Ένα νησί προκλητικό στην ομορφιά του, εντελώς διαφορετικό βέβαια από την γνωστή μας ελληνική πολυνησία. Ένα νησί παραδόσεων και γοητευτικών εμμονών με την παράδοση, που συναρπάζει τους ταξιδιώτες. Μοιάζει με ένα αποξεχασμένο διαμάντι, με όλη την σκωτική παραδοξότητα των τοπίων, αλλά και με προκλητικά όμορφες αμμουδιές που μοιάζουν βγαλμένες από παραμύθια.
Ένας παράξενος αρχαιολογικός θησαυρός
Όπως και κάθε άλλη γωνιά της Σκωτίας, όταν μιλάμε για τον Σαιντ Λιούις πρέπει να εξοικειωθούμε με τις λέξεις «παράξενο», «αναπάντεχο», «απρόβλεπτο» και λοιπά. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του νησιού δεν ξεφεύγουν από αυτόν τον κανόνα. Σιγά μην είχε συνηθισμένα μνημεία, στην Σκωτία βρισκόμαστε! Στις ακτές του νησιού, που έχουν όλη την γκάμα, από ζαχαρένιες αμμουδιές έως απότομους και γοητευτικούς όρμους και βράχους μέσα στην θάλασσα, θα συναντήσει κάποιος τις περίφημες πέτρες Callanish. Περί τίνος πρόκειται; Δεν ξέρουμε, είναι απλό! Είναι δομές κοντά στην θάλασσα, που ένας κύριος μόνον ξέρει για ποιον λόγο υψώθηκαν από τους δρυίδες, μοιάζουν με το Στόουνχετζ αλλά έχουν πιο λαβυρινθώδη δομή.
Η γοητεία της γαελικής παράδοσης
Όταν μιλάμε για την Σκωτία, μιλάμε για αυτό το παράξενο μείγμα νορμανδικών και κελτικών φυλών που είναι γνωστό ως Γαελία. Το αρχαίο όνομα λοιπόν του νησιού του Σαιντ Λιούις είναι Leodhas, που υποτίθεται ότι σημαίνει «ελώδης», αλλά θα μας συγχωρήσουν πολύ, μας θυμίζει εξαιρετικά την ελληνική λέξη «λέοντας», και δεν θα το βρίσκαμε περίεργο να προέρχεται από τα ελληνικά γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι οι Σκωτσέζοι είχαν συχνές επαφές με το ελληνικό ναυτικό στοιχείο. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από εύφορη τύρφη, η οποία είναι υπεύθυνη για αυτό το εκπληκτικό στρώμα από χλοοτάπητα, που χαρίζει στο τοπίο μοναδική ομορφιά. Η ιστορία της κατοίκησης ξεκινάει τουλάχιστον 7.000 χρόνια πριν, ενώ τα πετρώματα του Σαιντ Λιούις είναι ηλικίας 2.900 εκατομμυρίων ετών – από τα παλαιότερα επάνω στην γη.
Οι Εξώτατες Εβρίδες
Το Σαιντ Λιούις ανήκει στον μυθικό κόσμο των ναυτικών παραδόσεων. Καθώς ανήκει στο σύμπλεγμα που είναι γνωστό ως εξώτατες Εβρίδες, πολλοί ναυτικοί πίστευαν πως κάπου στα ανοιχτά του νησιού τελειώνει ο κόσμος, αν και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αυτές ήταν ιστορίες που τις έλεγαν για να τρομάζουν τους ανταγωνιστές τους στην κατάκτηση των θαλασσών. Είναι ένα νησί με πλούσια λαογραφική παράδοση για γοργόνες και ξωτικά, αλίμονο! Πάντως πέρα από τους θρύλους, τα μαγικά τοπία, που διακόπτονται από συνταρακτικά χωριά με χορταρένιες στέγες, είναι ένας παράδεισος για όποιον θέλει να ανακαλύψει την γοητεία της γης. Φώκιες, βίδρες, σφραγίδες, αετοί ή δελφίνια είναι οι σύντροφοι στο ψάρεμα, ενώ τα ελάφια είναι οι μόνιμοι κάτοικοι στα λιβάδια και τα δάση στο Harris Estate κοντά στο Ardhasaig και το Ardvoulie, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου από το Tarbert στο Stornoway. Τα δύο κοντινά νησιά, που μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό και την ίδια μορφολογία, το Σαιν Λιούις και το Χάρις, παραδόξως είναι πυκνοκατοικημένα, ζουν εδώ περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι. Το θέμα είναι πως τα χωριά είναι τόσο μικρά και οι κωμοπόλεις τόσο ήσυχες, που δεν θα το καταλάβετε! Το Σαιντ Λιούις έχει ένα παράξενο ρεκόρ: είναι από τους τόπους που οι ταξιδιώτες διαλέγουν για ολιγοήμερες αποδράσεις, αλλά τελικά παρατείνουν όλο και περισσότερο την διαμονή τους! Έχει παρατηρηθεί ότι ενώ οι κρατήσεις αφορούν τετραήμερη παραμονή, συνήθως την επεκτείνουν ως τις δύο εβδομάδες, το λιγότερο! Αν μιλάμε για μάγια, μιλάμε για την σκωτική εμμονή με τις παραδόσεις και τα ανόθευτα τοπία, που ασφαλώς και μαγνητίζουν τους επισκέπτες…
Χρήσιμες Πληροφορίες
Το νησί του Σαιντ Λιούις έχει αεροδρόμιο με πολλές διεθνείς πτήσεις. Επικοινωνία: 01851 702 256