Site icon NewsIT

Inside job στην βυζαντινή Θεσσαλονίκη

05.04.2015 | 15:33
Inside job στην βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Ναι, η Θεσσαλονίκη είναι σαφώς η πρωτεύουσα της βυζαντινής Ελλάδας. Και ένα ταξίδι στην πανέμορφη βασίλισσα του βορρά τις κατανυκτικές αυτές ημέρες, είναι μια εξαιρετικά καλή ιδέα!  

Γύρω από τις εκκλησίες της ουσιαστικά κινείται η καθημερινή ζωή. Είναι μια πόλη που η λέξη ενορία έχει ακριβές νόημα, ένας θεσσαλονικιός ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι από τον Άγιο Δημήτριο, από την Αγία Σοφία, από τις Σαράντα Εκκλησίες ή τον Άγιο Αθανάσιο. Θα κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στην Θεσσαλονίκη των κατοίκων, όχι των τουριστών. Θα δούμε πού πάνε, τι γεύσεις διαλέγουν, πώς ζουν τον καθημερινό παλμό οι θεσσαλονικείς, οι τυχεροί κάτοικοι αυτής της βυζαντινής μεγαλούπολης.


Τα αιγυπτιακά ιερά της Θεσσαλονίκης!

Η Θεσσαλονίκη έχει δύο – τουλάχιστον – σπουδαία αιγυπτιακά ιερά. Το ένα είναι το Σεραπείο στο Διοικητήριο και το δεύτερο είναι βέβαια τα θεμέλια της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι χτισμένη επάνω σε πανάρχαιο ιερό της Ίσιδας. Η μυστική Θεσσαλονίκη έχει πολλούς αστικούς θρύλους, με το δίκτυο των στοών που συνδέουν τις εκκλησιές να είναι ένα ακόμα άλυτο μυστήριο…


Γεύσεις και αρώματα και μόδα

Αν πούμε ότι η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης είναι εκτός συναγωνισμού, δεν λέμε φυσικά κάτι καινούριο. Οι λέξεις «τρίγωνα Πανοράματος» είναι η σκανδάλη για να αρχίσει το μυαλό να στέλνει ενδορφίνες στο σώμα! Η πλούσια προσφυγική και διεθνής κουλτούρα των γεύσεων της Θεσσαλονίκης την κάνει απαράμιλλη. Όσοι έχουν δοκιμάσει τον πουρέ σπανάκι στο Ολύμπιο, ξέρουν ότι ο παράδεισος έχει πράσινη γεύση! Αν θέλει όμως κάποιος να ξεφύγει από το στερεότυπο – τρίγωνα – μπουγάτσα – σαρμάδες, μπορεί να κάνει τρομερές επιλογές. Το Nargis, στην οδοό Καπετάν Πατρίκη 18, θα σας μυήσει σε αυθεντικές ινδικές γεύσεις, το Poselli, στην Βαλαωρίτου 2 είναι ο ναός της ιταλικής γαστρονομίας, ενώ οι δημιουργίες του Δημήτρη Καραπάνη στην Estrella, στην Π. Μελά 48 αποτελούν μια συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Από την άλλη, αν υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για να βρεθεί κάποιος στην Θεσσαλονίκη στο γύρισμα των εποχών, είναι για να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα του. Θα το πούμε λίγο βάρβαρα: Αθήνα, δεν θα γίνεις Θεσσαλονίκη, ποτέ, ποτέ! Όσο κι αν η διοικητική πρωτεύουσα της χώρας είναι η Αθήνα, η πρωτεύουσα του στιλ είναι η Θεσσαλονίκη. Στα μαγαζιά στην Τσιμισκή ειδικά, όλη η ιταλική πρωτοπορία και η γαλλική φινέτσα έχουν την τιμητική τους. Πολλοί σχεδιαστές μόδες έχουν τα ατελιέ τους στο κέντρο της πόλης και αξίζει να αφεθείτε στην έμπνευσή τους…


Η μαγική γραμμή Νο 50

Τι ωραία ιδέα ήταν αυτή! Το Λεωφορείο με τον αριθμό 50 της ΟΑΣΘ κάνει την πιο απολαυστική ξενάγηση στην Θεσσαλονίκη! Είναι πολιτιστική γραμμή, το εισιτήριο είναι μόλις 2 ευρώ και 1 ευρώ το μειωμένο και κάνει 15 υπέροχες στάσεις σε όλα τα άξια λόγου σημεία της Θεσσαλονίκης, από τον Λευκό Πύργο μέχρι την Άνω Πόλη και το Επταπύργιο και πάλι πίσω. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μπορείτε να επιβιβαστείτε, να κατέβετε σε όποια στάση θέλετε, να περιπλανηθείτε στις ομορφιές που σας ενδιαφέρουν και με το ίδιο εισιτήριο να πάρετε το επόμενο δρομολόγιο, να κατέβετε σε άλλη στάση και πάει λέγοντας! Απλά τέλειο!


Μυστικά αξιοθέατα

Πέρα από την Ροτόντα, τον Λευκό Πύργο, την Άνω Πόλη, τα Κάστρα, το Τσαούς Μοναστήρι, τα πάμπολλα μουσεία υπάρχουν και κάποια αξιοθέατα που χρωστούν την γοητεία τους στην νέο – μυθολογία της πόλης. Πρέπει να νιώσετε τις δονήσεις στο περίφημο σπίτι της Βασιλίσσης Όλγας 263, απέναντι από τη Νομαρχία, να κάνετε ασκήσεις περισυλλογής στον υπόγειο ναό του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, γωνία Παύλου Μελά και Ικτίνου, πίσω από την Αγία Σοφία, να πάτε στο Πανόραμα, γιατί εκτός των άλλων, είναι νεραϊδότοπος, να βρεθείτε στον Ξεροπόταμο του Παπάφη, όπου όλα φαίνονται κάπως περίεργα, δεν μπορούμε να σας πούμε γιατί, είναι θέμα βιώματος…

Χρήσιμες Πληροφορίες
Διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία (κωδικός “SKG”, πληροφορίες στο τηλέφωνο +30.310.473212)
Επίσης, υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών με λεωφορεία, όπως και πολλά δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Θεσσαλονίκη.
 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version