Στο κέντρο ακριβώς της Εύβοιας, με μια κωνική κορυφή που την κάνει να φαντάζει πολύ υψηλότερη από το αληθινό της μέγεθος, στέκεται μυστηριακή και σχεδόν απρόσιτη η Δίρφη.
Η συνήθως χιονοσκέπαστη κορυφή της ξεχωρίζει από την Εθνική Οδό, όταν κάποιος φτάνει στην αντικρινή Θήβα, δημιουργώντας ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο, ακριβώς επάνω από το Αιγαίο. Όμως αυτό το πανέμορφο βουνό, δεν είναι απρόσιτο. Έχει πάμπολλα μονοπάτια και τώρα την άνοιξη αποτελεί έναν προκλητικό προορισμό, πολύ κοντά στην Αθήνα. Σαφώς η Δίρφυ αποτελεί το σήμα κατατεθέν, το ορόσημο της Εύβοιας. Ένα όρος που πρωταγωνίστησε στην αρχαία τραγωδία μέσα από τους στίχους του Σοφοκλή και αποτελεί αγαπημένο τόπο για τους ορειβάτες και τους πεζοπόρους. Τα μονοπάτια της, προκλητικά όμορφα, μας καλούν σε εξερεύνηση.
Από την Στενή προς την κορυφή
Τα μονοπάτια για την Δίρφυ ξεκινούν από την πανέμορφη Στενή Ευβοίας. Και η Στενή αποτελεί το καλύτερο ορμητήριο για να ξεκινήσει κάποιος την περιπλάνηση στην ορεινή επικράτεια της Δίρφης, μιας και αποτελεί έναν παράδεισο γεύσεων – τα ψητά της Στενής είναι συχνά λόγος που οι επίδοξοι οδοιπόροι μένουν να αγναντεύουν απλά την Δίρφυ αναστενάζοντας από γαστριμαργική ευτυχία! Αν υποθέσουμε ότι κάποιος μπορεί να δείξει χαρακτήρα και να απολαύσει την γαστρονομία της Στενής τόσο όσο να μπορεί και να περπατήσει μετά, τον περιμένει μια υπέροχη περιπέτεια. Μια από τις ομορφότερες διαδρομές ξεκινάει ακριβώς από την ρεματιά της Στενής και καταλήγει στην κορυφή 1413, μια διαδρομή απόλυτης απόλαυσης, με πολλά τρεχούμενα νερά, ήπια ανάβαση και καλή σήμανση. Τα πυκνά ελατοδάση, η θέα προς το Ξεροβούνι, η στάση στο όμορφο χωριό Καμπιά με την απέραντη θέα, κάνουν αυτή τη διαδρομή εξαιρετική για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ειδικά την άνοιξη που η ανάβαση είναι λιγότερο απαιτητική.
Το Μικρό Φούτζι
Η κορυφή της Δίρφυς, με το παράξενο κωνικό σχήμα που δίνει την αίσθηση ηφαιστείου, είναι ο λόγος που το μαγικό αυτό βουνό στην γλώσσα των ορειβατών και των πεζοπόρων ονομάζεται Μικρό Φούτζι. Ο επισκέπτης έχει πολλά να ανακαλύψει σε αυτό το εξαιρετικό πεδίο. Πέρα από την ομορφιά του τοπίου, η οποία από μόνη της είναι αρκετός λόγος για να κάνει κάποιος την ανάβαση, υπάρχουν πολλά μυστικά σπήλαια, τα οποία έχουν σημάδια πρώιμης κατοίκησης, αλλά και δύο εντυπωσιακά δρακόσπιτα, μεγαλιθικά κτίσματα δηλαδή, τα οποία είναι και τα μοναδικά της κεντρικής Εύβοιας. Η ανάβαση στην κορυφή, από το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το καταφύγιο του Αγίου Νικολάου και οδηγεί σε ένα απίστευτο πανόραμα, είναι από τις ομορφότερες που μπορεί να ζήσει κάποιος, ενώ η συγκεκριμένη διαδρομή, χωρίς να είναι πολύ απαιτητική, δεν διαρκεί περισσότερο από 2,5 ώρες. Αξίζει τον κόπο να δει ζήσει κάποιος αυτήν την πανέμορφη ανάβαση, σε ένα βουνό που το όνομά του σημαίνει «σχέση με τους Ντερ». Όπου Ντερ, είναι οι μυστηριακοί γνώστες των υπόγειων δυνάμεων του πλανήτη μας…Προκλητικό δεν ακούγεται;
Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Χαλκίδας
Τηλ: +30 2221 0 20400