Ξέρετε πολλούς φίλους σας που να έχουν πάει στην Τεχεράνη; Αυτή η εκπληκτική πόλη της Περσίας, μοντέρνα όσο και παραδοσιακή, αρχαία όσο και σύγχρονη, δεν είναι και από τους πιο εύκολους προορισμούς – ειδικά για τους Έλληνες, μας πέφτει κάπως πολύ παράξενη και εξωτική, ίσως.
Προσωπικά δεν έχω πάει ακόμα, έχει πάει όμως ο γιος μου! Και μάλιστα σε ηλικία 12 ετών, ασυνόδευτος. Δεν μπορώ να μην σας περιγράψω αυτήν την εμπειρία μέσα από τα έκπληκτα μάτια του, όπως ανακάλυπτε έναν μαγικό κόσμο εντελώς έξω από τις προκαταλήψεις που έχουμε για την Τεχεράνη και γενικά την Περσία. Ακολουθείστε μας σε ένα πραγματικό ταξίδι σε μια φανταστική πόλη!
Προκαταλήψεις και κλισέ – τι θα πάει να κάνει το παιδί εκεί;
Πριν μιλήσουμε για την ίδια την Τεχεράνη θέλω να μοιραστώ μαζί σας το νέφος των προκαταλήψεων που υπήρχε από μεριάς φίλων και γνωστών, ακριβώς γιατί όλα αυτά κατέπεσαν από την άψογη φιλοξενία που παρείχαν στον μικρό οι Ιρανοί. Ο λόγος του ταξιδιού ήταν ότι τον επέλεξαν για να συμμετάσχει ως κριτική επιτροπή στο φεστιβάλ ταινιών για παιδιά και νέους που διοργανώνεται κάθε χρόνο – το Ιράν λατρεύει το σινεμά και έχει μια εκπληκτική κινηματογραφική παράδοση. Δεν μπορούσα να πείσω φίλους και φίλες ότι θα έκανε αυτό το εξωτικό ταξίδι το παιδί μόνο του. Αλλά το έκανε. Και γύρισε σώο και αβλαβές, φυσικά. Και με μια εκπληκτική εμπειρία ενός πανάρχαιου και πολύ φιλικού πολιτισμού, που πρέπει να τον γνωρίσουμε για να έχουμε άποψη.
Οι περσικές γάτες είναι από την Περσία!
Αυτή ήταν η πρώτη παρατήρηση του δωδεκαετούς υιού, λογικό γιατί είναι γατόφιλος. Όπως μας πληροφόρησε όμως η φυλή των γατών χαίρει τρομερής εκτίμησης, κάπως σαν ιερό ζώο, και κυκλοφορεί παντού στην πόλη της Τεχεράνης, χωρίς κανείς να ενοχλεί τα πανέμορφα αυτά πλάσματα. Υπάρχει μέριμνα για την διατροφή και την υγεία των ελευθέρων – και όχι αδέσποτων – γατιών, που αποτελούν μία από τις ατραξιόν της Τεχεράνης!
Η Τεχεράνη είναι μεγάλη όσο ο κόσμος!
Όχι, δεν ήταν άμαθος από ταξίδια ο μικρός, είχε ήδη προλάβει να κάνει τις διαδρομές του σε αρκετές πόλεις του κόσμου. Αλλά η Τεχεράνη, όπως την αποτύπωσε κιόλας στον φακό του, είναι εξαιρετικά μεγάλη, όχι απλά μεγάλη, μεγαλειώδης! Είναι φυσικά η πρωτεύουσα του αχανούς Ιράν και ο πλούτος της είναι αμύθητος – και φαίνεται. Εκπληκτικά ξενοδοχεία που αποτελούν από μόνα τους αξιοθέατα, μουσουλμανικά τεμένη απίστευτης χλιδής αλλά και ομορφιάς, μουσεία που οι προθήκες τους διηγούνται την ιστορία της Αυτοκρατορίας της Γης – αυτό υπήρξε η Περσία, με την Ελλάδα να είναι η Αυτοκρατορία της Θάλασσας – αλλά και μουσεία σύγχρονης τέχνης με εξαιρετική σημασία, γκαλερί, υψηλού επιπέδου μουσικές συναυλίες κάθε μέρα, και βέβαια, εκθέσεις περσικών χαλιών παντού! Οι Ιρανοί, φιλόξενοι και αυτοκρατορικοί στην νοοτροπία τους, φρόντισαν το πολυεθνικό γκρουπ εφήβων που είχαν καλέσει