Η Μασσαλία με το καλειδοσκόπιο πολιτισμών και επιρροών. Η πανέμορφη, πανάρχαια, γεμάτη μυστήριο και αισθησιασμό Μασσαλία περιμένει να την γνωρίσουμε. Και οι Έλληνες, έχουμε ειδικούς λόγους να αγαπάμε την Μασσαλία…
Ένα Εμπορικό Μυστικό Αιώνων
Ίσως να μην είναι εύκολο να γίνει η σύνδεση ηχητικά, αλλά η Μασσαλία είναι μια καθαρά ελληνική υπόθεση – όχι, δεν είμαστε από αυτούς που βλέπουν ελληνικές αποικίες στην Ανδρομέδα. Το όνομα της πόλης, Μασσαλία, προέρχεται από την ελληνική λέξη Μεσαλιεία, το μέσον δηλαδή της αλιευτικής διαδρομής στην παράκτια διαδρομή μέχρι την έξοδο από την Μεσόγειο! Είναι όντως ελληνική αποικία, λιμάνι ανεφοδιασμού και εμπορικός κόμβος ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα. Οι ίδιοι οι Μαρσεγιέζοι την τιμούν αυτήν την παράδοση – πολλά εμπορικά σήματα έχουν αρχαιοελληνικά μοτίβα. Αν στην πολύβουη αγορά της Μασσαλίας ο ταξιδιώτης δηλώσει Έλληνας εισπράττει αγκαλιές, εκδηλώσεις αγάπης και γερή έκπτωση!
Panier et Bonne-Mère
Η Μασσαλία έχει μια ράθυμη επιμονή με τις παραδόσεις της. Παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, δεν λέει να «πάθει» εκσυγχρονισμό. Οι Μαρσεγιέζοι είναι πιο παζαρτζήδες από τους ανατολίτες, πιο φωνακλάδες από τους Ιταλούς, πιο πότες από τους Ιρλανδούς, πιο διαχυτικοί από τους Έλληνες. Γενικά, μοιάζουν να κάνουν διαγωνισμό εξωστρέφειας. Με καθαρά μεσογειακό ταπεραμέντο, δεν λένε «γο» με τον παριζιάνικο τρόπο, αντίθετα το ρο τους μοιάζει δυνατό σαν να κατρακυλάνε πέτρες από τα βουνά! Η παράδοση του Panier, να απλώνουν δηλαδή οι νοικοκυρές τα ρούχα σε δημόσια σκοινιά από σπίτι σε σπίτι, δημιουργώντας έργα τέχνης με την… μπουγάδα, δεν εξαλείφθηκε ποτέ, οπότε κατέληξε σήμα κατατεθέν της πόλης! Όσο για την υπέροχη Βασιλική Εκκλησία, την Notre Dame de la Garde, που θα την βρείτε σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, αν την αναζητήσετε στην Μασσαλία, μπορεί να σας πουν ότι δεν την ξέρουν. Για τους Μαρσεγιέζους είναι η Bonne-Mère, η Μητερούλα! Έχουν παρωνύμιο για την Παναγία! Πιστέψτε μας, θα σας αρέσει η Μασσαλία!
Απέναντι από την Αφρική
Η εγγύτητα της Μασσαλίας με την παράλια Αφρική ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική για την φυσιογνωμία της. Ένα μεθυστικό αμάλγαμα από πολιτισμούς, γεύσεις, αρώματα, νοοτροπίες, τυλίγει όλη την πόλη. Η αίσθηση ότι οι αιώνες κυλάνε αργά απλώνεται από το υπέροχο λιμάνι Vieux – που σημαίνει «Παλιό» και όντως είναι πανάρχαιο, διαχέεται στις υπαίθριες αγορές – πολλοί Έλληνες εργάζονται ως υπαίθριοι έμποροι τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ – περνάει από το εκπληκτικής ομορφιάς ιστορικό κέντρο και διαχέεται στις κοντινές παραλίες με τα χρυσαφένια δειλινά. Η Μασσαλία κρατάει τον χαρακτήρα μιας πρωτεύουσας του κόσμου χωρίς να το φωνάζει.
Στην Μαγεία του Camargue
Πέρα από τα πολύ όμορφα ενάλια τοπία της και το μοναδικό της λιμάνι η Μασσαλία έχει ένα περίεργο αστικό καταφύγιο, το Camargue. Είναι ένας κήπος που δεν μοιάζει με κανένα άλλο αστικό πάρκο, πουθενά στον κόσμο. Ελώδη τοπία εναλλάσσονται με συστάδες από ράθυμες φτελιές, μοιάζει περισσότερο σαν να είναι τόπος συνάντησης αρχαίων μαγισσών. Ο αέρας είναι άλλοτε ελαφρύς και άλλοτε φορτωμένος αρώματα και η αίσθηση του χρόνου χάνεται μέσα στα δένδρινα τείχη του. Αν έχετε απολαύσει ένα Pastis, το ντόπιο παράξενο λικέρ σε κάποιο από τα πάμπολλα μπιστρό, αν έχετε αφεθεί στην μαγεία ενός γεύματος με αφρικανικές νοσταλγικές νότες στα αρώματα, αν έχετε αποκομίσει πολλές εικόνες από το ιστορικό κέντρο και θέλετε όλα αυτά να αφομοιωθούν από το πνεύμα σας και το σώμα σας, το Camargue υπόσχεται να σας δώσει ένα καταφύγιο πέρα από κάθε φαντασία…
Χρήσιμες Πληροφορίες
To διεθνές αεροδρόμιο της Μασσαλίας απέχει 30 χλμ. από τη Μασσαλία. Με λεωφορείο, ταξί ή τρένο είστε στο κέντρο της πόλης σε 30 λεπτά. Η Μασσαλία συνδέεται με τις περισσότερες γαλλικές πόλεις μέσω αυτοκινητόδρομων.
Απέχει περίπου 8 ώρες από το Παρίσι με το αυτοκίνητο, 2 ώρες από τη Νίκαια και 3 ώρες από τη Λυών. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης είναι ο Marseille St. Charles. Συνδέεται με την υπόλοιπη πόλη με δύο γραμμές του μετρό και με γραμμές λεωφορείων