Ο Λούσιος, πέρα από την συνταρακτική ομορφιά των αρκαδικών τοπίων του, προσφέρει και μια μυστηριακή, γεμάτη δύναμη ιστορία. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά φαράγγια της Ελλάδας και ασφαλώς έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Αρκαδία.
Οι πάμπολλες και ιστορικές μονές του, του έχουν χαρίσει τον τίτλο «το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου», ενώ τα σπήλαια και οι μυστικές καταφυγές διηγούνται την ιστορία όχι μόνον των ασκητών, αλλά και των ταγμάτων του Πάνα, της Δήμητρας, ακόμα κι αυτού του Κρόνου, που φαίνεται πως η Αρκαδία τον ξεγέλασε – πολύ λογικό αν σκεφτούμε ότι είναι μια επικράτεια που μένει προκλητικά έξω από τον χρόνο. Οι διαδρομές και οι δραστηριότητες στον Λούσιο προσφέρουν απίστευτες συγκινήσεις.
Ο κρυστάλλινος ποταμός
Η Αρκαδία έχει σημαντικά ποτάμια, εκτός από τον Λούσιο εδώ είναι ο Λάδωνας, ο Ερύμανθος, ο Τουθόας. Το υδάτινο δίκτυο τελούσε υπό την προστασία του Ποσειδώνα, ο οποίος αρχικά ήταν θεός των σεισμών, που δημιουργούν τα ρήγματα, που απελευθερώνουν τα ύδατα, που καταλήγουν στην θάλασσα! Μια απόλυτη λογική ακολουθία, από την καρδιά των αρκαδικών βουνών στο απέραντο πέλαγος. Αυτή η παράδοση του «θαλασσινού» θεού που συναντάται στα όρη συνεχίστηκε και με τις πάμπολλες εκκλησίες του Αγίου Νικολάου που θα συναντήσει κάποιος στην Αρκαδία, δίπλα σε μεγάλες νεροπηγές. Ο Λούσιος πήρε το όνομά του είτε από τον Δία που απέφυγε τον Κρόνο λουσμένος στα νερά του, είτε από την Δήμητρα που λούστηκε στα κρυστάλλινα νερά μετά από το σμίξιμό της με τον Ποσειδών. Είτε έτσι είτε αλλιώς η επικράτειά του έχει δεχτεί θείες ενέργειες.
Οι μαγικές διαδρομές
Το εκπληκτικό φαράγγι του Λούσιου με όλες του τις ομορφιές ξεκινάει σε ένα μαγικό τοπίο με ιτιές και λυγαριές, από τα στενά της Καρκαλούς. Περνάει δυτικά της Δημητσάνας για να καταλήξει στον Αλφειό, στην επικράτεια της Καρύταινας, μετά από 23 μαγευτικά χιλιόμετρα. Καταρράκτες, απότομες προεξοχές βράχων, κυπαρίσσια και αγριελιές, δάφνες και φτελιές, δημιουργούν ένα καθαρά αρκαδικό τοπίο νυμφών , τον κατάλληλο τόπο για να δροσίζονται θεές και οι ακόλουθές τους. Στα βορινά το τοπίο αποκτά ένα βαθύ και σκοτεινό χρώμα, από την μαύρη ελάτη των απολήξεων του Μαινάλου. Ολόκληρο το φαράγγι του Λούσιου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Δεν είναι μόνον οι εκπληκτικές μονές, σκαρφαλωμένες στους κάθετους βράχους, όπως του Τιμίου Προδρόμου, η Μονή Φιλοσόφου και Αιμυαλών, ο Άγιος Ανδρέας Γόρτυνος και η Μονή Καλαμίου. Είναι και τα σπαράγματα από την αρχαία ιστορία, τα φυσικά ιερά του Πανός και οι σπηλιές όπου βεβαιωμένα υπήρξαν λατρευτικοί χώροι της Αρτέμιδος και της Αταλάντης, της Ουρανίας Αφροδίτης και του Ποσειδώνα. Καθώς ο περιηγητής αφήνεται στα μαγικά μονοπάτια, είτε τα υδάτινα είτε τα γήινα, περιδιαβαίνει μια πανάρχαια γη που οι θρύλοι της είναι ζωντανοί και παράγουν νέους θρύλους…Ο Λούσιος από την άλλη είναι η μαγική δύναμη που κίνεισαι γι ααιώνες τους νερόμυλους της Δημητσάνας, το Μουσείο Υδροκίνησης είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Οι πάμπολλες διαδρομές που μπορεί να ζήσει ο επισκέπτης, στα εξαιρετικά μονοπάτια, προσφέρουν ένα πανόραμα αυτής της αρχέγονης, αναλλοίωτης γης που είναι η Αρκαδία.
Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
Ναυπλίου 50,
Τρίπολη 22100
Τηλέφωνα: 2710 230 140 / Εκδοτήρια: 2710 222 560