Site icon NewsIT
13:05 | 04.10.16

Χανιά: Σήκωσε τα δίχτυα και είδε αυτό που φοβόταν – Οι φωτογραφίες που ανέβασε στα social media [pics]

ΦΩΤΟ από zarpanews.gr

ΦΩΤΟ από zarpanews.gr

Newsit Newsroom

Ο ψαράς είχε βγει με την τράτα του στα Φαλάσαρνα των Χανίων. Οι εικόνες στη θάλασσα εξέπληξαν τόσο τον ίδιο, όσο και τους φίλους που ήταν μαζί του...

Οι επικίνδυνοι λαγοκέφαλοι έφτασαν και στις θάλασσες των Χανίων. Το συγκεκριμένο ψάρι αλίευσε στην θαλάσσια περιοχή της Κισσάμου και συγκεκριμένα στα Φαλάσαρνα ο Κώστας Λυκάκης. Μάλιστα όπως αναφέρει στα social media, το ψάρι αλίευσε ο ίδιος μαζί με άλλους ψαράδες της περιοχής ανοιχτά της μεγάλης παραλίας στα Φαλάσαρνα, ενώ χαρακτηριστικά σημειώνει πως «όταν το ανεβάζαμε πάνω ακολουθούσαν καμιά δεκαριά από πίσω». Σημειώνεται πως ο λαγοκέφαλος είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο…

Νέες επιθέσεις λαγοκέφαλων

Συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την παρουσία των λαγοκέφαλων ζητούν οι σύλλογοι Επαγγελαμτιών Αλιέων Σητείας Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου. Οι ψαράδες ζητούν να ληφθούν μέτρα καθώς κινδυνεύει η αλιεία στην Κρήτη αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στην περιοχή του νομού Λασιθίου έχει μειωθεί στο 50%. Οπως λένε οι ψαράδες, οι λαγοκέφαλοι έχουν εξαφανίσει τα ψάρια και τα μαλάκια στην περιοχή, προκαλώντας τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Σε υπόμνημά τους προς το υπουργείο αναφέρουν τα εξής: “Παρακαλούμε για μία από κοινού εντατική προσπάθεια ανεύρεσης πόρων, προκειμένου να μελετηθεί και στο βαθμό που είναι εφικτό -αν είναι- να αντιμετωπιστεί το εν λόγω φαινόμενο. Σε παλαιότερη αλληλογραφία μας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η απάντηση σε σχετικό ερώτημα μας ήταν «…όταν υπάρξει οικονομική δυνατότητα το Υπουργείο θα εξετάσει τη σκοπιμότητα εκπόνησης σχετικού ερευνητικού προγράμματος».

Παρόλα αυτά, η χώρα μας έχει συγχρηματοδοτήσει και συμμετέχει στο πρόγραμμα “FAO-EastMed. The puffer fish Lagocephalus sceleratus (Gmelin 1789) in the Eastern Mediterranean” όπου αναγνωρίζεται το πρόβλημα από την εισβολή του λαγοκέφαλου στη χώρα μας και προτείνονται, μεταξύ άλλων, μια σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων», αναφέρουν στο υπόμνημα τους οι τρείς Σύλλογοι Επαγγελματιών Αλιέων του Νομού Λασιθίου.

Πηγή: zarpanews.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version