Αν υπάρχει ένα στοιχείο πολιτισμού που κανένας δεν μπορεί να του αντισταθεί, είναι η γαστρονομία! Κι αν υπάρχει μια χώρα με πανάρχαια, σοφή, παράξενη και γοητευτική γαστρονομία, αυτή είναι η Ελλάδα!
Η Ελλάδα της Κρήτης και της Ηπείρου, των ορεινών μεστών γεύσεων και των παραλιακών θαλασσινών πειρασμών. Η πανέμορφη έτσι κι αλλιώς Ελλάδα, θα μπορούσε να οριστεί ως η πατρίδα του slow food που έρχεται να πολεμήσει την κατανάλωση γεύσεων και θερμίδων. Η Ελλάδα του κεράσματος, της ποικιλίας, της παρέας και των αναπάντεχων συνδυασμών, πρωταγωνιστεί στον τομέα των γεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. ας κάνουμε ένα μικρό, ενδεικτικό μόνο, ταξίδι σε αυτό το πανόραμα αισθήσεων και απολαύσεων, στις μυστικές συνταγές της πανάρχαιας ελληνικής γαστρονομίας.
Πηγαίνουμε στην Καστοριά για σαρμάδες και γριβάδι
Η πανέμορφη Καστοριά με την εκτυφλωτικά όμορφη λίμνη της είναι έτσι κι αλλιώς ένας θεσπέσιος προορισμός. Ο τομέας της γαστρονομίας όμως είναι το δυνατό της χαρτί. Κι αυτό γιατί δεν υπήρξε κλασικά τουριστική περιοχή, και αυτό είναι εύσημο αυθεντικότητας. Έχει κρατήσει την μοναδικότητα των προϊόντων της και οι ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης είναι πραγματικά παράδεισοι γεύσεων. Οι σαρμάδες, όπως λέγονται οι λαχανοντολμάδες στην προσφυγική ντοπιολαλιά, αλλά και στα μακεδονίτικα, που στην Καστοριά γίνονται με βούτυρο και όχι με λάδι, με το πλούσιο αυγολέμονο αποτελούν έναν σκέτο πειρασμό. Αλλά και το γριβάδι, ψάρι από την λίμνη της Καστοριάς, φτιαγμένο στον ταβά, με κόκκινη σάλτσα, είναι ένα όνειρο!
Ανηφορίζουμε στην Φωκίδα για αλπικές γεύσεις
Γύρω από τα χωριά του Μόρνου, πολύ κοντά στο Λιδωρίκι, κρύβεται ένας μυστικός κόσμος από ανέγγιχτα χωριά, η σχετικά γνωστή πια Παύλιανη, αλλά και οι Πενταγιοί, το Κροκύλειο, το Μαυρολιθάρι. Ένας ορεινός κόσμος, κάθε χωριό και μια διαφορετική γαστρονομική παράδοση. Το τοπίο, με την Γκιώνα και το Βαρδούσι να δεσπόζουν, θυμίζει Άλπεις. Το ίδιο και οι γεύσεις, στο πιο νόστιμο! Κύριο προϊόν που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού την νοστιμιά του, είναι το τυρί, σε δεκάδες εκδοχές. Οπότε οι τυρόπιτες, παραδοσιακές, με χοντρό φύλλο, δεν μπορούμε να συζητήσουμε πόσο νόστιμες είναι, ψημένες στον ξυλόφουρνο! Τα ζυμαρικά που φτιάχνονται από μικρά εργαστήρια με ντόπιο γάλα και αυγά απλά δεν έχουν το ταίρι τους. Αν δοκιμάσετε ένα γιουβετσάκι με κατσίκι και ντόπιο κριθαράκι, θα κάνετε μεταδημότευση!
Κατεβαίνουμε Κρήτη και χάνουμε το μυαλό μας!
Το να μιλήσει κάποιος για την γαστρονομία της Κρήτης απαιτεί πολλές, πάμπολλες σελίδες. Ή ένα ταξίδι. Η Κρήτη αποτελεί έναν εντελώς αυτόνομο παραδείσιο κόσμο. Παράγει κυριολεκτικά τα πάντα, σε άφθονες ποσότητες και συνταρακτική ποιότητα. Από τα παραδοσιακά ψωμιά, από την ευφάνταστη «φτωχή κουζίνα» των ορεινών χωριών όπου λίγο κουρουπιαστό ρίφι – κατσικάκι κλεισμένο για τρεις μήνες στο λάδι με βότανα – γίνεται με χίλιες συνταγές, με τα χόρτα και τους χοχλιούς να γίνονται αφορμή για μια γευστική πανδαισία, με την δαφνάτη αγκινάρα, ωμή, να σπάει στο στόμα σε μια έκρηξη γεύσεων και να συνοδεύει την ρακή, με τα τυριά, χλωρά και ώριμα να μην έχουν το ταίρι τους, με το κατσικάκι να συναγωνίζεται σε νοστιμιά τα ψάρια, τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος και τι να νοσταλγήσει…Δεν είναι μόνον ο περίφημος ντάκος, δεν είναι μόνον το οφτό κατσίκι ψημένο στην φωτιά, είναι οι χιλιάδες συνταγές με βότανα, ο τραχανάς, τα παστά και φρέσκα ψάρια, τα δυο αυγά στο τηγάνι με μια σάλτσα φτιαγμένη επιτόπου, από ό,τι υλικά υπάρχουν, που ωστόσο δένουν, ταιριάζουν, γιατί η σοφία της κρητικής κουζίνας δεν χρειάζεται συνταγές, είναι περασμένη στο DNA αυτών των υπέροχων ανθρώπων!
Πάμε στην Πάτρα για ασπρογιάχνι
Η κοσμοπολίτικη Πάτρα έχει κρατήσει κάποιες μυστικές συνταγές που δεν θα τις βρείτε πουθενά αλλού. Υπάρχει φυσικά το εκπληκτικό λικέρ που θα δοκιμάσετε, το ονειρικό άρωμα της κανέλας στην περίφημη τεντούρα θα σας μείνει αξέχαστο. Αλλά και το ασπρογιάχνι, αρνάκι σωτέ με σάλτσα δεμένη με αυγό, απλά είναι μοναδικό! Η φορμαλεόπιτα, με καταγωγή από τα Αροάνια, μια παραδοσιακή τυρόπιτα με την συμμετοχή αυτού του εκλεκτού τυριού, της φορμαέλας, είναι μια γεύση παραδείσου!
Χρήσιμες Πληροφορίες
Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τα παραδοσικά ελληνικά προϊόντα και τον αγροτουρισμό μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης. http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agrotourism