Site icon NewsIT

Σικελία: στο πολύτιμο νησί της Μεσογείου

13.03.2015 | 20:16
Σικελία: στο πολύτιμο νησί της Μεσογείου

Η Σικελία είναι ο απόλυτος τουριστικός προορισμός, ακόμα και για τους Έλληνες που είναι τόσο καλομαθημένοι από νησιά!  

Αν στην ελληνική επικράτεια έχουμε μια Κρήτη, μια Ρόδο, χιλιάδες μικρούς κόσμους θαλασσινής απόλαυσης και εκατοντάδες μεγάλα νησιά, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να εκτιμήσουμε όσο κανείς άλλος την πλανεύτρα Σικελία! Εκρηκτικό ταπεραμέντο, μια παράξενη ιστορία που συνδέει τα επίσημα κανάλια με τα παράνομα, ένα ηφαίστειο όπως η εμβληματική Αίτνα, ελληνικές αναμνήσεις και ιταλικές γεύσεις, δεν μπορούν να μας αφήσουν ασυγκίνητους! Πρέπει να ανακαλύψουμε την Σικελία επειγόντως!


Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο

Αυτό το εξαιρετικά αγαπημένο παιχνίδι ρόλων στηρίχτηκε στο κλισέ της σικελιάνικης μαφίας. Ξεχάστε το! Το σταυροδρόμι αυτό του Νότου, που απηχεί τις βαθιές του ελληνικές ρίζες, το Παλέρμο, είναι πια μια ασφαλέστατη πόλη γεμάτη γοητεία. Πρέπει να έρθει κάποιος εδώ για να θαυμάσει τα απίστευτα παλάτσι, τα κομψά αναγεννησιακά μνημεία, την πλατεία Beata Paoli, να δει ένα από τα πιο πολύχρωμα παζάρια της Μεσογείου και να αφεθεί στην γοητεία του Παλέρμο, του μαγεμένου αυτού λιμανιού με την απέραντη ιστορία με όλες τις αισθήσεις, για να καταλάβει την δύναμη αυτού του νησιού!


1.100 χιλιόμετρα ακτών!

Όπως είπαμε η Σικελία είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Έχει λοιπόν περιμετρικά 1.100 ολόκληρα χιλιόμετρα μαγικών ακτών! Στην παραλία του Ζινγκαρό και στους μικρούς κόλπους του Καστελαμάρε θα ανακαλύψετε έναν ολόκληρο κόσμο που μοιάζει – φυσικά – πολύ με την Ελλάδα. Και αυτό σημαίνει ότι ελαιώνες και πεύκα βυθίζονται στο απέραντο γαλάζιο, αρχαία ιερά της Αφροδίτης και του Ποσειδώνα αγναντεύουν το ηλιοβασίλεμα, αρχαίες πόλεις όπως η Ερίτσε ψιθυρίζουν αρχαιοελληνικά μυστικά. Όπως και να το κάνουμε, όσο περισσότερο καταδύεσαι στην Σικελία, τόση περισσότερη Ελλάδα ανακαλύπτεις. Και οι Σισιλιάνοι είναι περήφανοι γι’ αυτό…Οπότε αναπόφευκτα φτάνουμε…


Στην Μεγάλη Ελλάδα

Η περιβόητη Μάγκνα Γκρέτσια στέκει αγέρωχη μέσα από το μουσικό της ιδίωμα, τα εκπληκτικά χωριά, τις μοναδικές πόλεις. Από την πόλη Γκραμιτσέλε μέχρι το χωριό Νότο και μέχρι τις εμβληματικές Συρακούσες θα ακούσετε μια γλώσσα που ηχεί παράξενα οικεία, γιατί έχει ελληνικές ρίζες, εδώ, στις όχθες του ποταμού Ορτέλια! Πρόκειται για ένα απίστευτο πολιτισμικό φαινόμενο, αυτή η εμμονή των Συρακουσών με την Μάνα Ελλάδα και δεν μπορεί παρά να μας γοητεύει.
Στην ομορφιά της Κατάνης και της Ταορμίνας
Η Κατάνη είναι η επόμενη πόλη μετά τις Συρακούσες και εδώ πια βρισκόμαστε στην άγρια ομορφιά της Αίτνας. Το ηφαίστειο είναι ενεργό, ενεργότατο! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μαζέυει πλήθος ταξιδιωτών, που έρχονται ως την Κατάνη να θαυμάσουν την ακατάβλητη μεγαλοπρέπειά του. Ένα πιο ασφαλές παρατηρητήριο της Αίτνας είναι η Ταορμίνα, η υπέρκομψη αυτή πολιτεία με την μεγάλη – επίσης ελληνική – ιστορία.


Η παράδοση της αλληλεγγύης

Πέρα από τις υπέροχες γεύσεις που θα δοκιμάσει ο ταξιδιώτης στην Σικελία – η παράδοση της μακαρονάδας είναι όντως κυρίαρχη, αλλά την καρδιά θα σας κλέψουν τα θαλασσινά και τα ψάρια – η βασική εντύπωση που αποκομίζει είναι ότι ακόμα και σε ένα απλό καφέ μπορεί να γίνει μάρτυρας – ή και συμμέτοχος, ακόμα καλύτερα – σε ένα συνταρακτικό, παραδοσιακό φαινόμενο αλληλεγγύης. Καθώς πίνει κάποιος τον καφέ του στην Σικελία, μπορεί αν το θέλει να πληρώσει έναν καφέ ακόμα, χωρίς συγκεκριμένο παραλήπτη. Κάποιος που θα έρθει στο μαγαζί μπορεί να ρωτήσει αν έχει πληρωθεί ο δεύτερος καφές, και χωρίς να ξέρει ποιος το έκανε, απολαμβάνει έναν καφέ στην υγειά του άγνωστου ευεργέτη του! Τόσο απλό, τόσο σοφό, τόσο καθημερινό, τόσο σισιλιάνικο! Το λατρεύουμε αυτό το νησί! Αν κάποιος επισκέπτης συμμετέχει στο έθιμο θα πρέπει να είναι έτοιμος να αποκτήσει συγγενείς στην Σικελία, θα τον αγκαλιάσουν, θα του ανοίξουν τα σπίτια τους, θα τον ξεναγήσουν παντού! Καλά, αυτό είναι κάτι που θα το ζήσει κάποιος έτσι κι αλλιώς. Οι σισιλιάνοι είναι τόσο φιλόξενοι που σου κλέβουν την καρδιά!

Χρήσιμες πληροφορίες
Η Σικελία έχει δύο αεροδρόμια, στο Παλέρμο και την Κατάνια. Από την Ελλάδα εκτελούνται πτήσεις μέσω Ρώμης.
 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version