Site icon NewsIT

Στην μυθική Πέτρα, στην Ιορδανία

13.03.2015 | 08:23
Στην μυθική Πέτρα, στην Ιορδανία

Λατρεύουμε να ανακαλύπτουμε τις «Ελλάδες» του κόσμου, το ομολογούμε. Η μυστηριώδης και φαντασμαγορική Πέτρα της Ιορδανίας υπήρξε μεγάλο ελληνιστικό κέντρο, αλλά φυσικά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος να την λατρέψει κανείς.  

Για αυτόν τον εκπληκτικό κόσμο, τον λαξευμένο στην πέτρα, ο Τζον Μπέργκον έδωσε το χαρακτηρισμό «Η ροδοκόκκινη πόλη που είναι αρχαία σαν το μισό το χρόνου.» ίσως και παραπάνω… Ο χρόνος δεν μοιάζει εδώ, στην έρημο, να έχει την ίδια αξία που έχει στις μεγαλουπόλεις, μοιάζει να αποκτά συμπαντικούς ρυθμούς μεγάλων κύκλων…
Οι αινιγματικοί Ναβαταίοι
Η Πέτρα λέγεται από τους ντόπιους Ράκμου, όπως ήταν το αρχαίο της όνομα και σημαίνει ιερός λίθος. Σε αυτόν τον τεράστιο λίθο οι Ναβαταίοι, ο λαός της ερήμου που εξάπτει την φαντασία με το μυστήριό του, γιόρταζαν τον ερχομό της άνοιξης με θυσίες και πανηγύρια, και έτσι οι Έλληνες έμποροι ονόμασαν την περιοχή Πέτρα. Οι Ναβαταίοι, ή Μπενέτ ναμπάτ, είναι πανάρχαιο αραβικό φύλο της λεγόμενης Πετραίας Αραβίας, όπως λέει ο Στράβωνας την όντως πέτρινη έρημο που εκτείνεται από τον Κόλπο της Άκαμπα μέχρι την Νεκρά θάλασσα. Πρόκειται για έναν λαό με αβραμική καταγωγή και πολύ περίεργα έθιμα! Έκαναν συμπόσια με αυστηρά 13 συμμετέχοντες, ένας ιερός αριθμός της ηλιακής θρησκείας που συμβολίζει τους 12 αστερισμούς και τον κεντρικό ήλιο! Έπιναν αυστηρά 11 ποτήρια κρασί, είχαν βασιλεία αλλά με περιοδικό και όχι γενεαλογικό σύστημα – δηλαδή ο καθένας γινόταν βασιλιάς, πράγμα ανήκουστο για την αρχαιότητα. Είχαν έναν λιθοκεντρικό θρησκευτικό προσανατολισμό, ενώ περιφρονούσαν με σχεδόν παράλογο μίσος τους νεκρούς, και γι’ αυτό δεν είχαν ταφικά έθιμα! Αυτός ο παράξενος λαός στα πλαίσια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εξελληνίστηκε απόλυτα και χάθηκαν τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους ίχνη, γεγονός που μάλλον μας κάνει φτωχότερους σε γνώση…


11.000 χρόνια ιστορίας…

Η περιοχή της Πέτρας μπορεί να είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO λόγω των θαυμαστών ναών και ανακτόρων που είναι λαξευμένα στους ρόδινους βράχους, αλλά η ιστορία της περιοχής έχει ανεξάντλητο βάθος. Είναι διαπιστωμένο ότι τα σπήλαια της ευρύτερης περιοχής της Πέτρας κατοικούνται από τροφοσυλλέκτες και κυνηγούς για πάνω από 11.000 χρόνια – κάτι που κάνει ένα ταξίδι εδώ άκρως ενδιαφέρον…


Τα εκπληκτικά μνημεία

Η Πέτρα στέκει προκλητικά όμορφη μέσα στην πέτρινη επικράτειά της. Παντού γύρω έρημος, και ρόδινοι όγκοι από μαλακό ψαμμίτη έχουν λαξευτεί με άπειρη καλαισθησία. Τα σημαντικότερα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο το Χαζνέ Φαραούν – με την εμβληματική πρόσοψη που έχει ύψος 40 μέτρα, το λεγόμενο Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο που έχει κερκίδες για 15000 άτομα, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα – η περίφημη δηλαδή πέτρα που έδωσε το όνομά της σε όλη την πόλη, ο δρόμος Σικ που είναι η πύλη εισόδου στην πόλη της Πέτρας κάθετους τοίχους ανυπέρβλητης ομορφιάς που φτάνουν στα 100 μέτρα ύψος και η αινιγματική τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δυο παράξενους οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι άλλοι από την Αφροδίτη και τον Δία, θυμίζοντας όμως και τις στήλες Γιαχίν και Μποάζ του ναού του Σολομώντα, οι οποίες συμβόλιζαν την ενεργητική αρσενική αρχή και την παθητική γυναικεία δύναμη.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Η κοντινότερη σημαντική πόλη στην Πέτρα είναι το Αμάν, η πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως παρά την απέραντη φιλοξενία, είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί στο θέμα του dress code, κάτι που αφορά κυρίως τις γυναίκες.
Απευθείας πτήσεις εκτελούνται από την Αθήνα με προορισμό το Amman Queen Alia International Airport
 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version