Η Χίος στο επίκεντρο για ένα ξεχωριστό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου…
Ο δετός ή τραγουδιστός χορός του Αγίου Γεωργίου του χωριού «Ολύμποι» της Χίου είναι ένας αμιγώς γυναικείος χορός. Είναι έθιμο παλιό, ο χορός να «πιάνεται» με σταυρωτή λαβή των χεριών ανήμερα της χάρης του προστάτη Αγίου του χωριού, του Άγιου Γιώργη, στην κεντρική πλατεία του χωριού, που ονομάζεται «Πύργος».
Στην πλατεία συγκεντρώνεται όλο το χωριό. Την παραμονή της γιορτής, μετά τον Εσπερινό, συνηθίζεται το άναμμα φανών στις γειτονιές. Το αγαπημένο θέμα της Δρακοντοκτονίας και όλη η τέλεση της γιορτής- ακόμη και το όνομα του χωριού, προφανώς έχουν προχριστιανικές καταβολές.
Η έλευση του Χριστιανισμού, ενσωμάτωσε λίγα στοιχεία στην Νέα θρησκεία της αγάπης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Έτσι η χωριοεκκλησιά αφιερώθηκε στον γενναίο στρατιωτικό από την Καππαδοκία, που μαρτύρησε για την πίστη του στο Χριστό, τον Άγιο Γιώργη.
Η λαϊκή λατρεία και παράδοση διέσωσε μέχρι τις μέρες μας το τραγούδι που εξιστορεί τα κατορθώματα του Αγίου και το οποίο αναβίωσαν οι γυναίκες του χωριού, μιας και ο Άγιος έσωσε τη βασιλοπούλα. «Γεώργιο με λέγουνε απ΄την Καππαδοκία, όσο να κάμει κάλεσμα, ας κάνει εκκλησία». Δείτε τις εικόνες του chiosphotos.gr…