Ο Αλεξάντερ Πέιν, ένας άνθρωπος του Χόλυγουντ και του ποιοτικού θεάματος θα βρεθεί στο Αίγιο στις 15 Μαΐου για να παρακολουθήσει στον κινηματογράφο Απόλλωνα μαζί με το κοινό, την προβολή της ασπρόμαυρης ταινίας του «Νεμπράσκα», παραγωγής 2013 που προτάθηκε για έξι Όσκαρ. Περηφάνια; Σίγουρα! Αλλά το Αίγιο και όλη Πελοπόννησος, μας έχει καλομάθει να υποδεχόμαστε λαμπερούς ανθρώπους που τιμούν την καταγωγή τους. Ας μην ξεχνάμε τον Κώστα Γραβρά, αλλά και τον μεγάλο γλύπτη Νίκο Φλώρο, με καταγωγή από την Αρκαδία, ο οποίος με έδρα την Νέα Υόρκη έχει καταφέρει με τα πρωτότυπα έργα του να κατακτήσει όλον τον κόσμο! Μήπως είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε το τόσο γοητευτικό Αίγιο;
Μια πανέμορφη, αρχαία πόλη
Το Αίγιο δεσπόζει στην βόρεια Πελοπόννησο από την πολύ βαθιά αρχαιότητα. Το παρελθόν της πόλης είναι φανερό στο ιστορικό της κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει βέβαια και την σημαντική εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής, με την μυστηριακή ατμόσφαιρα και την υπέροχη θέα στα γαλανά νερά του Κορινθιακού κόλπου. Το Αίγιο έχει αδιάλειπτη κατοίκηση τα τελευταία τουλάχιστον 8000 χρόνια, ενώ η μεσαιωνική πόλη ονομαζόταν Βοστίτσα. Ήταν η πρώτη ουσιαστικά πόλη η οποία απελευθερώθηκε με την επανάσταση του 1821. Η σημασία του Αιγίου ήταν πάντα πολύ μεγάλη, από την μια γιατί αποτελεί ένα πολύ προφυλαγμένο λιμάνι, μόλις 41 χιλιόμετρα από την Πάτρα, οπότε βόλευε πολύ στην μετακομιδή προϊόντων, και δεύτερον γιατί η γη του είναι πολύ εύφορη. Οι ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα κεράσια και η σταφίδα της περιοχής είναι διάσημα, αλλά όπως λέει ένας φίλος, και πέτρες να φυτέψεις σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, θα φυτρώσουν! Μια τόσο εύφορη γη είναι λογικό να έχει κατοικηθεί πρώιμα. Το Αίγιο έφτασε, μαζί με το γειτονικό Διακορφτό, σε μεγάλη άνθιση κατά την μυκηναϊκή περίοδο, κάτι που θα διαπιστώσει ο επισκέπτης στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Αιγίου, με ευρήματα από την βαθιά προϊστορία ως και την ρωμαϊκή περίοδο. Εδώ, στο Αίγιο, ήταν η έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, με την πόλη να αποτελεί σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο όλων των Αχαιών.
Μέσα στο Αίγιο, με την αρχοντική φυσιογνωμία
Το Αίγιο κρατάει τον χαρακτήρα μιας εύπορης και αρχοντικής επικράτειας. Η βόλτα στην ίδια την πόλη έχει πολλά να προσφέρει, καθώς μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στο σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο, στην ανακαινισμένη αγορά του Αιγίου, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από την νεολιθική ως και την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και το Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, με σημαντικά εκθέματα της καθημερινής ζωής μιας αλλοτινής εποχής. Εκτός από τις απολαυστικές βόλτες που μπορείτε να κάνετε μέσα στην πόλη πάντως, πρέπει να ζήσετε κάποια στιγμή μια κυριακάτικη λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης. Πέρα από το γεγονός ότι ο ναός είναι και ο ίδιος ένα αξιοθέατο, με σχεδιασμό του Τσίλερ, σας περιμένει μια σπάνια πολιτιστική εμπειρία, ακόμα και αν δεν είστε πιστοί… εντελώς! Χοράρχης του ναού είναι ο σπουδαίος δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής Παναγιώτης Ξένος, μια προσωπικότητα της μουσικής παράδοσης, ο οποίος πραγματικά, πέρα από την άριστη τεχνική του, έχει και ένα φυσικό δώρο εκ Θεού, που δημιουργεί μεγάλη κατάνυξη!
Αχ, η Πούντα!
Οι παραλίες του Αιγίου φημίζονται ότι είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Οι παραλίες Aλυκή, Άκολη, Άβυθο, Διγελιώτικα, Tέμενη και Bαλιμίτικα, είναι πραγματικά μικροί ενάλιοι παράδεισοι. Αλλά το μυστικό του Αιγίου είναι η Πούντα! Πρόκειται για μια απέραντη παραλία με κάτασπρο βότσαλο και ολοκάθαρα νερά, με πυκνή βλάστηση τριγύρω. Και έχει και ένα μοναδικό, εκπληκτικό μπαρ το οποίο δεν ενοχλεί όσους θέλουν να απολαύσουν ήσυχοι το νερό, αλλά αποτελεί μια όαση δροσιάς, από τις πολύ επιτυχημένες επεμβάσεις για καλοκαιρινή διασκέδαση στο κύμα! Φυσικά και οι παραλίες του Διακοφτού είναι οπτικά ποιήματα, όλες με βότσαλο, όπως συμβαίνει γενικά στον Κορινθιακό, με το ηλιοβασίλεμα να γίνεται αιτία να αρχίζουν τα πρώτα ποτά και τους ταξιδιώτες να γίνονται μια παρέα.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Λιμεναρχείο 28888, EΛTA 22493, Ταξί 26124-6