Η Κέρκυρα είναι όπως και να το κάνουμε μεγάλο νησί, ακόμα και για τα μεγέθη της Μεσογείου, όχι μόνον για τον ελλαδικό χώρο. Με απέραντη ιστορία, γραφικά χωριά και παραλίες που κόβουν την ανάσα, πρέπει να μπει στις προτεραιότητές μας, αυτό το καλοκαίρι! Ας κάνουμε μια πιο αναλυτική περιήγηση της πανέμορφης Κέρκυρας, αυτής της καρδιοκλέφτρας του Ιονίου!
Βόρεια θαύματα
Η βόρεια πλευρά της Κέρκυρας είναι ίσως η πιο γνωστή, κι αυτό λόγω Παλαιοκαστρίτσας, που αποτελεί μάλλον και το σήμα κατατεθέν του νησιού. Στα βόρεια της πρωτεύουσας του νησιού σχηματίζονται πολλοί ορμίσκοι και γαλήνιες μικρές αμμουδιές, εδώ θα συναντήσετε τις παραλίες Αλυκές, Γουβιά, Δασιά και ύψος, που είναι πολυσύχναστα θέρετρα και όσο πιο νωρίς τα επισκεφθείτε, τόσο περισσότερο θα τα απολαύσετε. Αν ανέβετε περίπου 8 χιλιόμετρα πάνω από τα Γουβιά θα συναντήσετε το Σκριπερό, ένα καταπράσινο παραδοσιακό χωριό με απέραντη θέα, πολλά νερά και θαυμάσιες εκκλησίες. Με πολύ μικρή διαδρομή θα βρεθείτε στον πολύ γραφικό οικισμό Πυργί, ο οποίος μοιράζεται την παραλία του ύψους, με τα κρυστάλλινα νερά. Από το Πυργί πάλι ξανοίγονται οι ορεινοί δρόμοι που οδηγούν στην καρδιά της Κέρκυρας, στους παραδείσους των χωριών της ενδοχώρας Σπαρτίλλας και Στρινίλλας, αλλά και προς την Μονή Παντοκράτορα του 14ου αιώνα, από όπου θα αγναντέψετε όλα τα παράλια, μέχρι την Αλβανία. Στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας βρίσκεται η Κασσιώπη, 37 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, μια εξαιρετικά γραφική παράλια κωμόπολη με υπέροχα ουζερί επάνω στο κύμα. Ακόμα πιο βόρεια βρίσκονται οι σχετικά άγνωστες παραλίες του Αλμυρούς, της Αραχαβής και της Ρόδας, που πραγματικά θυμίζουν τροπικό νησί, είναι κατάφυτες και το χρώμα των νερών συνεπαίρνει, μοιάζει με πολύτιμο λίθο που απλά τυχαίνει να είναι υγρός! Από την Ρόδα ο δρόμος οδηγεί στο ορεινό χωριό Καρουσάδες, έναν εκπληκτικό οικισμό από τους πιο παραδοσιακούς στην Κέρκυρα.
Στον παράξενο νοτιά
Η νότια Κέρκυρα είναι εξίσου μαγευτική. Ο κόλπος της Γαρίτσας είναι βέβαια πασίγνωστος, με τις όμορφες βόλτες του στην προκυμαία, τις οποίες μπορείτε να κάνετε και με την νοσταλγική άμαξα. Η χερσόνησος του Κανονιού, νότια της Γαρίτσας, είναι το σημείο με το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνει τα πάμπολλα μνημεία, το περιβόητο Μον Ρεπό, οι αρχαίοι ναοί στο Καρδάκι, κοντά στην ομώνυμη πηγή. Εδώ είναι και η Ανάληψη, το πανέμορφο χωριό όπου υπήρξε η αρχαία ακρόπολη, όπως βέβαια και το περιβόητο κανόνι, ένα άλλο ορόσημο της Κέρκυρας. Κοντά στο πασίγνωστο Γαστούρι και 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας είναι οι Μπενίτσες, ο παράδεισος πια της νυχτερινής ζωής για την Κέρκυρα. Η παραλία της Μεσογγής είναι απίθανης ομορφιάς, αλλά παρουσιάζει και ενδιαφέρον αρχαιολογικό η περιοχή, με ρωμαϊκά σπαράγματα έπαυλης. Ο μικρός ποταμός που εκβάλλεις την Μεσογγή δημιουργεί ειδυλλιακά τοπία, ενώ από εδώ ξεκινάνε οι δρόμοι για το χωριό Χλωμό, επάνω στο ύψωμα, και λίγο μακρύτερα την λίμνη Κορισσίων, ένα ασύλληπτο τοπίο. Εδώ ζει και η μοναδική καρέτα – καρέτα, στην ουσία πρόκειται για λιμνοθάλασσα. Αν πάλι κάποιος ακολουθήσει τον άλλο δρόμο από την Μεσογγή θα βρεθεί στον Άγιο Ματθαίο και την θέση Γαρδίκι, όπου στέκεται το παράξενο οκτάγωνο κάστρο του 13ου αιώνα, της εποχής των ιπποτών. Στα νοτιοδυτικά βρίσκονται οι εκπληκτικές παραλίες του Αγίου Γεωργίου, με την ζαχαρένια άμμο, η Μαραθιά, η παραλία Μάλτας στο Περιβόλι και η παραλία του χωριού Βιταλάδες, η εκπληκτική Γαρδένια. Η Άνω και Κάτω Παυλιάνα, η Γαρούνα, ο Άγιος Γόρδιος, οι Σιναράδες είναι εκπληκτικές θέσεις, που ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει μεσόγεια γαλήνη και παράλια έντονη ζωή. Ο Άγιος Γόρδιος, το επίνειο της Γαρούνας, είναι αξιοσημείωτος όχι μόνον για την εκπληκτική παραλία του αλλά και για το λεγόμενο Ορθολίθι, έναν μονόβραχο μέσα στην θάλασσα για τον οποίο έχουν γραφτεί πολλές λογοτεχνικές σελίδες.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Εκτός από την πυκνή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κέρκυρας με πολλές πόλεις και με άλλα νησιά του Ιονίου υπάρχει και ο αερολιμένας Ιωάννης Καποδίστριας.
Corfu Airport
Address:
GR-491 00 Corfu,
GREECE
Tel: +30 (0)266 1089805
Fax: +30 (0)266 1045829
Website:
www.hcaa-eleng.gr/kerk.htm