνω Πατήσια, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και στα Χανιά της Κρήτης.
Προηγήθηκε πολύμηνη μεθοδική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε ότι, τουλάχιστον από το μήνα Σεπτέμβριο του 2015, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά όλοι οι συλληφθέντες, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.
Ειδικότερα, ο 56χρονος συλληφθείς, που είχε ηγετικό ρόλο, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια και προσποιείτο τον υπάλληλο διαφόρων δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών ((Ε.Φ.Ε.Τ., Ι.Κ.Α., Τμήμα Υγιεινής, Κτηνιατρική Υπηρεσία κ.α.), χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες απειλούσε τους ιδιοκτήτες με «ελέγχους» στα καταστήματα τους για βεβαίωση παραβάσεων ή για «καταγγελίες» που επισύρουν υψηλά πρόστιμα, απαιτώντας εκβιαστικά την καταβολή διαφόρων – κατά περίπτωση – χρηματικών ποσών. Η κατάθεση των χρημάτων πραγματοποιούνταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυε ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, και άνηκαν στον ίδιο ή τους συνεργάτες του.
Πηγή: