Τα παράλια και οι αμμουδιές της, τα εκπληκτικά βουνά της και ο ατόφιος πολιτισμός της την έχουν κάνει την αγαπημένη των ταξιδιωτών. Και όμως, έχει ακόμα κρυφούς θησαυρούς! Χωριά και τοπία εντελώς ανέγγιχτα, που δεν μπορεί να τα συλλάβει το μυαλό του ανθρώπου! Η Αργυρούπολη, στον Νομό Ρεθύμνου, είναι ένας τέτοιος μυστικός παράδεισος. Πήγαμε πρόσφατα, γνωρίσαμε τον τόπο και κυριολεκτικά τα χάσαμε από την ομορφιά!
Οι Πηγές της Αγίας Δύναμης
Αυτός ήταν αρχικά ο λόγος που επισκεφθήκαμε το χωριό. Είναι πολύ προκλητικό να υπάρχουν πηγές με ένα τόσο ποιητικό όνομα, σίγουρα…Έτσι βάλαμε στόχο να ανακαλύψουμε τον τόπο που δροσίζεται από την ίδια την Αγία Δύναμη. Δεν ήταν δύσκολο. Η Αργυρούπολη είναι μόλις 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του αγαπημένου μας Ρεθύμνου. Με μια πολύ βατή διαδρομή βρεθήκαμε σε ένα καταπράσινο τοπίο, πέρα από κάθε φαντασία! Η Αργυρούπολη είναι χτισμένη σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, γύρω στα 260 μέτρα και ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Μουσέλα και τις Πετρές. Το υγρό στοιχείο δίνει μια οργιαστική βλάστηση, ενώ η πηγή της Αγίας Δύναμης μοιάζει να βγαίνει από κάποιο ονειρικό παραμύθι!
Η Αρχαία Λάππα
Ο πανέμορφος οικισμός, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί επίσημα από τους πλέον αυθεντικούς της Κρήτης, με τα όμορφα καλντερίμια και τα πέτρινα σπίτια, είναι συνέχεια της αρχαιότατης Λάππας. Είναι φυσικό ένα τόσο δροσερό τοπίο, με άφθονο νερό, να προστατεύσει τον άνθρωπο και να δημιουργηθεί πολιτισμός. Η περιοχή κατοικείται αδιάκοπα από την νεολιθική εποχή, ενώ τα άφθονα ευρήματα των ανασκαφών ο ταξιδιώτης θα τα θαυμάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Τα ελληνορωμαϊκά αγάλματα που βρέθηκαν εδώ μαρτυρούν τον πλούτο του τόπου.
Πέντε Παρθένες
Όπως καταλαβαίνουμε, υπάρχει παράδοση όμορφων και ποιητικών ονομάτων στην Αργυρούπολη…Πολύ κοντά στο χωριό υπάρχουν λαξευμένοι στον βράχο ρωμαϊκοί τάφοι και ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στις Πέντε Παρθένες που μαρτύρησαν στους διωγμούς του αυτοκράτορα Δεκίου το 250 μ. Χ., αν και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι υπάρχει και ένα υπόστρωμα μυθολογικό, αφού στην περιοχή αυτή με τα άφθονα νερά και την οργιαστική βλάστηση πρέπει να λάτρευαν και Παρθένες Νύμφες…
Η Πλατεία του Αγίου Ιωάννη
Αν και η Αργυρούπολη μας είναι σχετικά άγνωστη εδώ στην Ελλάδα, ανακαλύψαμε ότι οι ξένοι ταξιδιώτες την λατρεύουν… Έτσι όταν φτάσαμε στην πλατεία του χωριού, τον υπέροχο Άγιο Ιωάννη, ανακαλύψαμε ότι – παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει η κανονική τουριστική σεζόν – ήδη είχαν καταφθάσει οι πρώτοι Άγγλοι και Γάλλοι ταξιδιώτες. Εννοείται ότι βιαστήκαμε να δούμε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο τον 18ο αιώνα και το λαογραφικό Μουσείο, γιατί δεν θέλαμε σε ενδεχόμενη συζήτηση με τους ταξιδιώτες από την Ευρώπη να μην έχουμε κάποιες γνώσεις…Οι βόλτες στο Άνω και Κάτω Χωρί – ο οικισμός είναι χωρισμένος σε δύο πανέμορφες γειτονιές – μας έδειξαν την τρομερά φιλόξενη διάθεση των κατοίκων, από παντού εισπράξαμε καλωσορίσματα, αν και μας έβλεπαν πρώτη φορά. Και φυσικά, μας άνοιξαν την όρεξη…
Γαστρονομικός Παράδεισος
Η Αργυρούπολη, καθώς έχει κρατήσει το αυθεντικό της πρόσωπο, έχει αναδειχθεί σε κέντρο της κρητικής γαστρονομίας. Όχι μόνον τα πάμπολλα ταβερνάκι στην πλατεία δημιουργούν ευφάνταστα πιάτα με τις μυρωδιές και τις γεύσεις της κρητικής παράδοσης, αλλά γίνεται και συστηματική καταγραφή τόσο των βοτάνων και των άγριων χόρτων, όσο και όλων των πανάρχαιων – κυριολεκτικά – συνταγών. Η ρακή βέβαια ρέει άφθονη, αλλά δοκιμάσαμε και ένα ντόπιο βαθύ ροζέ κρασί πολύ υψηλών απαιτήσεων. Το οφτό κατσικάκι περιττό να πούμε ότι ήταν ένα σκέτο γλύκισμα…
Αναρίθμητες Διαδρομές
Τα μονοπάτια που ξανοίγονται γύρω από την Αργυρούπολη είναι πραγματικά μαγευτικά. Εκτός από το ίδιο το χωριό που είναι πανέμορφο, ο ταξιδιώτης μπορεί να πεζοπορήσει μέσα από μια απίστευτα όμορφη φύση με αιωνόβια δέντρα και παραδοσιακούς μύλους προς την Λίμνη Κουρνά, να κατηφορίσει ως το παραθαλάσσιο χωριό της Γεωργιούπολης και να χαρεί τις εκβολές του Αλμυρού ποταμού, ενώ συνεχώς θα αγναντεύει τα Λευκά Όρη. Ειδικά τώρα την άνοιξη τα μονοπάτια παίρνουν να ανθίζουν και η πεζοπορία θα σας οδηγήσει σε μαγεμένα μονοπάτια!
Χρήσιμες Πληροφορίες
Δρομολόγια Πλοίου για το Ρέθυμνο εκτελούνται καθημερινά από τον Πειραιά, αλλά υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση και με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Το Ρέθυμνο δεν έχει αεροδρόμιο, αλλά μπορεί ο επισκέπτης να πετάξει προς ηράκλειο, Χανιά ή Σητεία και να φτάσει στο Ρέθυμνο με το λεωφορείο. Η Αργυρούπολη εξυπηρετείται συγκεκριμένες ώρες από τοπικό λεωφορείο από και προς Ρέθυμνο.