Site icon NewsIT

Χωρίς παρατράγουδα ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ & VIDEO)

06.09.2014 | 21:22
Χωρίς παρατράγουδα ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Υπό το άγρυπνο βλέμμα χιλιάδων αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ολοκληρώθηκαν, χωρίς επεισόδια, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν και φέτος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Οι πορείες ξεκίνησαν από τρία διαφορετικά σημεία, τις πλατείες Αριστοτέλους και Αγίας Σοφίας και την Καμάρα, και οι διαδηλωτές κατέληξαν έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε και η πορεία που πραγματοποίησε νωρίτερα το ΠΑΜΕ με τερματισμό στο λιμάνι.

Το “χρονικό” των συλλαλητηρίων

21.17 Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και, σε λίγη ώρα, αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αριθμός των διαδηλωτών που μετείχε στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ανέρχεται σε 15.000 -ο πρόεδρος του ΕΚΘ έκανε λόγο για 16.000- οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ανέρχονταν σε 10.000 ενώ στην Καμάρα υπήρχαν γύρω στα 1500 άτομα και στην Πλατεία Αγίας Σοφίας περίπου 800.

20.45 Στην Πλατεία της ΧΑΝΘ έφθασε η κεντρική πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

20.23 Εφθασαν στην Καμάρα οι αντιεξουσιαστές δίχως να συμβεί κάτι αξιόλογο. Υπήρξε μόνο μία μικρή ένταση μπροστά από το κτίριο της ΕΤ3 στην οδό Αγγελάκη όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να περικυκλώσουν τους διαδηλωτές. Κάποιοι αντέδρασαν και, προς στιγμήν απειλήθηκε κάποιο επεισόδιο. Ωστόσο παρενέβησαν οι πιο ψύχραιμοι και η πορεία κατέληξε ομαλά στην Καμάρα.

20.11 Στην Πλατεία Συντριβανίου φθάνει την ώρα αυτή το μπλόκο των αντιεξουσιαστών. Νωρίτερα, στην Πλατεία της ΧΑΝΘ ενώθηκαν με τις επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Εκείνοι προσπάθησαν να ανέβουν στο πλακόστρωτο προς το συνεδριακό κέντρο, ωστόσο τους εμπόδισαν τουλάχιστον 6 διμοιρίες των ΜΑΤ που παρατάχθηκαν απέναντί τους. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν δίχως ωστόσο να υπάρξει ένταση.

Στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές αποσχίστηκαν και επέλεξαν να ανέβουν, μέσω Αγγελάκη, στο Συντριβάνι ενώ οι επιτροπές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού παρέμειναν στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σύμφωνα με το δελτίο του Mega πεταξάν στους δρόμους συμβολικά ροδάκινα ενώ τοποθέτησαν και καφάσια με διάφορα φρούτα και λαχανικά τα οποία μοιράζουν σε περαστικούς και διαδηλωτές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιπτώσεις που έχει το ρωσικό εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές.

19.39 Στις 16.000 ανεβάζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παν. Τσαραμπουλίδης τον αριθμό των διαδηλωτών που παίρνουν μέρος στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεφαλή της πορείας την ώρα αυτή βρίσκεται στη Λεωφόρο Νίκης ενώ η “ουρά” στην αρχαία αγορά.

19.24 Ξεκίνησε η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από το άγαλμα του Βενζιέλου. Το δρομολόγιο που ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν είναι Βενιζέλου-Λεωφόρος Νίκης- Πλατεία ΧΑΝΘ. Στην πορεία συμμετέχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, Παν. Λαφαζάνης, Λ.Αμανατίδου και Δ. Χαραλαμπίδου.

«Το μήνυμα ελπίδας έρχεται από την Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εκφράζοντας την ικανοποίησή του από τη συμμετοχή του κόσμου.

Η Θεσσαλονίκη «γίνεται αφετηρία μεγάλων φθινοπωρινών κοινωνικών αγώνων που θα κάνουν παρελθόν την κυβέρνηση των μνημονίων και θα φέρουν στο προσκήνιο μια κυβέρνηση της αριστεράς για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η εργατική κοσμοπλημμύρα της Θεσσαλονίκης στέλνει παντού, σε όλη την Ελλάδα, ένα δυνατό κάλεσμα προοδευτικής ανατροπής».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι ο Α. Σαμαράς από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, μοίρασε «ψίχουλα» και έταξε «θα».

Με «ψίχουλα» όμως και «θα» δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσει αυτός ο τόπος από το μνημονιακό βάλτο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης .


