Ένας προορισμός που οι ταξιδιώτες αρχίζουν με ενθουσιασμό να ανακαλύπτουν. Το τόσο κοντινό μας Μαυροβούνιο – αν και εμάς μας αρέσει το ποιητικό όνομα Μοντενέγκρο – ονομάζεται «Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων» – αλλά ίσως να είναι και πολύ πιο όμορφο από το Μόντε Κάρλο. Γιατί είναι ανέγγιχτο. Και γιατί, όπως και να το κάνουμε, εδώ είναι Βαλκάνια!
Αν όμως θέλουμε πολυτέλεια;
Το νεαρότατο Μόντενέγκρο, που ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις το 2006 από την Γιουγκοσλαβία και την Σερβία τελικά, κατάλαβε γρήγορα ότι το μέλλον του είναι αυτή η ίδια η ομορφιά του. Μια λιλιπούτεια επικράτεια με κατάφυτα βουνά να κατηφορίζουν στην θάλασσα της Αδριατικής, με λίγα αλλά πολύ αξιόλογα νησιά. Τι ήθελε αυτός ο παράδεισος για να έλκει τους ταξιδιώτες όπως το νέκταρ τις μέλισσες; Τουριστικές υποδομές επιπέδου. Τις απέκτησε λοιπόν ταχύτατα. Με μια – θετική – διαφορά : επειδή η ανάπτυξη της μικρής αυτής χώρας τουριστικά έγινε μετά από την αλλαγή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής κουλτούρας, μιας αλλαγής που σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης δεν πρέπει με τις απαιτήσεις του να βλάπτει το περιβάλλον, όλες οι υποδομές, τα καταλύματα, ακόμα κι τα μπαρ και τα εστιατόρια σέβονται την παράδοση της περιοχής αλλά και την ομορφιά του τοπίου. Πολυτέλεια, ναι, αλλά με σεβασμό που επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση!
Και γιατί έχει και Μύκονο;
Αυτό είναι αλήθεια. Ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα είναι η Budva, σε μικρή απόσταση στα δυτικά της πρωτεύουσας Podgorica. Είναι ένα στολίδι της Αδριατικής, επάνω στα καταγάλανα νερά και την λένε Μύκονο, όχι από ζήλια, αλλά γιατί είναι το κοσμικότερο σημείο. Εδώ μπορεί ο ταξιδιώτης να αφεθεί στην γλυκιά ζωή και να ζήσει έντονα βράδια, τα πάρτι εδώ ξεκίνησαν κάπου στο γύρισμα της νέας χιλιετίας και προβλέπεται να κοπάσουν στο γύρισμα της επόμενης! Το ίδιο σκηνικό θα συναντήσει κάποιος και στις παραλίες Almara και Astoria Δεν είναι όλοι γεννημένοι για να γίνουν παρατηρητές άγριας φύσης!
Αν όμως θέλει κάποιος να παρατηρήσει την άγρια φύση;
Οι κατάφυτοι ορεινοί όγκοι του Μαυροβουνίου είναι εντελώς ανέγγιχτοι και προσφέρονται για πεζοπορία, για αναρρίχηση και για μοναδική επαφή με την φύση. Είπαμε, η ανάπτυξη του τουρισμού δεν έβλαψε το μαυροβούνιο, ευτυχώς. Μοναδικοί ορεινοί οικισμοί κρατάνε ανόθευτο το πνεύμα των Βαλκανίων – αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χορτάσει κεράσματα από ενθουσιώδεις Μαυροβούνιους, αν αντέχει φυσικά να πίνει νεροπότηρα ολόκληρα αλκοόλ! Τα ανοιξιάτικα μονοπάτια του μαυροβουνίου, τα ανέγγιχτα φαράγγια του, οι πάμπολλες κοιλάδες με τους καταρράκτες περιμένουν τους λάτρεις της φύσης. Αν τώρα κάποιος θέλει να γνωρίσει την Αδριατική αλλά δεν είναι party animal μπορεί να αφεθεί στην τυρκουάζ γοητεία του Sveti Stefan, ένα ονειρικό μέρος γεμάτο μνήμες από τον μεσαίωνα. Must προορισμός φυσικά είναι και το Kotor, στο Βορειοδυτικό Μαυροβούνιο, στα σύνορα με την Κροατία. Πρόκειται για μια συνταρακτική πολιτεία ( Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ) με καθεδρικούς ναούς που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα. Έχει εκτεταμένες ακτές που χαρακτηρίζονται από τα μοναδικά φιόρδ. Οι παραλίες Racica και Alibaba είναι επίσης στολίδια, με μια δόση πολυτέλειας στα πανέμορφα resorts και τα φινετσάτα εστιατόρια και μπαρ, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανοιχτόκαρδη στάση ζωής που χαρακτηρίζει το Μαυροβούνιο, όπως παντού άλλωστε στα αγαπημένα μας Βαλκάνια.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Το Μαυροβούνιο έχει δύο αεροδρόμια, ένα στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα και ένα στο Τίβατ. Το δίκτυο συγκοινωνιών γα να φτάσει κάποιος στα παραλιακά και ορεινά τουριστικά θέρετρα είναι πολύ πυκνό σε καθημερινή βάση.