Κυριακή, 24 Νοε.
11oC Αθήνα

Χίος: Τα έργα που έρχονται και αλλάζουν το νησί – Οι δεσμεύσεις του Νότη Μηταράκη

Χίος: Τα έργα που έρχονται και αλλάζουν το νησί – Οι δεσμεύσεις του Νότη Μηταράκη

«Η κυβέρνηση κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε για το ανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερα για τη Χίο μια σειρά έργων που λίμναζαν χρόνια και ήταν συνώνυμο υποσχέσεων που δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα έχουν ξεκινήσει με ορίζοντα πλήρους υλοποίησης τους σε λίγους μήνες» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης.

Το πολύ παλιό αίτημα της ύπαρξης στο αεροδρόμιο της Χίου ενός διαδρόμου και ενός κτιρίου που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες ενός μεγάλου νησιού που ελπίζει στην τουριστική του ανάπτυξη υλοποιείται. Το Δεκέμβριο του 2021 υπογράφτηκε με τον ανάδοχο η εκτέλεση του έργου το οποίο κινείται εντός χρονοδιαγράμματος. Για το δε έργο της αναβάθμισης και της επέκτασης του κτιρίου του αεροδρομίου υπογράφηκε τον Αύγουστο φέτος σύμβαση με τον ανάδοχο, σύμφωνα με την οποία η διάρκεια εκτέλεσης του ορίζεται στους 24 μήνες, και έχει ήδη ξεκινήσει και το στάδιο εκπόνησης των μελετών.

Ένα άλλο έργο σημαντικό που συνδέεται άμεσα με το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου και το οποίο αρχικά δημοπρατήθηκε το 2018, η οδός Ιωάννου Χρήστου ολοκληρώθηκε. Και μάλιστα ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με αυτό διευκολύνεται η πρόοδος των εργασιών για την επέκταση του διαδρόμου, καθώς θα μπορεί πλέον να περιφραχθεί ολόκληρο το εργοτάξιο και τα συνεργεία θα μπορούν πλέον να δουλεύουν ανεμπόδιστα» λέει ο κ. Μηταράκης.

Έργα στην πόλη

Το Νέο Δικαστικό Μέγαρο ξεκίνησε. Η σύμβαση με τον ανάδοχο έχει υπογραφεί από τον Μάιο 2021 με προθεσμία εκτέλεσης τις 720 ημερολογιακές ημέρες. «Ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου του νησιού γίνεται πράξη και το 2023 το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα είναι πραγματικότητα. Κοντά σε αυτό και η επισκευή του σημερινού κτηρίου του Πρωτοδικείου στο οποίο οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2021» αναφέρει ο Χιώτης βουλευτής και υπουργός.

Ο οποίος αναφέρεται και στο έργο “Επισκευή – Αναβάθμιση – Διαμόρφωση υπαρχόντων κτιριακών εγκαταστάσεων Συνοριακού Σημείου Διέλευσης λιμένα Χίου” που έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τον Δεκέμβριο του 2021, με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Ο φάκελος έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Μετά την έγκριση δε από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Χίου, ακολουθεί η έκδοση της οικοδομικής άδειας και αρχές του 2023 υπολογίζεται να γίνουν οι ενέργειες για την έναρξη της δημοπράτησης του έργου. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος καλοκαιριού του 2023, οπότε και θα ακολουθήσει η συμβασιοποίηση του έργου, με αυτό να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024».

Έργα για τον πρωτογενή τομέα

Ας σημειωθεί ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αποφασίστηκε η έκπτωση φόρου και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παραγωγούς μαστίχας, του προϊόντος που είναι σήμα κατατεθέν για τη Χίο. Σύμφωνα με την ΚΥΑ αυτή, αποφασίστηκε οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες Μαστιχοπαραγωγοί έχουν δικαίωμα έκπτωσης φόρου 30% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2022. Ενώ για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ισχύει η έκπτωση φόρου 50% για τα ίδια εισοδήματα, δημιουργώντας έτσι κίνητρα και στους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία και τη μαστίχα στο νησί.

«Αυτή», λέει ο κ. Μηταράκης, «αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη φορολογική παρέμβαση που κάνει η Νέα Δημοκρατία στη Χίο μετά τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μεταξύ των οποίων και η Χίος». Όπως είναι γνωστό μονιμοποιήθηκε η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που λειτουργούν δομές φιλοξενίας, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, δίχως αυτό να συσχετίζεται με την υπερσυμφόρησή τους.

Με τον πρωτογενή τομέα της Χίου συνδέεται και άλλο ένα έργο ζωής τουλάχιστον 30 χρόνων. Το φράγμα «Κόρης Γεφύρι». Ήδη αξιολογήθηκαν και ελέγχθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας ελέγχου του φράγματος που εκκρεμούσε, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Νότη Μηταράκη και σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον αρμόδιο υπουργό, Γεώργιο Γεωργαντά. Αναφορικά μάλιστα με τις πρόσθετες εργασίες μελέτες που απαιτείται να γίνουν, συντάχθηκε (τον Ιανουάριο 2022) και εγκρίθηκε (τον Φεβρουάριο 2022) το πρωτόκολλο διαπίστωσης εργασιών και πρόληψης κινδύνου. Στο πρωτόκολλο αυτό αποτυπώνονται οι εργασίες και μελέτες που πρόκειται να εκτελεστούν, το κόστος των οποίων κυμαίνεται στο ποσό του 1,82 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντισταθμιστικά για την επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης

Για έργα από τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που δόθηκαν στη Χίο (από το Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανταποδοτικά Τέλη) είναι πολύ υψηλά. Τέτοια που απορροφούν σημαντικά τις επιπτώσεις τις κρίσεις: Το σύνολο των ανταποδοτικών τελών που δόθηκαν για το νησί της Χίου αγγίζουν τα 13,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, το σύνολο της επιχορήγησης με κοινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, των ενιαίων δημοτικών τελών στις τοπικές κοινωνίες που επλήγησαν από το μεταναστευτικό, και ειδικότερα το ποσό που διατέθηκε από το 2019-2022 για τη Χίο, ανέρχεται στο 1,73 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο των έκτακτων επιχορηγήσεων και αποζημιώσεων που δόθηκε στο νησί αγγίζει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.

Από την σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους Δήμους, όπου λειτουργούν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, και πιο συγκεκριμένα από το 2020 έως σήμερα διατέθηκαν συνολικά 8.4 εκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση έργων που αφορούν τη Χίο.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις