Πριν καλά – καλά ο κ. Τόσκας ολοκληρώσει την αστραπιαία μέσα από τους χώρους του hot spot περιοδεία του εμφανίσθηκε από το άνω διάζωμα το πρώτο αυτοσχέδιο πανό με το σύνθημα «open Vial», για να προστεθούν στη συνέχεια κι άλλα και στην ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες ακολούθησαν με συνθήματα τον αναπληρωτή υπουργό μέχρι τη έξοδό του από το κέντρο.
Ο αναπληρωτής υπουργός αφίχθη στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη και έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην ΒΙΑΛ, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Ενημερώθηκε – κυριολεκτικά στο «φτερό» σε μια τροχάδην περιήγησή του στους χώρους του hot spot – από τους υπεύθυνους του κέντρου, καθώς και την ηγεσία της αστυνομίας.
Στις σύντομες δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα την επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς – ωστόσο – να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό.
Όπως αναφέρει το astraparis.gr όταν ο κύριος Τόσκας ρωτήθηκε για το τι θα γίνει αν υπάρξουν σημαντικές προσφυγικές ροές και με το δεδομένο ότι ήδη το hot spot έχει ξεπεράσει την χωρητικότητά του, ο κ. Τόσκας φάνηκε ότι δεν είναι ενημερωμένος, αφού ισχυρίσθηκε ότι η ΒΙΑΛ δεν έχει πιάσει το όριό της (σήμερα έχει 1342 άτομα με ανώτατο όριο τα 1100).
Περαιτέρω δε δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει μετακίνηση σε άλλα νησιά, που δεν έχουν πρόβλημα κορεσμού των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, χωρίς και πάλι να προσδιορίσει πώς θα γίνει πρακτικά κάτι τέτοιο.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη οριστικοποίηση του τεχνικού μέρους των επαναπροωθήσεων. Επίσης σχολίασε τη μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως μένει να αποδειχθεί αν τελικά η Τουρκία μείωσε τα ροές συμμορφούμενη με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες -όπως χαρακτηριστικά επισήμανε- πρέπει «να είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και να υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες».
Κατά την επίσκεψη του στο hot spot της Μόριας, ο κ. Τόσκας συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ, την οποία ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφαλή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του κ. Τόσκα έχουν ως εξής:
«Ήρθαμε στη Μυτιλήνη για να δούμε μια κατάσταση λίγο διαφοροποιημένη απ’ ό,τι τις προηγούμενες φορές. Μια κατάσταση με μειωμένους ρυθμούς αφίξεων, αλλά και με διαφορετικές απαιτήσεις. Εδώ στη Μόρια ήδη έχουν αρχίσει και δημιουργούνται υποδομές για εξέταση των αιτήσεων των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Ήρθαμε για να δούμε τι απαιτήσεις χρειάζονται, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση. Να είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, να μην ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να υπάρχει γενικότερα μια οργανωμένη διαχείριση του ζητήματος».
– Κύριε υπουργέ, επαναπροωθήσεις θα γίνουν και από τα νησιά και με ποιο τρόπο;
«Ο τρόπος των επαναπροωθήσεων συζητείται και με την τουρκική πλευρά και με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτές τις ημέρες. Και σήμερα γίνονται συζητήσεις, όπως και έγιναν και τις προηγούμενες ημέρες. Συζητιέται το τεχνικό σκέλος των επαναπροωθήσεων. Όπως και οι ημερομηνίες που θα αρχίσουν αυτές οι διαδικασίες για να υλοποιούνται όσες συμφωνίες έχουν γίνει ή θα γίνουν. Επομένως είναι ένα θέμα που δεν έχει λήξει ακόμα αλλά είναι θέμα το να λήξει τις αμέσως επόμενες μέρες».
– Πώς σχολιάζετε τη μείωση ροών μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά;
«Τώρα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ο παράγοντας καιρός επηρέασε σημαντικά στη μείωση των ροών. Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να ελέγχει τα πράγματα, φαίνεται τώρα και άρα είναι προφανές ότι μείωσε τις ροές προκειμένου να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα δούμε εάν αυτό συνεχιστεί. Όλα κρίνονται στην πράξη».
– Υπάρχει μια δυσαρέσκεια από πλευράς μεγάλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχουν τα χθεσινά δεδομένα της Ειδομένης όπου από κάποιους αλληλέγγυους ή από ΜΚΟ υπήρξε αυτή η πρακτική θα έλεγε κανείς υποκίνησης αντιδράσεων από πλευράς μεταναστών. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
«Η πρόθεση η δική μας αλλά και η πρόθεση των περισσότερων ΜΚΟ είναι να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο κόσμος. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει κάθε μορφής παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες, τους βάζει σε κινδύνους ειδικά στην περιοχή της Ειδομένης. Εμείς προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε με τα σωστά δεδομένα. Έχετε δει εσείς εδώ ότι λέμε την αλήθεια στους πρόσφυγες, πως τα σύνορα έχουν κλείσει, τους λέμε τι δυνατότητες υπάρχουν να γυρίσουν στην Τουρκία ή στη χώρα τους, ή ποιες είναι οι διαδικασίες ασύλου. Με καθαρά χαρτιά εμείς απευθυνόμαστε και στους πρόσφυγες και στη διεθνή κοινότητα και στις ΜΚΟ. Τώρα κάποιες ΜΚΟ δεν αρέσκονται σε αυτή την κατάσταση. Τι να κάνουμε; Θα πρέπει να μείνουν οι ΜΚΟ οι οποίες είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες. Τις θέλουμε εμείς αυτές τις ΜΚΟ, οι οποίες πράγματι βοηθούν και πράγματι υποστηρίζουν τη συνολική προσπάθεια».
– Υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εμπλοκή αστυνομικών σε κυκλώματα εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών.
«Κοιτάξτε όποιες καταγγελίες υπάρχουν θα πρέπει να γίνονται, και από κει και πέρα τίποτα δεν μένει χωρίς έλεγχο. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια στη χώρα για να διαχειριστούμε το προσφυγικό ζήτημα. Μπορεί να υπάρξουν και περιστατικά τα οποία όμως δεν πρόκειται να τα αφήσουμε έτσι και θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος και αυστηρή τιμωρία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Αυτό δεν το συζητάμε».
Τέλος, ας σημειωθεί, ότι σήμερα το μεσημέρι επισκέπτεται τη Μυτιλήνη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: astraparis, ΑΠΕ – ΜΠΕ