19.08 Στην Τσιμισκή με κατεύθυνση τη ΔΕΘ βρίσκεται το μπλόκο των αντιεξουσιαστών. Νωρίτερα προσπάθησαν να περάσουν από το ΑΤ Λευκού Πύργου ωστόσο οι αστυνομικοί δημιούργησαν έναν κλοιό στη διασταύρωση Ερμού με Καρόλου Ντηλ και τους ανάγκασαν να κατέβουν στην Τσιμισκή.

18.50 Ξεκίνησε η πορεία των αντιεξουσιαστών από την Καμάρα με κατεύθυνση την οδό Αγίας Σοφίας. Στην Καμάρα παρέμειναν ομάδες αντιεξουσιαστών.

18.27 Ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σε δηλώσεις του κάλεσε τον λαό να οργανώσει την πάλη του με αιχμή τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, «προκλητικές», αλλά και τις «αυταπάτες» – που όπως επισήμανε – «σπέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα». Πρόσθεσε ότι το αποψινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη «πρέπει να σημάνει σάλπισμα φθινοπωρινής εργατικής αντεπίθεσης».

«Απέναντι στις προκλητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σήμερα από τη ΔΕΘ για τα νέα ψίχουλα πείνας στο λαό μας, απέναντι στις αυταπάτες στις ψεύτικες ελπίδες που σπέρνει αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα, για το μέλλον αυτού του τόπου, ο λαός μας θα πρέπει να αντιτάξει την πάλη του με σύνθημα, δεν αντέχουμε, δε μπορούμε άλλο να ζήσουμε με ψίχουλα πείνας, η ζωή είναι δική μας, θα πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας, να οργανώσουμε την πάλη μας», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε:«Το συλλαλητήριο σήμερα από τη ΔΕΘ πρέπει να σημάνει πραγματικό σάλπισμα φθινοπωρινής εργατικής αντεπίθεσης το επόμενο διάστημα με αιχμή τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που βιώνει ο λαός μας».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα προβλήματα της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας, τα φορολογικά μέτρα και τα «χαράτσια», την απλήρωτη εργασία, τα προβλήματα της παιδείας και της υγείας, το ασφαλιστικό, “που για μας αποτελεί και για όλο το λαό, αιτία πολέμου», όπως τόνισε, τις «βάρβαρες» εργασιακές σχέσεις, κ.α. «Όλα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της πάλης με λαϊκή συμμαχία με εργατική λαϊκή αντεπίθεση για να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας για τον τόπο μας» κατέληξε.

18.21 Οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών συμμετέχουν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα Βενιζέλου. Μαζί τους και εργαζόμενοι που εκφράζουν την αντίοθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

18.10 Δεκάδες πολίτες, μέλη των επιτροπών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, συγκεντρώθηκαν, ήδη, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Μαζί τους ενώθηκαν οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΤ3.

17.59 Ξεκίνησε η πορεία των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ από την οδό Αγγελάκη με κατεύθυνση προς τα δυτικά.

17.54 Εκλεισε η οδός Εγνατία καθώς μία ομάδα διαδηλωτών από την Καμάρα κατέβηκε αιφνιδιαστικά στο οδόστρωμα.

Δρακόντεια τα μέτρα

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Συγκέντρωση και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στην Καμάρα θα βρεθούν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αντεξουσιαστών.

Το…άγρυπνο “μάτι” του ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ έκανε και πάλι την εμφάνισή του στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, το ελικόπτερο άρχισε να κάνει πτήσεις και να “επιθεωρεί” από ψηλά το κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται περίπου 3.500 με 4.000 αστυνομικοί, ενώ έντονη είναι και η παρουσία των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ στους δρόμους της πόλης.

Στην οδό Αγγελάκη, μπροστά από το ραδιόφωνο της ΕΤ3 συγκεντρώθηκαν δημοσιογράφοι οι οποίοι, στη συνέχεια, θα ενωθούν με τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που είναι προγραμματισμένη για τις 18.00 στο άγαλμα του Βενζιέλου.

Την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα παραστεί και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα, ενώ οι επιτροπές αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

πηγή: thesstoday

Διαβάστε επίσης:

Ομολογιούχος σε Σαμαρά: Είμαστε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας (VIDEO)

Ένταση στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και ομολογιούχων στη ΔΕΘ (VIDEO)

Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ: Μείωση κατά 30% στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης – ”Ψαλίδισμα” στον ΕΝΦΙΑ – Σύντομα οι αυξήσεις στους μισθούς για τους ένστολους

Ο Καραμανλής στη ΔΕΘ – Το μήνυμα στήριξης στον Σαμαρά

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συλλαλητηρίων στο δυτικό τμήμα της πόλης

“Αστακός” η Θεσσαλονίκη ενόψει…ΔΕΘ – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μειώνονται τρεις φόροι και οι δόσεις πάνε στις 100 – Οι ανακοινώσεις Σαμαρά από τη ΔΕΘ

Tags:

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version