Κοινή υπουργική απόφαση για το διάσημο «Ναυάγιο» που θα παραμείνει κλειστό. Η Ζάκυνθος κάνει τους υπολογισμούς της, για τη μάχη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι…
Την απαγόρευση της πρόσβασης στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, τόσο στην παραλία από θαλάσσης όσο και από την στεριά, από το λεγόμενο πλάτωμα, αποφάσισαν και ανακοίνωσαν, με κοινή υπουργική απόφαση, τέσσερις υπουργοί και συγκεκριμένα οι: Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών και τις διαβεβαιώσεις για άνοιγμα του Ναυαγίου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, παραμένουν στο ακέραιο οι απαγορεύσεις που ίσχυαν και πέρυσι.
Δηλαδή, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και η προσέγγιση – αγκυροβολία σκαφών, ούτε και το κολύμπι από επιβαίνοντες στα σκάφη οπουδήποτε μέσα στον κόλπο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής, η οποία ενώνει τα δύο άκρα (βόριο και νότιο) του όρμου. Σε ό,τι αφορά στο πλάτωμα, απαγορεύεται η πρόσβαση επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς.
Διαλύεται ο «Παναγιώτης»
Οι μέχρι τώρα προσπάθειες διάσωσης και συντήρησης του πλοίου δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της ασυνενοησίας των πολλών φορέων που είτε έχουν, είτε διεκδικούν ρόλο στο Ναυάγιο. Γι’αυτό ο νέος Δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με κυβερνητικούς φορείς, μαζί με τον τοπικό βουλευτή, Διονύση Ακτύπη, ζητώντας να αναλάβει ο Δήμος την αποκλειστική διαχείριση του Ναυαγίου, προκειμένου και ο ” Παναγιώτης” να σωθεί και να λειτουργεί όπως πρέπει και η παραλία και το πλάτωμα θέασης.
Όπως είχε αναφέρει στις αρχές του έτους, «από το 1980 που έγινε το ατύχημα με το καράβι και βρίσκεται εκεί δεν έχει σκύψει κανένας επάνω σε αυτό το πρόβλημα για τη συντήρηση… Τώρα όμως ήρθε η ώρα εμείς εδώ στη Ζάκυνθο να διαχειριστούμε το συγκεκριμένο σημείο. Βλέπουμε όλοι πως το καράβι εξαφανίζεται…
Είναι κρίμα ένα τόσο πολυφωτογραφημένο σημείο που έρχονται από όλο τον κόσμο, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σημείο στην Ελλάδα, να είναι στο έλεος του Θεού. Οι επιστήμονες σήμερα αλλά και η τεχνολογία μπορεί να το επαναφέρει, να επαναφέρει την εικόνα αυτή την πολύ φωτογραφημένη, μπορεί να ξαναδημιουργήσει».