Μία πρόγευση των όσων πιθανά να ακολουθήσουν στον καταυλισμό της Σούδας, στο κέντρο της Χίου, σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα επιδεινωθούν, έδωσε η πρώτη ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σκηνές πλημμυρισμένες, άνθρωποι μέσα στις λάσπες και στα νερά, βρεγμένα ρούχα και αντικείμενα συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του καταυλισμού. Οι περίπου 800 διαμένοντες υψώνουν φωνή αγανάκτησης ζητώντας τη μεταφορά τους σε δομές που θα μπορέσουν να τους διασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση για όσο διάστημα παραμείνουν στη Χίο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εν τω μεταξύ σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών παρατηρήθηκε το τελευταίο τριήμερο, στη Χίο. Από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα το πρωί, έφθασαν 153 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα στη Λέσβο πέρασαν 53 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Σάμο μόλις εννέα. Στη Λέσβο σήμερα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγίου ανακοινώθηκε ότι καταμετρήθηκαν 5.918 άτομα, στη Χίο 3.701 και στη Σάμο 2.182. Συνολικά στο βόρειο Αιγαίο καταμετρήθηκαν 11.801 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.
Την απόρριψη του πακέτου προτάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο αποφάσισε με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης και της μείζονος αντιπολίτευσης, το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Οι κυβερνητικές προτάσεις περιλάμβαναν τα παρακάτω:
- Προτεραιοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Δήμου Χίου και υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπ. Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στη θεσμοθέτηση ενός νέου Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στη Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης.
- Προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση.
- Ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.
- Επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.»
Το δημοτικό συμβούλιο, είπε «όχι» στην δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον πρώην ΧΑΔΑ και στην λειτουργία του κέντρου στο Μερσινίδι, ενώ επέμεινε στην άμεση εκκένωση της Σούδας και στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χοτ σποτ της ΒΙΑΛ, για το οποίο όπως σημειώθηκε η ίδια αποκλειστικά ευθύνεται, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και να ασκείται έλεγχος και αστυνόμευση στις εγκαταστάσεις του χοτ σποτ και εκτός αυτών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πηγή: politischios.gr