για το κινηματογραφικό φεστιβάλ να πάρει μια γενναία γνώση της πατρίδας τους κάνοντάς τους μια ενδελεχή ξενάγηση σε όλα τα αξιοθέατα της Τεχεράνης. Το τζαμί Motahari είναι το μεγαλύτερο της πόλης και εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, με 8 μιναρέδες. Εξίσου σημαντικό είναι και το τέμενος του Χομεϊνί, ενώ το παλάτι Golestan με τα επτά διαφορετικά αρχιτεκτονικά του μέλη αποτελεί ορόσημο της Τεχεράνης και δείγμα του τεράστιου πολιτισμού της. Μέσα στο παλάτι αυτό υπάρχει και το μουσείο Shams-al Emarat, που πέρα από τους θησαυρούς του έχει και ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό μεγαλύτερο, καθώς είναι κράμα δυτικής και παραδοσιακής περσικής αρχιτεκτονικής. Στα βόρεια προάστια της Τεχεράνης βρίσκεται το Λευκό Παλάτι, δείγμα της περιόδου του Σάχη, εκπληκτικό αρχιτεκτόνημα. Όμως το πιο αξιόλογο και πιο αινιγματικό αξιοθέατο είναι το Μουσείο Κοσμημάτων στην Τεχεράνη, όπου βρίσκεται και ο περιβόητος – αμύθητης αξίας – Θρόνος του Παγονιού. Το συγκεκριμένο έκθεμα για τους γνωρίζοντες αποτελεί απόδειξη ότι κάτι πιο μυστηριώδες συνέχει όλες τις θρησκείες, πέρα από εξωτερικές διαφορές. Έτσι ως τροφή για σκέψη να θυμίσουμε ότι κι εμείς στην ορθοδοξία έχουμε σχέση με το Παγόνι- η μονή Νταού Πεντέλης είναι ως όνομα παραφθορά της Μονής Ταώνος, όπου Τάως είναι το παγόνι στην αρχαία ελληνική. Ενδιαφέρον δεν είναι;
Αρνί και ρύζι ναι, αλκοόλ όχι
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει η κατά Κοράνι απαγόρευση του αλκοόλ, είναι ένας περιορισμός που θα συναντήσει ο ταξιδιώτης παντού στην Μέση Ανατολή και γενικά όπου υπάρχει ισλαμικός νόμος. Επιτρέπεται μόνον η μπύρα χωρίς αλκοόλ, αλλά ποιος την πίνει…Φυσικά αυτό δεν ήταν πρόβλημα για ένα δωδεκάχρονο, ευτυχώς. Οι γευστικές εμπειρίες όμως, ήταν κάτι παραπάνω από απολαυστικές. Το αρνί είναι κάτι σαν ιερό φαγητό στην Τεχεράνη, μαγειρεμένο με χιλιάδες ευφάνταστους τρόπους και με συνοδεία πεντανόστιμου ρυζιού, σε διάφορες παραλλαγές. Αλλά υπήρξαν και μεσογειακές νότες, καθώς οι πιτσαρίες στην Τεχεράνη είναι πολλές και πολύ αξιόλογες – όταν πάθαιναν στέρηση οι Ευρωπαίοι του γκρουπ από μακαρονάδες πήγαιναν κατεπειγόντως στις πιτσαρίες.
Μια μαγική χώρα, να πάτε
Τελικά έξω και πέρα από κάθε προκατάληψη, το παιδί ήρθε σώο και αβλαβές, έχοντας συζητήσει με πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, έχοντας ανοίξει τους ορίζοντές του πολιτιστικά και έχοντας κερδίσει μια τρομερή εμπειρία ζωής. Φυσικά και να πάτε στην Περσία, είναι μαγική χώρα από κάθε άποψη!
Χρήσιμες Πληροφορίες
Αεροδρόμια κοντά σε Τεχεράνη
Τεχεράνη Ιμάμ Χομεϊνί Αεροδρόμιο Ιστότοπος:
ikia.airport.ir/HomePage.aspx?TabID=5021&Site=ikia.airport&Lang=en-US
Διεθνές Μεχραμπάντ αεροδρόμιο (34km)
Νόου Σάαρ αεροδρόμιο (143km)
Ραμσάρ αεροδρόμιο (172km)
Σάρι αεροδρόμιο (227km)
Χαμαντάν αεροδρόμιο (244km)